Tehnopolis

Četvrtak, 10.03.2011.

13:49

Da li smo zavisni od satelitske navigacije?

Stanovnici razvijenih nacija postali su previše zavisni od sistema satelitske navigacije i mogli bi se naći u velikim problemima kad bi on prestao da funkcioniše.

Izvor: T-portal.hr

Default images

Britansko udruženje inženjera upozorilo je da su razvijene nacije previše zavisne od sistema satelitske navigacije.

Pri tome nisu mislili samo na pojedince koji bi se našli izgubljeni bez svog GPS prijemnika i odvezli automobil u reku ili jezero, već prvenstveno na usluge na kojima počiva naše moderno društvo.

Od sistema satelitske navigacije danas zavisi dostava robe i hrane širom sveta svim prevoznim sredstvima, ali i siguran transport ogromnog broja stanovnika.

Nedavna studija Evropske komisije navodi da šest do osam posto ekonomskog rasta zapadnih zemalja direktno zavisi od sistema satelitske navigacije. Brojne usluge koje se naslanjaju jedna na drugu negde u lancu imaju sistem koji zavisi od satelitske navigacije.

U slučaju samo delimičnog kvara ceo sistem usluga bi se mogao urušiti, a stanje bi moglo postati katastrofalno u slučaju globalnog otkazivanja sistema.

Zavisnost je tim gora što se svi oslanjaju na američki GPS koji je trenutno i jedini dostupan globalno. Britanski inženjeri pozvali su na razvoj i upotrebu otpornijih i kvalitetnijih antena i prijemnika i strogu kontrolu pa čak i zabranu naprava za ometanje signala navigacijskih satelita.

Takođe su pozvali na razvoj konkurentnih sistema za satelitsku navigaciju kao što su evropski Galileo ili ruski GLONASS.

Foto: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: