Stigao je: Mercedes GLB – kompaktni SUV sa 7 sedišta FOTO

Mercedes je objavio fotografije i preliminarne tehničke detalje svog novog SUV modela, povodom premijere koja je u noći između ponedeljka i utorka održana u Sjedinjenim Državama.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2019.

09:10

Stigao je: Mercedes GLB – kompaktni SUV sa 7 sedišta FOTO
Foto: Mercedes promo

Mercedes GLB je potpuno novi SUV model iz sve veće familije kompaktnih automobila ovog proizvođača.

U okviru druge generacije Mercedesa koji koriste mehaničku platformu sa prednjim pogonom u proteklih godinu i po dana već su debitovali A klasa, B klasa, CLA i CLA Shooting Brake, a sada im se pridružio najnoviji član porodice.
Foto: Mercedes promo
U gami SUV vozila, Mercedes GLB zauzeće mesto između modela GLA i GLC, a zanimljivo je da je nemački proizvođač kupcima ponudio opciju sa 7 sedišta (u tri reda), što nije tako čest slučaj u kompakt klasi. To je ujedno i prvi kompaktni Mercedes koji može da preveze sedam putnika.

Opcioni treći red sastoji se od 2 odvojena sedišta koja se mogu zasebno obarati, a putnicima koji su smešteni u poslednjem redu na raspolaganju su i držači čaša/flaša, kao i USB priključci za smartfon uređaje.
Foto: Mercedes promo
Mercedes navodi da su bočni vazdušni jastuci projektovani tako da zaštite i putnike u poslednjem, trećem redu sedišta. Nemački proizvođač za sada nije objavio podatke o dimenzijama prostora za noge i glave onih koji sede na pomenuta dva sedišta, ali pretpostavlja se da će u njima komforno moći da se smeste deca ili odrasle osobe sitnije građe.

Drugi red sedišta obara se u odnosu 40:20:40, što ovaj automobil čini još praktičnijim i funkcionalnijim. Kada su preklopljeni nalsoni sedišta iz 2. i 3. reda, dobija se prilično ravan tovarni prostor velike zapremine.
Foto: Mercedes promo
Što se dizajna tiče, GLB ne predstavlja iznenađenje, s obzirom da su njegove “kockaste” konture već viđene na istoimenom konceptu koji je u aprilu predstavljen na šangajskom auto-salonu.

Kokpit je takođe tipičan za najnoviju generaciju kompaktnih Mercedesa. Standardnu opremu čini digitalna komandna tabla koja se sastoji od dva spojena displeja, poput tableta, svaki dijagonale od 7 inča.

Levi je zamena za klasičnu analognu instrument tablu, dok desni, centralno postavljeni, opslužuje multimedijalni sistem vozila. Multimedija standardno sadrži funkcije za bolju povezivost sa smartfon uređajima, kao što su Apple CarPlay i Android Auto.
Foto: Mercedes promo
U standardnu opremu spadaju i glasovne komande, kao i brojni bezbednosni sistemi asistencije vozaču, poput automatskog kočenja u slučaju opsnosti od sudara.

Opcioni paketi uključuju i sistem za detekciju drugih vozila u mrtvom uglu, navigaciju, sistem pomoći pri parkiranju, veće 10,25-inčne digitalne ekrane, premijum audio-uređaj marke Burmester, “head-up” displej...
Foto: Mercedes promo
S obzirom da je prva promocija Mercedesa GLB održana u SAD, nemački proizvođač za sada je objavio samo detalje o pogonskim sistemima za severnoameričko tržište.

Na samom početku prodaje, kupcima u SAD biće dostpne dve verzije – GLB 250 i GLB 250 4Matic. Prva varijanta je sa prednjim, a druga sa pogonom na sva 4 točka.
Foto: Mercedes promo
Oba modela ispod haube imaju 4-cilindarski 2.0 litarski turbobenzinac sa 223 ks (164 kW) i 350 Nm. Najveća snaga dostupna je pri 5.800 o/min, a maksimalni obrtni moment u rasponu 1.800-4.000 o/min.

Motor je povezan sa 8-brzinskim automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom.
Foto: Mercedes promo
Mercedes GLB imaće debi pred evropskom publikom u septembru, na frankfurtskom auto-salonu, a očekuje se na tržištu do kraja godine.

U međuvremenu, objavljenu su i ostali tehnički detalji, kao i podaci o motorizaciji za Evropu, o čemu možete čitati u posebnom tekstu na našem sajtu.
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: