Lavrov: Preživećemo i bićemo jači

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da ima "veoma ozbiljne razloge" da veruje da su sankcije Zapada pokušaj da se sprovede promena režima u Moskvi.

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

17:22

Default images

Lavrov je u intervjuu za TV kanal "Frans 24" rekao da su sankcije pokazale da Evropska unija nije nezavisna od SAD kada je reč o spoljnoj politici.

Na pitanje da li su sankcije pokušaj da sadašnji lideri u Rusiji odu sa vlasti, Lavrov je rekao da ima "veoma ozbiljne razloge da veruje da je to slučaj".

"Neki političari to čak ni ne kriju", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je kazao da je američki potpredsednik Džo Bajden javno rekao da je Vašington naložio Evropi da se pridruži sankcijama protiv Rusije.

"Iskreno, zaista je šteta da smo mnogo godina, precenjivali nezavisnost Evropske unije i čak velikih evropskih država. Mogu da vas uverim da mi ne samo da ćemo preživeti, već ćemo izaći jači. Bili smo u mnogo gorim situacijama u našoj istoriji, i svaki put smo izlazili mnogo jači. To će se dogoditi ovaj put", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da sankcije štete Rusiji, ali da to nije njen problem.

"To je problem Evropske unije, SAD i drugih država", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je kritikovao američki Kongres, koji je u subotu jednoglasno odobrio nove ekonomske sankcije Rusiji i isporuku oružja Kijevu.

"Kongres je posebna grupa ljudi: više od 80 odsto njih nikad nije napustilo SAD. Oni žive u svom svetu, tako da nisam iznenađen ovom rusofobijom. Mi želimo da vidimo šta će (predsednik SAD Barak) Obama uraditi, pošto zakon nije automatski", dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je rekao da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko najbolja šansa za Ukrajinu u ovom trenutku.

"Ne mogu da kažem da imamo ikakve poteškoće u konktaktima sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom - u svakom slučaju na nivou lidera dve države. Dve strane održavaju redovan dijalog", kazao je Lavrov, a preneo Tas.

Povodom odluke Francuske da suspenduje isporuku dva nosača helikoptera "mistral" Rusiji, Lavrov je rekao da se tu radi o "potpisanom pravnom dokumentu i dostojanstvu francuske države".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: