Info

Ponedeljak, 16.05.2005.

16:56

Niže cene nekretnina?

Ukoliko se usvoji predlog Ministarstva finansija, porez na dodatu vrednost će od jula za novoizgrađene stanove iznositi osam odsto umesto 18. Investitori procenjuju da će upravo za toliko biti niže i cene kvadratnog metra, a da će se zahvaljujući većoj gradnji, cene stanova u narednih godinu dana i dalje padati. Pripremila Vesna Damjanić

Izvor: B92

Default images

Ministar finansija u Vladi Srbije, Mlađan Dinkić je, gostujući u emisiji "Kažiprst" Radija B92, najavio da će do kraja juna biti snižene stope PDV-a za hranu, ulaznice za sportske i kulturne manifestacije, ali i za nekretnine: "Snizićemo stopu PDV-a za novoizgrađene stanove sa 18 na 8 posto. Trudimo se da rešimo problem stanovanja, jer mislimo da je to ključan problem i to kroz sniženje stope PDV-a za nove stanove i kroz sredstva koja ćemo odvojiti za subvencionisanje stambenih kredita. Očekujemo da to do kraja juna bude usvojeno u Skupštini."

Investitor i direktor agencije za nekretnine Imonova Goran Čoko smatra da bi smanjenje poreske stope direktno moglo da utiče na cenu novih stanova stanova i to u korist kupaca. "Za unutrašnjost ne mogu tačno da vam kažem, jer su cene stanova tamo niske, odnosno da li će doći do oscilacija, ali će su u Beogradu to sigurno priemtiti i to za 10 odsto."

Čoko objašanjava da su pre uvođenja PDV-a od 18 odsto, inevstitori plaćali porez od 5 odsto i da su za tu razliku, pa i više  od Nove godine, poskupeli Novi stanovi. U međuvremnu, prema njegovim rečima, nije ni bilo kupaca, što bi moglo da se promeni najavljenim smanjenjem poreske stope. Ipak, na značajnije sniženje cene stanova, moglo bi da utiče samo veća ponuda, objašnjava Čoko: "Dobro je da se gradi, to će uticati na konkurenciju, biće veća ponuda."

Podsetimo, u Beogradu kvadratni metar novog stana košta od 850 do 2.500 evra, a u proseku oko 1.700 evra. U Novom Sadu koštaod 700 do 1.200,a slična situacija je i u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: