"Duvanska mafija ubila Pukanića"

Ratko Knežević je optužio Mila Đukanovića i Stanka Subotića da stoje iza ubistva Ive Pukanića. Subotićev advokat kaže da su to laži.

Izvor: B92

Subota, 24.10.2009.

16:15

Default images

Za ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića odgovoran je duvanski kartel iza kojeg stoji crnogorski premijer Milo Đukanović, izjavio je crnogorski biznismen Ratko Knežević u emisiji "Hrvatska uživo" na HRT-u. Organizator atentata je Stanko Subotić Cane, tvrdi Knežević. Rade Tadić, adovokat Stanka Subotića, kaže da je jasno da Knežević laže.

Na godišnjicu ubistava hrvatskog novinara Ive Pukanića, kontrovrezni crnogorski biznismen Ratko Knežević rekao je da smatra da je za ubistvo Pukanića odgovoran duvanski kartel iza kojeg stoje Milo Đukanović i Stanko Subotić.

Pukanić je svojim pisanjem zaustavio najveći švercerski posao nakon Drugog svetskog rata u Evropi, rekao je Knežević gostujući na HRT-u.

“Ostavićemo sudskim instancama i Republike Hrvatske i Republike Srbije da riješe na sudu i optužnicu i videćemo šta će iz toga izaći. Što se mene osobno tiče ja nemam nikakvih dvojbi”, kazao je Knežević.

“Kronologija događaja i sugestivna evidencija od 2001. godine do danas navode na to da od prijetnji i već pokušaja ubojstva gospodina Pukanića 2002-2003. godine, pa sve do onoga što se dešavalo nekoliko godina prije njegovog ubojstva i njegovog pisanja kojim je on nastavio da ruši najveći švercerski posao ikada zamišljen i ostvaren od Drugog svijetskog rata u Evropi”, naveo je on.

Rade Tadić, advokat Stanka Subotica, kaže da ovo nije prvi put da Knežević iznosi, kako ocenjuje, lažne optužbe o njegovom klijentu.

Tadić kaže da su protiv Kneževića 2001. godine podneli prijavu zbog ucene. U prijavi je Subotić naveo da mu Knežević traži milon i šeststo hiljada maraka da bi “Nacional” prestao da piše o njemu.

Subotić je, tvrdi njegov advokat, odbio da plati i od tada, kako navodi, Knežević iznosti neistine.

“Iz same njegove izjave se vidi da su u pitanju očigledne laži. Pre svega, on zaključuje prema hronologiji događaja kako je navodno posle pisanja ‘Nacinala’ 2002. godine prestao šverc i da je to navodno motiv zbog kojeg je ubijen Pukanić”, podseća Tadić.

“Ako bi se pošlo od toga da je Pukanić ubjen zbog toga što je ‘Nacional’ pisao o Subotiću i Đukanoviću, bio bi rezon da bude ubijen za vreme pisanja ili neposredno posle toga, a ne sedam godina kasnije”, smatra on.

Kao još jedan argument koji treba da ospori Kneževićeve navode, Subotićev advokat ističe da je njegov klijent pred Specijalnim tužilaštvom u Beogradu osumnjičen za, kako kaže, navodni šverc duvana samo za 1995. i 1996. godinu.

Specijalni tužilac za organizovni krminal Miljko Radosavljević je baš zbog tih procesa nedavno saslušao Kneževića.

“Svakako mogu da kažem da je Tužilaštvo sa njim obavilo razgovor pre desetak dana. Naša je procena da on ima neposredna saznanja o švercu cigareta na ovim prostorima koji se odvijao u periodu od 1995., pa sve do 2000. godine”, kaže Radisavljević.

“Kao što znate, Specijalno tužilaštvo je pokrenulo do sada tri krivična postupka povodom nelegalnog prometa cigareta. Jedan od njih je pokrenut i protiv Stanka Subotića”, podseća on.

“Imajući u vidu značaj ovih informacija kojima raspolaže gospodin Knežević, smatramo da bi njegovo svedočenje moglo dodatno da doprinese utvrđivanju istine, pa ćemo verovatno uputiti takav predlog sudskom veću”, najavljuje tužilac.

Kneževićevo saslušanje je organizovano posle serije intervjua koje je dao prošlog leta, u kojima je optužio Đukanovića i Subotića da su predvodili kriminalnu organizaciju koja se bavila švercom duvana i organizovala ubistva.

On je izneo konkretne optužbe za pojedina nerasvetljena ubistva, iznoseći i imena neposrednih ubica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: