Utorak, 24.04.2007.

12:08

Kradljivci Vriska u zatvoru

Apelacioni sud u Oslu osudio je tri osobe optužene za krađu slika Edvarda Munka "Vrisak" i "Madona" na kaznu zatvora.

Izvor: B92

Default images

Slike „Vrisak“ i „Madona“ ukradene su 2004. godine iz Munkovog muzeja u Oslu, a policija ih je 2006. godine pronašla u veoma lošem stanju.

Kazne zatvora za kradljivce iznose od 5 do 9 godina, a lopovi će morati da plate i novčanu kaznu koja iznosi 263.000 dolara zbog štete koju su naneli umetničkim delima.

Organizator pljačke, Bjoern Hoen osuđen je na devet godina zatvora, dok je Stian Skjold, jedan od dva naoružana maskirana napadača koji su ukrali sliku iz muzeja, osuđen na pet godina. Treća osoba koja je učestvovala u krađi umrla je 2006. godine usled uzimanja prevelike doze heroina.

Slike su pronađene oštećene a šteta je najverovantije nastala kada su ih lopovi uklanjali iz rama pošto su sumnjali da u njima postoje uređaji za praćenje.

Vlasti su izjavile da će obe slike biti restaurirane kako bi se šteta popravila a one vratile u prvobitno stanje.

Oba dela Edvarda Munka (Edvard Munch) deo su njegove Frieze of Life serije u kojoj centralnu temu predstavljaju bolest, smrt, nervoza i ljubav.

Slika „Vrisak“, naslikana 1983. godine, predstavlja jedno od najprepoznatljivijih umetničkih dela na svetu.

Munkova dela imala su veliki uticaj na moderne ekspresioniste.

Edvard Munk preminuo je 1944. godine u 80. godini.

Pročitajte više o restauraciji Vriska

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: