Kultura

Sreda, 21.12.2011.

15:57

Prvi Andrićev rukopis u "Sveskama"

Zadužbina Ive Andrića predstavila je 28. broj godišnjaka "Sveske", obimniji i bogatiji nego što je uobičajeno, a u čast nekoliko jubileja našeg nobelovca.

Izvor: Tanjug

Default images

O sadržaju "Svezaka" govorili su akademik Predrag Palavestra, dr Žaneta Đukić-Perišić i Biljana Đorđević-Mironja.

Posebno je zanimljiv prvi Andrićev rukopis iz 1911. godine, koji je priredio Predrag Palavestra. Reč je o pismu prijatelju i pesniku Milošu Vidakoviću, koje se prvi put objavljuje u faksimilu uz tumačenja i objašnjenja.

Između ostalog, Andrić piše: "Radim jednu stvarku" čime je najverovatnije, najavio pesme "U sumrak" i "Blaga i dobra mesečina" koje su iste jeseni objavljene u časopisu "Bosanska vila".
Izdvaja se i prepiska izmedju Andrića i "Matice hrvatske" iz 1946. i 1947. godine, a povodom objavljivanja Andrićeve knjige pripovedaka. Iz pisama se može videti koliko je velikan bio ogorčen preinačivanjem njegovih pripovedaka iz ekavice u ijekavicu, menjanjem pojedinih varijanti jezičkih izraza, izmenom leksičkog fonda pa čak i promenom smisla.

Andrić je pobrojao čak 190 mesta u kojima su izvršene, kako navodi, "uvek neopravdane, a često besmislene izmene". Stvar je ubrzo izgladjena tako što je knjiga povučena iz prodaje, a zatim štampana onako kako je trebalo da bude.

U časopisu je prvi put u celini objavljen Andrićev dnevnik iz Berlina iz 1940. koji je priredila Žaneta DJukić-Perišić kao i prilog Biljane DJordjević-Mironja koja je rekonstruisala sve važnije dogadjaje oko Nobelove nagrade, od trenutka nominacije, kojom je, od strane države, zajedno sa Andrićem predložen i Miroslav Krleža, do povratka srpskog laureata iz Švedske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: