Kultura

Sreda, 18.04.2012.

12:08

"Biba Struja" premijerno 4. maja

Autori serijala Ciklotron i Marka Žvaka na TV B92 - Dušan Šaponja i Dušan Čavić više od tri godine pripremali su svoj prvi dugometražni dokumentarni film - "Biba Struja", koji će premijerno biti prikazan na otvaranju ovogodišnjeg Beldocs festivala 4. maja u 20h u Sava centru.

Izvor: B92

Default images

"Biba Struja" je film o Slaviši Pajkiću, čoveku koji u svojim rukama može da isprži viršlu.

Zahvaljujući fenomenu koji je otkrio još kao tinejdžer, Pajkić je ceo život posvetio električnoj struji sa kojom se "druži" i danas. Naime, njegov organizam je otporan na struju i on kontroliše jačinu struje koju ispušta njegovo telo.

U pokušaju da obori i treći Ginisov rekord, Pajkić se suočava sa slabljenjem "moći" zbog starenja njegovog organizma.

Kako će gubitak ove sposobnosti uticati na njega i da li će naučnici uspeti u potpunosti da objasne ovaj fenomen, pokušali su da otkriju autori filma u dokumentarcu o "čoveku kome nisu dozvolili da sedne na električnu stolicu".

Biba ima ektodermalnu displaziju, retko oboljenje koje za posledicu ima veoma suvu kožu i otpornost na električnu energiju.

Leto je za Bibu noćna mora, on se ne znoji, jer njegov organizam ima smanjen broj znojnih žlezda i dva sloja kože manje nego što je uobičajeno, te mora da koristi spoljašnje izvore hlađenja (oblači mokre majice i slično).

Biba je otporan na visoki napon. Pravi strujno kolo sa ljudima i pušta im struju, istovremeno kontrolišući njen napon.
Autori filma Dušan Èaviæ i Dušan Šaponja sa junakom filma

Biba ne jede meso, ribu, nije pročitao nijednu knjigu, tvrdi da poseduje znanja kojih nema u knjigama i smatra da je na ovoj planeti po kazni.

Dva puta je ušao u Ginisovu knjigu rekorda: 1981. godine je dodirnuo nekoliko hiljada volti, a 2003. godine je zagrejao vodu na 97 stepeni za minut i 37 sekundi.

O njemu su izveštavali mnogi svetski mediji. Poslednje gostovanje imao je u Rio de Žaneiru na TV Globo, najgledanijoj brazilskoj televiziji, u emisiji koju gleda vise od 30 miliona ljudi.

Sa projektom "Biba Struja" Šaponja i Čavić su 2010. godine pobedili na "pitch" sesijama na "Zagrebdoxu" i "IDFA festivalu" u Amsterdamu.

Dobili su podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i Skupštine grada Beograda, a iza filma je stalo i pet inostranih televizija, od kojih su dve javni servisi - austrijski ORF i danski DR TV, kao i švedski obrazovni program UR i kanadske televizije TV Ontario i TV Knowledge.

Peti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 4. do 9. maja, pod sloganom "Koji film", u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Domu kulture Studentski grad, bioskopu "Fontana" u Beogradu i Kulturnom centru i "Areni" u Novom Sadu.

Biće prikazano 29 filmova iz celog sveta, u dva takmičarska, dva revijalna i jednom specijalnom programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: