Utorak, 11.04.2017.

18:10

Tilerson u Moskvi:Pred posetu pale teške reči, izbio požar

Američki državni sekretar Reks Tilerson doputovao je u Moskvu. Rusko MSP saopštilo je da su diplomatski odnosi Rusije i SAD "najteži" od završetka Hladnog rata.

Izvor: B92

Tilerson u Moskvi:Pred posetu pale teške reči, izbio požar
Foto: Tanjug/AP

Tilerson bi sa zvaničnicima Rusije trebalo da razgovara o ratu u Siriji, a planirano je da se u sredu sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, ali je sve izvesnije da se neće sastati i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Putin trenutno ne planira sastanak sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom.

"To još nije u (Putinovom) rasporedu", rekao je Peskov uoči Tilersonovog dolaska u Moskvu, prenosi Tas.

Tilerson je u Moskvu došao u jeku krize rusko-američkih odnosa nakon navodnog hemijskog napada u Siriji i američke intervencije iz vazduha u toj zemlji.

Kako se navodi, Rusija je ljuta zbog američkih navoda da je bila saučesnik u korišćenju hemijskog oružja u Idlibu, odnosno da je znala ranije da će do takvog napada doći.

Predsednik Putin je uoči dolaska američkog sekretara izjavio da je "incident" u Idlibu "režirana operacija" i da postoje obaveštajne informacije da se spremaju nove akcije.

On je indirektno optužio Sjedinjene Američke Države da stoje iza navodnog napada hemijskim naoružanjem i da postoji plan da se "podmetnu hemikalije u južnim predgrađima Damaska i da se optuži režim Bašara Asada za napad zabranjenim oružjem".

Putin je nakon razgovora sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom u Moskvi rekao da ga ova situacija podseća na 2003. godinu i priče američkih zvaničnika u UN o navodnom hemijskom naoružanju pronađenom u Iraku.

"Nakon toga izvedena je vojna operacija u Iraku, koja se završila razaranjem čitave zemlje, rastom terorističke pretnje i pojavom Islamske države na svetskoj sceni", rekao je Putin.

Rusija je oštro reagovala i nakon intervencije SAD u Siriji jer vidi Bašara Asada kao saveznika i legalno izabranog predsednika Sirije.

Kremlj je saopštio da je taj napad agresija na suverenu zemlju i pomaganje pobunjenicima i teroristima, dok su američki potez podržali zvaničnici EU, Nemačke, Francuske i Japana. Tilerson je uoči svog puta u Moskvu "izdao ultimatum" Rusiji - da stane na stranu SAD i saveznika, ili da "prihvati" Iran, Hezbolah i Bašara Asada.

On je rekao da "nije jasno da li je Rusija neozbiljno shvatila svoju obavezu da se iz Sirije ukloni hemijsko naoružanje ili je prosto bila nesposobna da to uradi".

"Razlika i nije toliko bitna za mrtve", rekao je Tilerso, preneo je AP.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko razgovarao je telefonom S Tilersonom i od njega je dobio uveravanja da Vašington neće dozvoliti bilo kakav dogovor kojim bi se povezale sudbine Ukrajine i Sirije.

"Reks Tilerson je naglasio da Vašington neće dozvoliti bilo kakav dogovor koji bi u paketu podrazumevao rešenje za situaciju u Ukrajini i u Siriji", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Samo nekoliko minuta pre sletanja aviona u kom je bio državni sekretar SAD gust crn dim se nadvio nad ruskim aerodromom Vnukovo. Rusko ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je vatra zahvatila oko 100 kvadratnih metara trave kod aerodroma. Tilerson je bezbedno sletea, a požar je ubrzo ugašen.

Ovo je prva zvanična poseta Rusiji nekog od članova kabineta američkog predsednika Donalda Trampa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: