Tehnopolis

Četvrtak, 09.02.2012.

15:20

Testirali smo: ASUS Zenbook UX-31

Nov nije samo model, nova je i familija kojoj pripada.

Izvor: B92, Autor: Ivan Jelić

Default images

Apple je, voleli ga ili ne, te hteli to da priznamo ili ne, prvi počeo.

Ideal savršene mobilnosti bez kompromisa kada su performanse u pitanju, i autonoman dovoljno da će trošenje baterije izbrisati kao glavnu brigu računarstva u pokretu, izvađen je iz koverte još davne 2008. godine. U stvari, tako je trebalo da bude, ali od svega toga, prvi MacBook Air bio je samo ultra mobilni, inače performansama skroman i autonomnošću prosečan skupi Apple laptop.

Ipak, Apple nije odustao od ideje, te se 2010. godine pojavio novi model koji je Air uspeo da postavi u ravan sa MacBook, pa čak i MacBook pro modelima. U tom trenutku valjalo je ozbiljno razmisliti da li ima smisla trošiti novac na glomazne tradicionalne laptopove kada je Air mogao većinu toga što i oni, uz ozbiljno duže trajanje baterije i već poznatu mobilnost.

Osveženje iz 2011. i nova generacija procesora, zajedno sa odličnim inžinjeringom iz 2010. otklonili su sve sumnje u to da li Air može biti dostojan pozicije primarnog i jedinog računara.

Trenutak u kom je postalo moguće imati mobilni računar koji je istinski mobilan, ne (previše) skup, a može sve što bi prosečan računar trebalo da može, trenutak je u kom je rođena nova familija laptopova.

Intel, čiji procesori pogone i Macove već neko vreme, sredinom prošle godine izložio je ambicioznu ideju o novom talasu laptop računara koji će biti ultra prenosni, drugim rečima laki i tanki, čije ce baterije trajati dugo, a koji će moći da urade sve što im korisnici kao zadatak mogu postaviti.

Ultrabookovi kako je pomenuta kompanija nazvala novu familiju zasnovani su na novim generacijama mobilnih čipova koji troše malo struje i nije im potrebno puno mesta u kućištu, i koji u kombinaciji sa brzim diskovima (većinom SSD) uspevaju da donesu performanse koje smo ranije sretali samo kod ozbiljnijih "tradicionalnih" laptopova. Sve to na kraju trebalo bi da postane mainstream i kada su cene u pitanju ne bi li i prosečno platežno moćni kupici bili u sposobni da sebi priušte takvu spravu.
Asus Zenbook (Photo: B92)
Binu na prošlogodišnjem Computexu sa Intelom podelio je i ASUS, koji je među prvima krenuo sa proizvodnjom ultrabookova. Zenbook serija sa dijagonalama ekrana od 11 i 13 inča predstavlja reklo bi se zenit ASUS-ove produkcije spojen sa Intelovim aspiracijama ka dominaciji u još jednom segmentu mobilnog računarstva.

Domaće predstavništvo ASUS-a na test nam je ustupilo model UX-31, drugim rečima "trinaesticu".

Kućište

Govoriti o dizajnu i izradi kućišta Zenbooka, a ne primetiti sličnost sa Appleovim ekvivalentom skoro je nemoguće, no ipak, Zenbook ima svojih karakterističnosti. Pre svega, dizajnerski jezik kojim Zenbookovi komuniciraju dovoljno je karakterističan da skreće pažnju čak i slučajnih prolaznika.
Asus Zenbook (Photo: B92)
Koncentrični krugovi na spoljnoj strani poklopca koji je nešto drugačije obojen od ostataka čine ceo laptop prepoznatljivim i odlično sugerišu da se radi o kvalitetnom metalnom kućištu. Da se htelo više kada je dizajn u pitanju vidi se i na detaljima, te su "Intel Inside" i "Windows 7" nalepnice drugačije dizajnirane kako bi se uklopile i celinu.

Kućište je izrađeno od aluminijuma, radi se o unibody pristupu koji za rezultat ima izuzetno kompaktno i čvrstu celinu. Šta god da smo probali i ma kako ga držali, Zenbook ni jednog trenutka nije pokazao znake slabosti kada je konstrukcija u pitanju. U tom kontekstu se ASUS-u nema šta zameriti, jednostavno sve je realizovano kako valja.
Asus Zenbook (Photo: B92)
Sistem hlađenja realizovan je veoma slično kao kod MacBook Aira, uz dodatnih otvora za vazduh na donjem delu kućišta koji dopunjuju primarnu "izduvnu granu" na spoju ekrana i ostatka laptopa. Kada smo kod ekrana valja primetiti da je su poklopac i ekran kao celina nešto teži nego što smo navikli, pa se dešava da pod određenim uglovima gravitacija učini svoje i "otvori" laptop do kraja, ili učini da krene da se zatvara. Ovo se najčešce dešava prilikom podizanja i prenošenja, primetno je, ali ne i suštinski problematično.

Ekran

Kao što je pomenuto, na testu smo imali model sa ekranom dijagonale 13,3 inča. Radi se o LED ekranu, tehnološki karaterističnom za trenutni notebook mainstream. Ono što nije uobičajeno je rezolucija. ASUS je odlučio da u Zenbook od 13,3 inča ugradi ekran impozantne rezolucije od 1600x900 piksela, što znači obilje prostora na ekranu i veoma jasan i kvalitetan prikaz. Nema se šta puno govoriti o tome, vreme koje je potrebno za navići se na ovu rezoluciju obrnuto je proporcionalno periodu navikavanja na bilo šta manje na istoj dijagonali.

Touchpad i tastatura

Asus Zenbook (Photo: B92)
Ono što je jako dobro kada je Zenbookov touchpad u pitanju su dimenzije. Radi se o dovoljno velikoj površini, diskretno podeljenoj na dva tastera u dnu. Performanse su generalno dobre, softverski update popravio je propuste koji su pravili probleme ranije. U nekim momentima multitouch pokreti rade odlično (zumiranje slika), po nekad i ne baš sjajno, no suštinski problem u ovom kontekstu je softverska podrška koja varira od programa do programa.

Skrol i zumiranje se značajno razlikuju u Internet Exploreru i Chromeu, te valja ispitati sve opcije i pronaći onu koja se najbolje uklapa u navike i potrebe. ASUS se potrudio da uz laptop isporuči i tutorijale za multitouch pokrete, koje je moguće dodatno konfigurisati.

Ugođaj koji Zenbook pruža kada su touchpad i multitouch pokreti u pitanju jedan je od najboljih koji možete naći u Windows svetu. Poređenje sa Macom pak jednostavno nema puno smisla.
Asus Zenbook (Photo: B92)
Tastatura je takođe jedan od zanimljivih i karakterističnih momenata kada je Zenbook u pitanju, budući da se radi o metalnim tasterima, koji se bojom uklapaju sa ostatkom kućišta. Na prvi pogled čudan osećaj pri kucanju ubrzo nestaje, te Zenbookova chicklet tastatura funksioniše prilično dobro, uz apsolutnu čvrstinu (nema ugibanja).

Čini se da je hod tastera mogao biti malo veći, odnosno da su plitki, te da se ponekad dešava da povratna informacija o tome da li je taster pritisnut ili nije ne stigne u potpunosti do vrhova prstiju.

U mraku stvari mogu biti još zanimljivije, budući da tastatura nema svoje osvetljenje.

Specifikacije

Ono što Zenbook čini izuzetno brzom spravom pre svega su procesor i storage. Model koji smo imali na testu opremljen je dvojezgarnim i7 procesorom (2677M, SandyBridge) na 1,8GHz, uz 4GB DDR3 memorije. Solid state disk od 128GB sa sistemom komunicira preko SATA3 interfejsa, dok je grafika Intelova, HD 3000.
Asus Zenbook (Photo: B92)
Performanse svega pomenutog zajedno su odlične, te teško da će bilo šta što prosečan korisnik računara danas može naumiti biti nemoguće izvesti. Šta više, Zenbook bez problema izlazi na kraj i sa ozbiljnijim stvarima, te može funkcionisati kao radna stanica u svim namenama koje ne podrazumevaju potrebu za ozbiljnijim grafičkim podsistemom.

Pored performansi i kvaliteta izrade, ASUS je ozbiljno shvatio i zvučni podsistem, te u Zenbook ugrađuje Bang & Olufsen zučnike koji uspevaju da proizvedu iznenađujuće jak, ali i za takve uslove kvalitetan zvuk.
Asus Zenbook (Photo: B92)
Trajanje baterije kao ključni preduslov za upotrebljivost jednog Ultrabooka u slučaju Zenbooka je na jako dobrom nivou. Uz prosečno korišćenje računara (internet, office, multimedija) i uključen ASUS-ov power management softver, baterija će potrajati između 5 i 6 sati, što je konlurentan i objektivno odličan rezultat.

Ono u čemu cela familija ne briljira su portovi i povezivanje, te Zenbook ima dva USB porta (jedan USB 3), slot za SD kartice, audio priključak, video i mini HDMI izlaz. Uz Zenbook dobija se Windows 7 Home Premium, uz ASUS-ov sistemske programe među kojima je možda najzanimljiviji alat za prepoznavanje lica i logovanje na sistem na ovaj način.

Ultra

Ako je suditi po Zenbooku, ultrabook budućnost je stigla i uopšte nije loša. Zenbook je lak (1,3 kg), kvalitetan i robustan, dobro izgledajuć i izuzetno brzi laptop sa baterijom koja može da dohvati 6 sati autonomije. Tastatura bi mogla biti bolja, mada je ovakva kakva je daleko od lošeg, a isto važi i za ugođaj prilikom korišćenja touchpada.
Asus Zenbook (Photo: B92)
Valja istaći da je ASUS predvideo potrebu za dodacima, te se u kutiji dobijaju futrola, USB ethernet adapter i VGA adapter. U slučaju da kupujete MacBook Air, sve ovo zajedno bi vas koštalo, po slobodnoj proceni, oko 100 EUR, od ASUS-a se dobija kao deo paketa.

Zenbook UX-31 na domaćem tržištu košta oko 115 hiljada dinara. To je sa jedne strane više od onoga što se generalno percepira kao optimalna cifra za kupovinu laptopa.
Asus Zenbook (Photo: B92)
Sa druge strane, većina "tradicionalnih" primeraka koji koštaju između 500 i 800 EUR teško da mogu da pariraju Zenbooku, kako kvalitetom tako i performansama.

Poređenje sa Apple konkurencijom otkriva da je Zenbook za skoro 15 hiljada dinara jeftiniji od najjefinijeg 13-inčnog Aira, pri čemu je brži, ima bolji ekran, veoma sličan kvalitet izrade, ali lošiju tastaturu bez osvetljenja i touchpad.

Prema tome, ASUS je Zenbookom postavio ozbiljne standarde kada je novi segment tržišta u pitanju, te ostaje da vidimo kako će ostali proizvođači videti svoj put do kupaca. Ukoliko sada kupujete ultrabook, primarna dilema je da li hocete Mac ili Windows računar. Ako ste voljni da pređete u Apple tabor, za i protiv lista za Air i Zenbook biće duga, a izbor ni malo lak.

Više fotografija ovog modela možete naći u Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: