Utorak, 17.07.2007.

13:39

U iščekivanju kraja Harija Potera

Poslednji nastavak književnog serijala o Hariju Poteru naćiće se u prodavnicama knjiga 21. jula u jedan minut posle ponoći po britanskom Letnjem računanju vremena, a nestrpljenje obožavalaca da saznaju kako će se poslednje poglavlje završiti moglo bi da dovede do toga da "Harry Potter and the Deathly Hallows" postane najprodavanija knjiga svih vremena.

Izvor: B92

Default images

Dvanaest miliona primeraka ovog izdanja štampano je samo za američko tržište, gde se kopije „pod katancem“ čuvaju na tajnoj lokaciji.

Neke od najvećih medijskih kuća u Americi, kao što je to uradio "CBS News", obećale su da će čak i u noći kada se knjiga pojavi u knjižarama, čuvati tajnu o kraju romana, kako ne bi kvarile užitak obožavaocima.

Iako je knjiga prvenstveno namenjena mlađoj publici, i odrasli su se "navukli" na avanture dečaka čarobnjaka – štaviše, proslavljeni pisci Stiven King i Džon Irving, uputili su apel autorki serijala, Džoani Rouling, da ne ubije njenog glavnog junaka.

Britanski lanac lanac knjižara "Waterstone" organizovao je i akciju potpisivanja peticije kojom se autorka čuvene sage moli da nastavi da piše nove nastavke Harija Potera.

Objavljivanje knjige Roulingova će obeležiti čitanjem odlomaka u londonskom Prirodnjačkom muzeju, kome će prisustvovati 1700 najsrećnijih devojčica i dečaka izvučenih u nagradnoj igri.

Autorka je nedavno u intervjuu ispričala kako je plakala završavajući knjigu, koja okončava sedamnaestogodišnje putovanje koje je započela kao samohrana nezaposlena majka, a završila kao prva svetska milijarderka među književnicima.

Početkom godine Roulingova je otkrila da je obeležila završetak poslednjeg romana o Poteru u hotelskoj sobi u Edinburgu tako što je napisala poruku na mermernoj bisti.

Autorka je rekla i da će dva lika umreti u knjizi, koju je opisala kao omiljenu iz serijala.

Mesecima pre objavljivanja knjige pojavile su se špekulacije u vezi sa zapletom i sudbinom junaka. Haker koji se predstavlja pod pseudonimom "Gabrijel" postavio je nedavno na svom vebsajtu tekst za koji je naveo da je kraj poslednjeg romana o Hariju Poteru i da je tekst ukrao iz kompjutera izdavačke kuće.

Prva knjiga iz serijala, „Hari Poter i kamen mudrosti“ objavljena je 1997. godine. Do sada je izašlo šest knjiga koje su prevedene na 64 jezika i prodate u preko 325 miliona primeraka širom sveta.

Filmske adaptacije prve četiri knjige sakupile su oko 3.5 milijarde dolara od prikazivanja u svetskim bioskopima, a trenutno se prikazuje i peti deo „Hari Poter i Red Feniksa“ koji je tokom prve nedelje prikazivanja samo u Americi dostigao sumu od preko 330 miliona dolara.

Svetska premijera filma "Hari Poter i Red Feniksa" održana je 28. juna u Tokiju, dve nedelje nego što se film našao u bioskopima.  

Iako moćna mašinerija za pravljenje para, pomama za knjigama o Hariju Poteru ima i pozitivnu stranu a to je oživljavanje književnosti za decu i ohrabrivanje mladih više da čitaju.

Preko dva miliona ljudi rezervisalo je preko internet servisa Amazon primerke sedme knjige o Hariju Poteru, kako bi bili među prvima koji će saznati sudbinu mladog čarobnjaka. Ovim je oboren i rekord koji je postavio prethodni nastavak, koji je imao 1.5 milion narudžbina pre objavljivanja.

Britanska pošta još pre šest meseci počela je da planira kako će isporučiti oko 600.000 primeraka knjige širom Velike Britanije tokom prvog dana od puštanja u prodaju.

Promocija poslednje knjige Džoane Rouling imaće i humanitarni aspekt, pošto je autorka dala saglasnost da se u svim knjižarama gde će se prodavati ovo izdanje, 21. jula postavi i poster sa likom devojčice Madlen Meken, koja je 3. maja oteta iz apartmana njenijh roditelja u Portugalu.

Lik Harija Potera eksplatisan je u proteklih sedamnaest godina na različite načine, pored knjiga i filmova, napravljen je i kao lutkica, a nalazi se i na poštanskim markama i brojnim suvenirima.

Samo u Americi je od juna 2002. godine potrošeno preko 18.8 miliona dolara na zezalice, slatkiše i žvake sa likom Harija.

Takođe u Americi se za kraj 2008. godine planira otvaranje zabavnog parka posvećenog Hariju Poteru koji će se unutar Univerzalovog odmarališta na Floridi prostirati na površini od 20 hektara.

Pozivamo vas da napišete vaše mišljenje o tome kako će se knjiga o Poteru završiti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: