EU traži bučnije elektromobile ali tiše SUS motore

Diskusija o tome da li elektromobili treba da emitiju zvuke upozorenja dok se kreću niskim brzinama traje već veoma dugo. Istovremeno postavlja se zahtev da automobili sa SUS motorima budu 25% tiši.

Podeli

SAD je jedan korak ispred EU kada su u pitanju elektromobili jer su 2011. godini uveli obavezu da skoro nečujna, električna vozila emitiju zvuk dok se kreću niskim brzinama. U Evropi se za to vreme diskutovalo o uvođenju "Zvučnog sistema za obaveštavanje" ili AVAS-a. Ipak, početkom Aprila, Evropski parlament je doneo svoju odluku.

Do 2019. godine svi modeli električnih automobila u EU moraće da imaju sistem kojim upozoravaju slabovide pešake (i one udubljene u svoje smartfone) na svoje prisustvo.

Političari koji su se zalagali za ovakvu odluku kažu da će zvučni sistem za obaveštavanje učesnika u saobraćaju proizvoditi zvuk veoma sličan onome koji proizvode SUS motori, što će omogućiti pešacima da jasno čuju vozila koja se prbližavaju i da pouzdano procene da li je bezbedno preći kolovoz ili ne.

Uredba ne precizira kakav zvuk moraju da proizvode elektromobili, ali propisuje da mora biti korišćena "adekvatna jedinica za generisanje zvuka".

Ova odluka će verovatno dovesti do velikog broja sajtova i servisa na kojima ćemo u budućnosti moći da biramo i da kupujemo fajlove sa zvukom V8, Ferrarijevih, Porscheovih ili Lamborghinijevih motora.

Sasvim suprotno od ove odluke, EU traži od proizvođača klasičnih automobila da za 25% smanje buku koju oni generišu.

Ovaj zahtev nije jednostavan iz ugla inženjera u industriji jer postavljanje dodatnih količina postojećih materijala za izolaciju zvuka povećava masu vozila, što utiče na povećanje emisije štetnih gasova koja je i danas strogo propisana.

Sa druge strane, uvođenje modernih i laganih izolacionih materijala uticaće na rast maloprodajne cene vozila pa će biti veoma interesantno da li će se nama, vozačima, dopasti rešenja koja nam automobilska industrija ponudi na budućim proizvodima.

Razlog za ovakvu odluku leži u zabrinutosti EU da buka koju generišu vozila negativno utiče na zdravlje građana. Studija iz 2011. godine pod nazivom "Tiho, molim vas" zaključuje da su negativne posledice saobraćajne buke, između ostalog, povećani nivo stresa, teškoće u učenju i pospanost.

Čitavu studiju možete da pogledate ovde (.PDF).

Aktuelno

Snimanje iz policijskih vozila ugrožava bezbednost

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, saopštio je da policija ugrožava bezbednost saobraćaja kada snima kamerom vozila u pokretu. Snimanje je nebezbedno jer policijsko vozilo zbog nemogućnosti zumiranja kamere mora da se tokom vožnje približi automobilu koji snima na samo 3-5 metara.

Aktuelno utorak 29.04. 13:03 Komentara: 47

Kako je zapaljivi Porsche postao sportski auto godine?

U senci nedavnog izbora za "Svetski auto godine", na kome je pobedio Audi A3 Sedan, ostalo je proglašenje Porschea 911 GT3 za najbolji sportski automobila 2014. Vest da je ovo priznanje pripalo modelu 911 GT3 predstavlja iznenađenje s obzirom da je samo mesec dana pre proglašenja pobednika Porsche najavio opoziv svih do tada proizvedenih primeraka radi kompletne zamene motora.

Aktuelno ponedeljak 28.04. 08:51 Komentara: 15

Pogledajte automobil koji se sam čisti

Niko ne voli prljav automobil. Osim što predstavlja ružnu sliku, zaprljano vozilo je nepraktično u svakodnevnoj upotrebi jer se prljavština sa spoljašnjosti pri najmanjem kontaktu prenosi na vozača i putnike. Nissan tvrdi da je pronašao način kako da automobil održi čistim čak i u vožnji po najprljavijim putevima.

Aktuelno subota 26.04. 10:49 Komentara: 16

Kakve nas izmene saobraćaja očekuju zbog maratona

U nedelju 27. aprila održaće se 27. Beogradski maraton. Kako biste mogli da isplanirate i organizujete vašu vožnju i kretanje kroz grad pre i tokom maratonske trke, savetujemo vam da se informišete o satnici i trasi maratona, kao i o svim izmenama u saobraćaju.

Aktuelno petak 25.04. 10:39 Komentara: 8

Stiže novi FIAT Ducato

FIAT će 12. maja u test centru Baloko, u Italiji, predstaviti osveženu verziju popularnog komercijalnog modela Ducato, koji je za 33 godine postojanja prodat u 2,6 miliona primeraka širom sveta.

Aktuelno sreda 23.04. 14:27 Komentara: 6
strana 1 od 10 idi na stranu