Ponedeljak, 28.03.2016.

14:14

Apel Izraela: Napustite Tursku što je pre moguće

Izrael je danas izdao uputstvo za putovanje, apelujući na svoje građane da napuste Tursku "što je moguće pre".

Izvor: Beta

Apel Izraela: Napustite Tursku što je pre moguće
Foto: Getty Images

Ovo je drugo, oštrije upozorenje koje je izdato u birou za antiterozam u kabinetu izraelskog premijera za nešto više od nedelju dana, navode izraelski mediji.

U uputstvu piše da su nedavne bezbednosne procene navele taj biro da podigne nivo opasnosti sa nivoa 3 - osnovne konkretne pretnje, na nivo 2, koji predstavlja visoku konkretnu pretnju.

Upozorenje o putovanju izdato je nakon što je vlada u Ankari nedavno objavila upozorenje o opasnosti od napada na jevrejske i hrišćanske mete u zemlji.

"Smrtonosni napad u centralnom Istanbulu, u kome je povređena grupa Izraelaca, još jednom demonstrira pretnju u Turskoj koji predstvaljaju elementi Islamske države za turitička mesta i pokazuje visoku sposobnost da se izvede još napada", navedeno je u saopštenju.

U dokumentu se ističe da opasnost postoji "širom Turske", a posebno se pominje pretnja po izraelske turiste.

"Preporučujemo da se izbegava poseta Turskoj i da je oni koji su tamo napuste što je moguće pre", piše u saopštenju.

Troje izraelskih turista i jedan Iranac ubijeni su samoubilačkom napadu u Istanbulu 19. marta. Napad je izveo osumnjičeni militant Islamske države.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je posle napada rekao da Izrael proverava da li su izraelski državljani namerno ciljani.

Izraelski mediji preneli su u međuvremenu izveštaje turskih novinara da je napadač pratio izraelske turiste od hotela, posmatrao ih dok doručkuju u restoranu i potom im prišao i digao se u vazduh u ulici Istaklal, popularnoj turističkoj destinaciji, ubivši sebe i još troje ljudi i ranivši 36 osoba, među njima 11 Izraelaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: