Gojkovićeva: Protestujte, ali što auto-lakom na skulpturu?

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da su tokom protesta u utorak ispred parlamenta oštećena umetnička dela.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 05.04.2017.

13:02

Gojkovićeva: Protestujte, ali što auto-lakom na skulpturu?
Foto: Tanjug

Kako kaže, istoričari i stručnjaci za restauriranje i konzervaciju će utvrditi kolika je šteta načinjena.

Osim toga, Gojkovićeva je apelovala na sve učesnike protesta da "ni na koji način ne uništavaju i ne učestvuju u devastiranju spomenika od velike istorijske i kulturne vrednosti".

Gojkovićeva je u izjavi medijima navela da su tokom protesta ispred Skupštine "oštećena umetnička dela ispisivanjem grafita auto-lakovima na delu skulpture 'Igrali se konji vrani'".

"Srbija je demokratska država, u kojoj svaki građanin ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo mirnim protestom. Apelujem na sve učesnike protesta da ni na koji način ne uništavaju i ne učestvuju u devastiranju spomenika od velike istorijske i kulturne vrednosti", navela je Gojkovićeva.

"Uz pomoć istoričara umetnosti i stručnjaka za restauriranje i konzervaciju umetničkih dela utvrdićemo kolika je šteta do sada načinjena i pokušati da preduzmemo sve neophodne mere da, koliko je moguće, uklonimo tragove oštećenja monumetalne skulpture 'Igrali se konji vrani'", dodala je predsednica Skupštine i skupštinskog odbora za kulturu.

Kako je rekla, 80 je godina od završetka izgradnje Doma Narodne skupštine i zadatak svih nas je da to zdanje, koje je 1984. godine proglašeno za spomenik kulture, zajedno čuvamo.

Skulptura "Igrali se konji vrani" delo je autora Tome Rosandića, a postavljena je ispred Doma Narodne skupštine 1938. godine.

Mladi su u ponedeljak protestovali više od tri sata na glavnim gradskim ulicama.

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom toga da u Srbiji svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje.

"Mi smo demokratska zemlja i svako ima pravo da bude srećan ili nesrećan zbog izbornih rezultata. Zamislite kada bih ja pozvao sve svoje pristalice da idemo da slavimo", rekao je Vučić novinarima.

On je rekao da "nema vremena" za proteste, jer treba da se "radi i bude još marljiviji".

I predsednički kandidati Saša Janković, Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) i Boško Obradović oglasili su se povodom protesta. Opširnije - OVDE.

Protesti u nekoliko gradova širom Srbije ponovljeni su potom i u utorak.

Novi protesti najavljeni su i za sredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: