Vreme je za neke nove Lade

Dva nova koncepta koja su predstavljena na auto-salonu u Moskvi pokazuju da je AvtoVAZ odlučan da potpuno promeni imidž marke Lada.

Podeli

Ruski proizvođač planira da do kraja 2015. kupcima ponudi dva nova modela, limuzinu Vesta i krosover X Ray.

Da će se ovi automobili stilski znatno razlikovati od dosadašnjih Lada, pokazuju njihove konceptne verzije koje je AvtoVAZ predstavio moskovskoj publici.

Za novi dizajn Lade zaslužan je Stiv Matin, kojeg je ruski proizvođač angažovao 2011. godine, da bi već 2012. predstavio svoju viziju buduće Lade na prvom konceptu X Ray.

Matin je u periodu 1987-2005. radio za Mercedes, gde je između ostalog učestvovao u oblikovanju SUV modela ML i GL, da bi sledeće četiri godine proveo u kompaniji Volvo u kojoj je nadgledao rada na dizajniranju modela S60 i V60, kao i koncepta XC60.

Prva od dve nove Lade, koncept Vesta, je klasična mala limuzina sa 4 vrata, dok je X Ray krosover iz B segmenta.

Oba vozila imaju sličan izgled prednjeg dela sa upečatljivom maskom hladnjaka i branikom koji oblikuju stilizovano slovo "X".

Iako nije previše originalan, zadnji deo koncepta Vesta ima skladan dizajn.

Sa druge strane, zadnje svetlosne grupe krosovera predstavljaju novu interpretaciju stop svetala Nissana Juke.

AutoVAZ je saopštio da se budući modeli neće mnogo razlikovati od prikazanih konceptnih verzija i da će biti postavljeni na novu platformu koja nosi oznaku "Lada B".

Platforma je razvijena u saradnji sa matičnom grupacijom Renault-Nissan, što znači da je slična onoj koju koriste modeli kao što su Nissan Micra i Juke, ili Dacia Logan.

Kada je reč o pogonskim jedinicama, ruski proizvođač za sada je samo naveo da će automobili biti opremljeni motorima koji proizvode između 87 ks i 114 ks.

Ruski mediji ranije su objavili da će Vesta naslediti zastareli model Priora, a početna cena na domaćem tržištu biće oko 400.000 rubalja (8.300 evra).

Više fotografija ova dva automobila možete pogledati u Galeriji.

Vesti

Alfini dizajneri imaju ozbiljnu konkurenciju

Alfa Romeo najavio je da će do kraja 2015. predstaviti novi model Giulia, prepuštajući fanovima da maštaju o tome kako će ovaj automobil izgledati. Kompjuterski renederi koje je objavio nezavisni dizajner Thorsten-Krisch mogli bi da im u tome pomognu.

Vesti nedelja 31.08. 11:41 Komentara: 58

Škoda pokrenula proizvodnju nove Fabije

U četvrtak je sa proizvodnih traka Škodine fabrike u mestu Mlada Boleslav sišao prvi primerak treće generacije modela Fabia. Škoda Fabia III imaće svetsku premijeru na predstojećem pariskom salonu automobila, a u prodajne salone stiže u novembru 2014.

Vesti petak 29.08. 13:14 Komentara: 13

Lagonda - nova igračka bliskoistočnih bogataša

Iz Aston Martinovog "Q" odeljenja, iz čijih radionica su izašla takva vozila kao što su model One-77 i koncept CC100 Speedster, stiže još jedan vrhunski automobil. Nova Lagonda proizvodiće se u ograničenoj seriji, a prodavaće se isključivo imućnoj klijenteli u zemljama Bliskog istoka.

Vesti petak 29.08. 10:29 Komentara: 10
strana 1 od 52 idi na stranu