Zamena baterije – 26.000 evra

Srce električnog automobila je baterija. Shodno tome, zamena baterija u Mercedesu, Tesli i drugim električnim vozilima može biti prilično skupa. Na Forumu Teslinih vozača i prijatelja (tff-forum.de), korisnik je pitao koliko tačno košta zamena kompletne baterije u Tesli.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 09.06.2023.

09:30

Zamena baterije – 26.000 evra
Foto: ginger_polina_bublik/Shutterstock

Koliko košta nova baterija na kraju zavisi od vrste baterije i odgovarajućih troškova popravke. Korisnik je na forumu postavio Teslin troškovnik u kome je navedeno da je zamena nove baterije skoro 26.000 evra.

Vozači e-automobila su se ranije u nekoliko navrata uverili da zamena baterije nije nimalo jeftina.

Vlasnik Mercedesa bio je zaprepašćen, jer je nova baterija koštala više od celog njegovog automobila, a od američke porodice je takođe zatraženo da plati više za novu bateriju nego što su prethodno potrošili na polovni električni Ford.

Skoro 26.000 evra za zamenu baterije u modelu S

Koliko zaista košta zamena baterije u e-automobilu zavisi od različitih aspekata. Međutim, ne treba da čudi činjenica da su baterije u premijum modelima poput Mercedes-Benza ili čak Tesle skuplje od onih u automobilima jeftinijih marki, pišu nemački mediji.

Prema troškovniku koji je podelio korisnik na tff forumu, Tesla procenjuje zamenu baterije u modelu S na ukupno 25.834,25 evra, što je izračunato na osnovu radnih sati i troškova delova.

Shodno tome, zamena Tesla baterije košta 537,75 evra „za ruke” i 25.260,50 evra za delove.

Sa električnom luksuznom limuzinom kao što je Tesla Model S, čija je najnovija verzija dostupna od 112.990 evra, zamena baterije za nešto manje od 26.000 evra na prvi pogled ne zvuči mnogo.
Foto: BYD promo
Bosch takođe može da popravi baterije

Na tff forumu mnogi drugi vozači Tesle potvrđuju, na osnovu sopstvenih iskustava, da nova baterija za model S košta oko 25.000 evra. Za manji model 3, pak, cena nove baterije procenjena je na oko 23.000 evra.

Poređenja radi, nova baterija za Mercedes EKS košta skoro 20.000 evra bez troškova ugradnje. U proseku, vek trajanja baterije električnog automobila je osam do deset godina, odnosno od 50.000 do 100.000 pređenih kilometara.

Prema portalu za poređenje Carvov, trajanje baterije za e-automobil može biti do 240.000 kilometara.

Međutim, pun kapacitet baterije nije zagarantovan, jer se kapacitet baterije - kao na primer kod pametnih telefona - vremenom smanjuje.

Međutim, ako je baterija modela e-automobila došla do kraja radnog veka, postoje alternative za potpunu zamenu.

Na primer, korisnik na tff forumu pominje uslugu dobavljača automobila Bosch iz Štutgarta.

„Bosch ima konkretne koncepte za individualnu popravku akumulatora kupaca“, piše on.

„To znači da štedite bateriju.“ Međutim, to je moguće samo ako baterija nije ozbiljno oštećena, piše Bosch Car Service na svom sajtu.

U slučaju požara, oštećenja vodom ili oštećenih ćelija baterije, baterija se mora zameniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: