Subota, 19.02.2011.

11:14

Šibenik, grad sa 2851 stepenikom

Turistički vodiči nisu žalili truda, pa su pobrojali sve stepenice u staroj gradskoj jezgri

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izvor: B92

Default images

Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča šibenski turistički vodiči napravili su izniman posao. Silno su se potrudli i pobrojili sve stepenice u staroj gradskoj jezgri.

- Obično bismo povodom Dana turističkih vodiča vodili naše sugrađane besplatno Šibenikom.

Ovaj put odlučili smo se za nešto potpuno drugačije. Jer često se spominje podatak da je Šibenik grad s najviše skalina u Hrvatskoj ili da naš grad ima najviše kamenih stepenica na Mediteranu.

Ne znamo je li to točno. Ali svakodnevno smo svjedoci da su naši gosti očarani brojem stepenica u starom gradu i uvijek nas zasipaju takvim pitanjima. I stoga smo se odlučili napraviti napor i izbrojiti sve stepenice u starom gradu, točnije dijelu omeđenom gradskim zidinama.

I pobrojili smo ukupno 2851 stepenicu - kazala nam je Meri Pašara Mitić, predsjednica Udruge turističkih vodiča Šibenik. Otkrila nam je još neke detalje o šibenskim ulicama i skalama:

- Ulica sv. Križa u Docu ima najviše stepenica, čak 185. Samo jednu stubu manje ima Zatonska ulica. Inače, najviše skala je na Gorici - tristotinjak više nego u Docu - kaže Meri Pašara Mitić.

Podatak o broju stuba do kojeg su došli turistički vodiči koristit će se u promociji Šibenika.

Promocija grada

- Šibenska stara gradska jezgra puna je rariteta. Ovo je svakako jedan od njih, koji ćemo koristiti marketinški - rekao nam je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Šibenika. Trud vodiča pohvalio je i šibenski gradonačelnik Ante Županović.

- Vodiči rade vrijedan posao u prezentaciji Šibenika. Napravili su i dodatni trud i pobrojili sve stepenice. Ne znam da je neki grad, do sada, to učinio. Vjerujem da Šibenik ima najviše stepenica, barem što se tiče gradova na našoj obali, jer je jedinstven po svojoj konfiguraciji - izjavio nam je Županović. Vode turiste na 16 jezika

- U udruzi je 50-ak vodiča, ali svega 20-ak aktivnih. Goste vodimo na 16 jezika. Nemamo kineski, norveški, japanski... za koji ćemo uskoro organizirati seminar. Dobro bi nam došao i albanski jezik - kaže Meri Pašara Mitić. Šibenik nije samo katedrala

- Često od nas zahtijevaju da gostima pokažemo samo katedralu sv. Jakova. Mi takve zahtjeve odbijamo. Jer Šibenik nije samo katedrala. Ako niste obišli Dolac, Goricu, Masnu ulicu... niste upoznali Šibenik. Uostalom, to je grad s najvećom jezgrom. Ali i grad pun vrijednih detalja - veli predsjednica Udruge turističkih vodiča Šibenik.

Krešimir Gulin

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: