Četvrtak, 17.12.2015.

10:51

Putin: Ne znam da li Turci ližu Amerikance...

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da "ne zna da li je neko u turskoj vladi odlučio da liže Amerikance na određenom mestu, ali da to nije baš pametno".

Izvor: B92

Default images
Foto: Tanjug

Putin je za takav odgovor na pitanja o odnosu s Turskom na godišnjoj konferenciji dobio veliki aplauz i dodao da čin obaranja aviona vidi kao neprijateljski.

"Potezi turskih vlasti su neprijateljski. Avion je srušen, ljudi su ubijeni, a ono što je posebno nečuveno jeste to što, ako već tvrde da je nesreća, nema izvinjenja", rekao je Putin.

Kako je rekao, problem je što se zvanična Ankara umesto Moskvi obratila NATO u Briselu. U ovom trenutku, sa ovom vlašću u Turskoj, nema prostora za unapređenje odnosa, kazao je Putin. "Ispostavilo se da ni Brisel neće da ima ništa sa tim. Ako je nesreća, okrenite telefon, objasnite, izvinite se. Umesto toga, oni se kriju iza NATO. U ovakvim uslovima je nemoguće pregovarati sa Ankarom. Turska ne čini nikakve korake da poboljša odnose i ne vidim prostor ili način za unapređenje odnosa u takvoj situaciji", rekao je Putin.

Na novinarsko pitanje o postojanju "treće strane" u rusko-turskim odnosima, predsednik Rusije je rekao da "ne može sa sigurnošću da kaže da ona postoji".

"Ipak, mogu da pomislim da na nekom nivou postoji nekakav dogovor ili nekakve konsultacije oko obaranja aviona... Ne znam šta su mislili. Da ćemo pobeći? Mi nismo takva zemlja", rekao je Putin.

Zatim je dodao rečenicu o "lizanju" i naveo da "nije siguran da im je to dobra ideja". Putin nije iskoristio priliku i jedno novinarsko pitanje da pozove Ruse da poštuju turske državljane u Ruskoj Federaciji, nakon deportacija studenata i turskih privrednika, ali je zato upozorio "sve one koji govore turski jezik u Rusiji".

"Vi ste takođe deo Rusije, ne talasajte. Turski lideri su nam zaboli nož u leđa", rekao je Putin, ponovo razdvajajući turske građane od vlasti u toj zemlji. Takođe, Putin je poslao i poruku turskim vlastima: "Ako su nameravale, da neće više moći da narušavaju vazdušni prostor iznad Sirije".

"Ako su to planirali ili radili, sada neće moći. Tamo su naši S-400, sistemi 'Buk' i drugi", rekao je Putin.

Govoreći o situaciji u Siriji, Putin je rekao da je političko rešenje jedino dobro i moguće, da je kompromis moguć, ali da su neophodni ustupci svih strana.

"Asadova budućnost je u rukama sirijskog naroda. Što se tiče našeg delovanja u Siriji, plan Rusije za rešenje krize se u nekim ključnim tačkama poklapa sa planom SAD", rekao je Putin.

Ruski predsednik je govorio i o ekonomiji, rekavši da ona pokazuje znake ozdravljenja, uprkos padu nafte. Opširnije na stranicama Biza.

Takođe, suočen je i sa pitanjem o porodici i identitetu jedne od svojih "misterioznih" ćerki, ali je i ovog puta malo toga rekao o svom privatnom životu.

Ruski predsednik u tradicionalnoj, maratonskoj sesiji odgovara na pitanja više od 1.300 novinara. Ovo je 11. decembarska Putinova konferencija za novinare, a analitičari kažu da bi ove godine mogao da obori rekord iz 2008. godine u broju odgovora na postavljena pitanja.

Te godine je Putin odgovorio na 106 pitanja, a konferencija je trajala četiri sata i 40 minuta, podsetila je Raša tudej.

Prošle godine, konferencija je trajala tri sati i 10 minuta, a Putin je odgovorio na 53 pitanja, većinom u vezi sa odnosima za Zapadom, sankcijama protiv Rusije i nacionalnom ekonomijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: