Tradicionalno plivanje za časni krst širom Srbije

Tradicionalno plivanje za Časni krst oganizovano je, na Bogojavljenje, širom Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 19.01.2017.

16:00

Tradicionalno plivanje za časni krst širom Srbije
Foto: Tanjug

U Beogradu se plivalo na Adi Ciganliji, Zemunskom keju i, zbog vremenskih uslova, na bazenu Milan Gale Muškatirović na Dorćolu.

U tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju na Zemunskom keju, kojem je prisustvovao i patrijarh Irinej, učestvovalo je oko 300 plivača.

Plivači su ove godine, zbog hladnoće i leda, u vodu ulazili u manjim grupama, tako da su svi proglašeni pobednicima, a krst je poneo Slaviša Ivanović, profesionalni kaskader, jer učesvuje u plivanju na Zemunskom keju svih dvadeset godina, koliko se organizuje.

Među učesnicima bogojavljenskog plivanja bile su i pripadnice lepšeg pola, a jedna od njih, Snežana Basikić, rekla je Tanjugu da već drugi put pliva za časni krst, da je ove godine mnogo hladno, ali da je bez obzira na to želela da učestvuje.

"Ovo se ne doživljava svaki dan, već samo jednom godišnje. Ko nije probao, ne može da zna kakav je osećaj", rekla je Basikić.

Patrijarh Irinej je pre plivanja za časni krst otkrio i osveštao spomenik "Bogojavljenski plivač", koji je postavljen povodom 20 godina organizovanja tradicionalnog plivanja u Dunavu i osveštao vodu.

Patrijarh je služio i liturgiju u Hramu Svetog oca Nikolaja u Zemunu i poručio da će pravoslavni hrišćani osvećenom bogojavljenskom vodom uneti u sebe i svoje domove blagodet Božju.

"Neka sa vodicom koju ćemo danas piti, umiti se, krotiti se i uneti u svoje domove uđe u nas i blagodet Božja da nas šititi i vodi onim putem koji je Gospod otkrio i sve pozvao da idemo k njemu", poručio je patrijarh nakon osvećenja vode u tom hramu, a uoči litije i tradicionalnog bogojavljenskog plivanja.

On je podsetio da se na današnji praznik obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Nakon liturgije, zemunskim ulicama prošla je i litija.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da duhovna i lekovita svojstva, a širom Srbije su organizovana tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst.

Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava, osim u Zemunu, organizovano je i na Starom gradu, kod SRC "Milan Gale Muškatirović", kao i na Adi Ciganliji kod restorana Jezero.

Oficir policije iz Pirota Dejan Mijalković prvi je danas od 70 mladića doplivao do časnog krsta na Gradskom kupalištu u Pirotu i krstonosac je za ovu godinu.

"Osmi put plivam za časni krst, bilo je izuzetno hladno. Tri puta sam bio drugi i nisam odustajao, tako da sam veoma srećan što sam danas bio najbrži", rekao je Mijalković novinarima.

Za plivanje na Bogojavljenje ovoga puta prijavilo se više od 100 hrabrih mladića, a plivalo je sedamdesetak.

Prvi put je voda na Gradskom kupalištu bila zaleđena, tako da su radnici Sportskog centra morali da razbijaju led kako bi se manifestacija održala.

Praznik Bogojavljenje vernicima su čestitali jerej Duško Vidačić, namesnik pirotski, i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Posle liturgija u obe pirotske crkve, krenule su litije ulicama grada koje su se susrele na Ljubavnom mostu na Keju kraj Nišave.

Student mašinstva Petar Kostić (19) prvi je danas doplivao do časnog krsta na otvorenom bazenu Sportskog centra "Čair" u Nišu, saopštili su iz gradske opštine Medijana.

Kostić, kome je to bilo drugo nadmetanje u Bogojavljenskoj trci, bio je brži od 18 drugih učesnika medju kojima se nalazio i po jedan pripadnik Vojske, policije i Žandarmerije.

"Bilo je hladno, ali sam se potrudio. Učestvovao sam da bih pokazao sebi koliko vredim", rekao je pobednik agenciji Beta.

Zbog leda koji je okovao Dunav danas u Sremskoj Kamenici nije održano tradicionalno plivanje za Časni Bogojavljenski krst već su plivači pristupili svetom činu vadjenja krsta iz Dunava.

U takmičenju plivanja za Bogojavljenski krst u zaledjenoj Zapadnoj Moravi u Čačku učestvovalo je oko 70 muškaraca, a do krsta je prvi doplivao Čačanin Andjelko Kovačević (23).

Kovačević je i pre dve godine pobedio u plivanju za Bogojavljenski krst.

Pored Čačana, za Bogojavljenski krst plivali su i pripadnici Vojske Srbije iz garnizona u Ladjevcima kod Kraljeva, kao i mladići iz Gornjeg Milanovca.

Zbog leda koji je okovao Zapadnu Moravu, organizatori su angažovali gnjurce koji su pred start plivača razbijali led.

Temperatura reke bila je dva stepena Celzijusa.

Zlatni krst biće uručen pobedniku takmičenja večeras na Bogojavljenskoj akademiji u Domu kulture u Čačku, gde će biti predstavljeni svi takmičari.

Manifestacija plivanja za Bogojavljenje, koja je prekinuta nakon Drugog svetskog rata, obnovljena je u Čačku 2005. godine.

Organizatori manifestacije su Narodni muzej, Sportski centar "Mladost" i Dom kulture, a pokrovitelji Crkva Svetog vaznesenja Gospodnjeg i Grad Čačak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: