Koliko opadne kapacitet baterije električnog automobila posle godinu dana VIDEO

Činjenica je da litijum-jonske baterije starenjem i normalnom upotrebom gube svoj maksimalni kapacitet.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Petak, 26.11.2021.

08:46

Koliko opadne kapacitet baterije električnog automobila posle godinu dana VIDEO
Foto: ginger_polina_bublik/Shutterstock

Jedan od najvećih argumenata ljubitelja benzinaca i dizelaša protiv "električara" je vek trajanja baterija.

Naravno, činjenica je da litijum-jonske baterije starenjem i normalnom upotrebom gube svoj maksimalni kapacitet. Srećom, ti padovi nisu preveliki, tako da bi električni automobili i posle nekoliko godina trebalo da zadrže prilično veliku autonomiju u vožnji.

Da li je stvarno tako? Jutjuber, tvorac kanala Battery Life, odlučio je da napravi eksperiment kako bi ovo porverio. Godinu dana vozio je električni Volkswagen ID.3 i od kupovine je prešao 22,5 hiljada kilometara.

Na osnovu putnog kompjutera izračunao je koliko će kilometara njegov automobil preći sa punom baterijom u septembru 2020. i potom to uporedio sa septembrom 2021, oba puta uz održavanje konstantne brzine od 90 km/h.

Uzimajući u obzir predviđeni radijus kretanja i prosečnu potrošnju energije tokom testne deonice, izračunao je stvarni kapacitet baterije u kilovat satima. U septembru 2020. iznosio je 58,8 kWh, a nakon godinu dana smanjen je za oko 7,5%, na 54,4 kWh.

Deklarisani kapacitet očitan iz sistema bio je još manji i iznosio je 54,1 kWh (pad od 9%).

Ovi rezultati su naišli na brojne komentare na internetu. Mnogi su Jutjubera optužili da je njegov test na osnovu podataka dobijenih od računara nepouzdan i da ništa ne dokazuje.

On je zato odlučio da ode u ovlašćeni Volkswagen servis, gde je zatražio stručni pregled. Test obavljen u servisu pokazao je smanjenje kapaciteta baterije za 8%.

On je celu stvar opisao u videu. Dakle, ispada da je njegova računica bila prilično tačna. Od septembra do posete ovlašćenom servisu prošla su dva meseca, a vlasnik Volkswagena ID.3 prešao je u tom periodu još 2.500 kilometara, iako je teško reći da li su doprineli smanjenju kapaciteta za još pola procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: