Utorak, 19.05.2015.

18:18

Grad u Ivanjici i Novoj Varoši

Nekoliko sela ivanjičkog kraja danas je ponovo zahvatio jak grad. Grad je takođe padao i u Novoj Varoši.

Izvor: Tanjug, Glas zapadne Srbije

Default images
Foto: Thinkstock.com, ilustracija

Kako prenosi portal Glas zapadne Srbije, pred naletom gradonosnih oblaka našla su se sela Međurečje, Butkovo, Gleđica i Komadine.

Prema rečima predsednika Asocijacije proizvođača jagodastog voća Dobrivoja Radovića, najviše su stradale malina i jagoda.

"Da nisu delovali strelci protivgradne zaštite, šteta bi bila daleko veća", rekao je Radović za Tanjug.

Prema rečima malinara Nenada Bogdanovića iz Kumanice, gradonosni oblak došao je iz pravca Golije, a grad je padao u nekoliko navrata i načinio velike štete malinjacima.

Pre nekoliko dana jako nevreme, s pljuskovima, gradom i jakim vetrom nanelo je veliku štetu voćnjacima u Kragujevcu, Rekovcu, Arilju i okolini Ivanjice.

Protivgradna odbrana tada nije reagovala. Grad veličine oraha opustošio je nekoliko sela novovaroške opštine danas oko 17 časova, izjavio je Tanjugu Časlav Krstić iz sela Debelja.

On je precizirao da su u pitanju mesne zajednice Božetići, Štipkovo, Ljepojevići, Trudovo, Bukovik i Debelja.

Krstić navodi da je grad padao oko 20 minuta i dodaje da od krompira i voća nije ostalo ništa.

"Grad je obeleo, teško da će imati stoka šta da pase jer je trava bukvalno samlevena. Nisam čuo da je dejstovala protivgradna zaštita, ali komšije kažu da su rakete stigle", naveo je Krstić. Nevreme koje je danas oko 17 sati zahvatilo selo i visoravan Rudno, stotinak kilometara od Kraljeva, nanelo je veliku štetu tom kraju, posebno voćnjacima i usevima.

Meštanin Rudna Rastko Milošević rekao je večeras Tanjugu da su jaka kiša i grad veličine oraha oštetili malinjake po kojima je taj kraj nadaleko poznat, a stradali su voćnjaci sa kruškama i jabukama, kao i pšenica i kukuruz.

"Nevreme je stiglo sa istoka, što se retko dešava, jer uglavnom dolazi sa Radočela i potrajalo je dobrih desetak minuta. Posledice nisu katastrofalne kao što je to bio slučaj nedavno u ivanjičkom i ariljskom kraju, ali je svakako pričinjena znatna materijalna šteta", kaže Milošević.

Prema njegovim rečima, zasadi čuvenog rudnjanskog krompira na sreću nisu stradali, ali se meštani Rudna nadaju da će nadležni iz kraljevačke lokalne samouprave u što kraćem roku izaći na teren, kako bi se precizno utvrdila pričinjena šteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: