Novi obrt: U Kragujevcu će se praviti dva modela – SUV i FIAT 500 Giardiniera?

Menadžment torinsko-američke grupacije planira da u fabrici kompanije "FIAT Krajsler automobili Srbija" proizvodi dva nova vozila – jedan gradski SUV i novi model iz porodice "500" sa oznakom "Giardiniera".

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Tanjug, Novosti

Sreda, 28.08.2019.

13:30

Novi obrt: U Kragujevcu će se praviti dva modela – SUV i FIAT 500 Giardiniera?
FIAT 500L i 500L Wagon - ilustracija (Foto: FIAT promo)

Prema pisanju Novosti, SUV startuje sledeće godine, a novi model iz porodice "500" već 2021. Stručnjaci torinske fabrike automobila su nedavno, svojim kolegama u Kragujevcu, nezvanično saopštili da je proizvodnja modela SUV u centru Šumadije gotovo izvesna, ali da se ne odustaje od "novog i modernizovanog" modela "500".

Ova, štura informacija, koju su Italijani "podelili" sa članovima operativnog menadžmenta u Kragujevcu, prilikom nedavnog "skeniranja" montažnih traka u centru Šumadije, dobila je smisao tek nakon zvanične informacije o mogućoj proizvodnji gradskog SUV-a u Kragujevcu i nešto manje formalne vesti, prema kojoj će se model 500 Giardiniera proizvoditi u Srbiji.

Bez obzira na učestale prinudne odmore, stručnjaci iz Italije od svojih kolega u Kragujevcu zahtevaju da montažne trake svakog trenutka budu spremne za proizvodnju oko 185.000 vozila godišnje, a u toku ove godine su više puta saopštili da je pitanje trenutka kada će se doneti odluka o proizvodnji novog modela u fabrici.

U toku ove godine je sa proizvodnih traka sišlo oko 30.000 vozila, piše list i dodaje da bi do kraja 2019. u Kragujevcu trebalo da se proizvede još oko 15.000 vozila.

Zaposleni u "FKA Srbija" se sa kolektivnog godišnjeg odmora vraćaju 3. septembra. Zbog učestalih prinudnih odmora, zaposleni u kompaniji strahuju da će Italijani odustati od proizvodnje automobila u Kragujevcu.

"Višedecenijsko iskustvo torinske fabrike ukazuje da se, pred svaku proizvodnju novog modela, za radnike uvode 'produženi' odmori, da bi se naštelovale montažne trake za novi proizvodni ciklus, te je strah radnika za svoju budućnost - neosnovan", kaže sagovornik Novosti.

Pročitajte još:

FIAT potvrdio – razvija SUV koji će se praviti u Srbiji

Odbrojani dani FIAT-u 500L?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: