Proizvođači forsiraju touchscreen, ali ga vozači baš i ne vole ANKETA

Anketa je pokazala da mnogi vozači daju prednost dugmićima i prekidačima u odnosu na ekrane osetljive na dodir.

Izvor: Izvor: B92, revijahak.hr

Subota, 21.11.2020.

09:15

Proizvođači forsiraju touchscreen, ali ga vozači baš i ne vole ANKETA
Foto: B92/NÆ

Proizvođači žele da nas uvere da su ekrani osetljivi na dodir u automobilima najbolja stvar koja nam se mogla dogoditi, ali mnogi vozači ne misle tako.

Iz ugla auto-kompanija, gomilanje funkcija na jednom mestu samo je prilika da se uštedi, odnosno da se smanje troškovi proizvodnje, piše Revijahak.

Prema reprezentativnoj anketi Instituta za istraživanje mišljenja YouGov napravljenog u ime platforme za prodaju automobila mobile.de, nemački vozači se radije oslanjaju na klasične dugmiće i prekidače nego na ekrane osetljive na dodir i glasovnu kontrolu prilikom upravljanja svojim automobilima – iako prepoznaju prednosti nove tehnologije.

Prema istraživanju, mnogi vozači u Nemačkoj još uvek ne uživaju u upravljanju glasom, gestovnim ili touchscreen komandama, već više vole da u automobilu pritiskaju komande na starinski način.

Njih 37 odsto preferira dugmiće i prekidače, a još 22% smatra da je kombinacija različitih upravljačkih elemenata najbolja.

Sa druge strane, njih 16% preferira ekran osetljiv na dodir i/ili kontrolu gestovima, dok samo deset odsto želi da kontroliše funkcije svog automobila pretežno ili u potpunosti glasom.

Prema anketi, ispitanici pre svega žele prave, fizičke komande (dugmiće i prekidače) za otvaranje i zatvaranje prozora, za podešavanje klima-uređaja i jačine zvuka audio-sistema.

Kakav je vaš stav po ovom pitanju?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: