Region

Četvrtak, 02.07.2020.

14:01

Komšije među 5 zemalja EU s najvećim rastom nezaposlenost

Hrvatska je u maju bila među pet zemalja Evropske unije s najvećim rastom stope nezaposlenosti u odnosu na prethodni mesec, prema današnjem izveštaju Evrostata.

Izvor: Tanjug

Komšije među 5 zemalja EU s najvećim rastom nezaposlenost
Foto: Depositphotos, oneinchpunch

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (MOR), iznosila u maju 8,9 posto i bila je viša za 0,8 procentnih poena nego u aprilu, izveštava agencija Hina.

U celoj EU, majska stopa nezaposlenosti je iznosila 6,7 procenata u odnosu na 6,6 posto u aprilu. Bez posla je. prema podacima Evrostata, u maju bilo ukupno 164 hiljade građana Hrvatske, ili za 16 hiljada više nego prethodnog meseca.

U odnosu na maj 2019, broj nezaposlenih u Hrvatskoj je porastao za 44.000 osoba. Hrvatska se tako u izveštaju Evrostata svrstala u grupu pet zemalja EU-a sa najvećim rastom stope nezaposlenosti u odnosu na april.

Isti rast stope, za 0,8 procentnih poena, zabeležile su Litvanija i Letonija. Najviše je skočila stopa nezaposlenosti na Kipru, za 1,3 procentnih poena, i u Italiji, za 1,2 posto.

Najviša stopa nezaposlenosti u maju je, prema Evrostatu, zabeležena u Španiji, 14,5 posto, na Kipru, 10,2 procenta. S druge strane, najniža je bila u Češkoj, gde je iznosila 2,4 odsto, a slede Poljska sa 3,0, Holandija sa 3,6 i Nemačka sa 3,9 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

9 h

Podeli: