Kultura

Sreda, 16.01.2013.

17:35

Siniša Kovačević: Ovo je cenzura!

Dramaturg i pisac Siniša Kovačević čije su probe za novu predstavu ''Čudesni'' prekinute nakon praznične pauze šokiran je i ljut i smatra da je nastupila cenzura.

Izvor: Tanjug

Default images

''Neko ima tu poziciju moći da bez ikakvih razloga i objašnjenja može da zabrani neku predstavu, da negira nečiji talenat, nečiji rad. Nisam samo ja u pitanju već i 20 drugih ljudi koji su zdušno učestvovali u ovom komadu'', rekao je Kovačević Tanjugu.

''Nazovite to kako hoćete - da li je to politička cenzura, da li je to zbog bahatosti, zavisti...to je cenzura. Ili ste loš pisac ili je cenzura u pitanju, a postavlja se pitanje ako je komad loš zašto je uvršten na repertoar'', rekao je on.

Kovačević je rekao da je za njega strašno što ne zna odgovor na pitanje zašto su prekinute probe i zašto je predstava zabranjena.

''To pitanje treba da postavite predsedniku Upravnog odbora i upravniku pozorišta, ja zaista nemam odgovor na to pitanje i zaista ne znam zašto su prekinute probe, a ono što je najstrašnije je to da na pitanje na koje imam potpuno legitimno pravo da ga postavim ja ne dobijam odgovor'', objasnio je Kovačević, primetivši da je to za njega strašno.

''Ne radi se ni o kakvoj malicioznosti ili kapricu već ja zaista ne znam zašto je predstava zabranjena. Na moje pitanje zašto je zabranjena predstava upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić mi je rekao da ništa ne može da mi kaže dok se ne dobiju zapisnici sa upravnog odbora'', ispričao je Kovačević čiji se komadi poput ''Velike drame'' godinama igraju na sceni nacionalnog teatra.

On je ocenio da je odgovor koji je dobio od Savića zastrašujući i da nas vraća u 1945. godinu.

''Kada upravnik nacionalnog pozorišta nema pravo autoru komada da saopšti sudbinu njegovog komada to je štrašno i ono što me najviše plaši i uznemirava'', rekao je Kovačević ljutito.

Kako prenose beogradski mediji u Narodnom pozorištu su sredinom decembra prošle godine počele probe komada za koji Kovačević potpisuje i režiju, ''Čudesni'' čija se priča odvija u jednom manastiru na Kavkazu, a u glumačkoj postavci trebalo je da se nadju Boris Komnenić. Tanasije Uzunović, Branislav Vidaković...

V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić je u izjavi beogradskim medijima rekao da je Kovačevićev tekst bio u planu i programu drame Narodnog pozorišta za ovu godinu i pre nego što je došao na funkciju, dodajući da su određene odluke donesene na prethodnoj sednici UO, a da će se više o svemu znati nakon sastanka UO 24. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: