Život

Četvrtak, 25.06.2009.

13:00

Uputstva za Treći svetski rat

Oktobar 1968. godine: Sovjetski Savez je spustio kosmonauta na Mesec. Trupe Varšavskog pakta se gomilaju duž granice sa Austrijom. Preti nuklearni obračun između Istoka i Zapada.

Izvor: B92

Default images

To se nikad nije desilo - osim u vežbama britanskih državnih službenika, koji pomno istražuju kako će vladati Britanijom u danima pre, tokom i posle Trećeg svetskog rata.

Pojedinosti se nalaze u "Ratnoj knjizi", tajnom hladnoratovskom priručniku sa koga je veo državne tajne skinut ovog meseca.

Knjiga koja govori o smaku sveta, vodič je za suočavanje sa krizom od početka sukoba do "časa R" - odluke o ispaljivanju britanskog atomskog oružja.

"To je priručnik kako ići u rat", rekao je agenicji AP Vilijam Spenser, specijalista za vojnu istoriju Britanskog nacionalnog arhiva.

Britanija je postala nuklearna sila 1952. godine i britanski političari nisu imali iluzija o uništavajućem učinku atomskog rata. Izveštaj iz 1955. godine procenjuje da bi sovjetski napad na Britaniju trenutno ubio 12 miliona ljudi.

Zato su svake dve godine tokom Hladnog rata, britanski državni činovnici učestvovali u vežbama za smak sveta - od potrage za subverzivnim elementima do spasavanja umetničkog blaga iz Londona.

Vežbe, koje su trajale sedmicama, uključivale su svakodnevno analiziranje izveštaja špijunskih službi. Visoki zvaničnici su igrali uloge premijera i članova vlade i odlučivali šta da se radi.

Vežba 1968. godine, navodi se u priručniku, zamišlja sovjetsko sletanje na Mesec i napetost duž gvozdene zavese. Iz dana u dan napetost jača: sovjetske trupe napadaju Austriju, Zapadnu Nemačku, Finsku, Tursku, Grčku i Italiju. Zatim Dansku.

Britanci postaju sve nervozniji - ostaju kod kuće umesto da idu na posao, gomilaju hranu, kupuju zalihe i grade skloništa.

Mirnim birokratskim jezikom - punim tajnih reči koje knjigu čine besmislenom za one kojima nije namenjena - dokument opisuje kako uz pogoršavanje krize državni službenici treba da uvedu cenzuru, evakuišu sve sem najtežih bolesnika iz bolnica i na kraju se sklone u jedan od 12 podzemnih bunkera rasutih širom zemlje.

Britanijom će se vladati iz tih bunkera posle nuklearnog napada. Forma vladavine je vanredno stanje.

Istoričar Piter Henesi kaže da knjiga daje uvid u "jednu od najmračnijih strana britanske tajne države u Hladnom ratu". "Iznenađenje leži u širini i snazi 16 poglavlja tokom kojih nacija prelazi iz mirnog života u stanje totalnog rata".

Prva "Ratna knjiga" britanske vlade sastavljena je 1911. godine i od tada je redovno dopunjavana, kako se ratovanje menjalo i kako se menjala opasnost po Veliku Britaniju.

Sadržaj je bio strogo poverljiv - verzija knjige iz 1964. godine štampana je u samo 96 primeraka.

Ne zna se koliko je štampano primeraka verzije 1970. koja će sad biti prvi put dostupna janvosti. Kasnije verzije ostaju tajna.

Vlada više ne planira ratovanje sa Sovjetskom Savezom, koji je propao 1991, ali i dalje vodi "Ratnu knjigu" i sada vežba za slučaj katastrofe poput velikog terorističkog napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: