Sreda, 12.11.2014.

00:17

Šešelj stigao, vlast ignoriše

Posle 12 godina provedenih u Haškom pritvoru bez presude, haški optuženik i lider SRS Vojislav Šešelj stigao je u Beograd.

Izvor: B92, Danas

Default images

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom, kaže za "Danas" da Šešelja neće dočekati niko od vladinih predstavnika.

Šešelj je došao u Beograd avionom koji je poleteo iz Amsterdama u 10:40, a radikali su dočekali svog predsednika na aerodromu "Nikola Tesla".

Zoran Krasić, potpredsednik SRS, izjavio je za "Danas" da od lidera radikala zavisi gde ići posle aerodroma - u Batajnicu ili u Zemun. On dodaje da radikali u protokolu za doček nemaju predstavnike vlade. Radikali su za subotu 15. novembar u podne najavili "skup dobrodošlice Šešelju" na Trgu republike u Beogradu, na kome bi, prema Krasićevim rečima, trebalo da se obrati i Šešelj.

Najavljujući miting, Nemanja Šarović je izjavio da radikali "imaju informaciju da će režim na svaki mogući način pokušati da napravi neki incident i baci senku na dolazak Vojislava Šešelja". Šarović kaže da "SRS i Komitetu za odbranu Vojislava Šešelja nisu potrebni incidenti i da su sigurni da se na tom skupu neće desiti ništa ružno".

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da u puštanju na privremenu slobodu haškog optuženika i lidera radikala Vojislava Šešelja ne vidi nikakav politički potez i dodao je da je Vlada Srbije ispunila sve obaveze koje su joj bile postavljene "ne praveći razliku između Šešelja i bilo kog drugog optuženika".
Juče je haški tribunal objavio izdvojeno mišljenje sudije Mandiaje Nijanga o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja. Sudija Nijang izražava neslaganje sa odlukom da se optuženi ne konsultuje da li će poštovati neophodne uslove, pošto je u prošlosti odbio da pruži takve garancije.

Šešelj je pušten iz Ševeninegena na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Stefanović: Odbijam da dozvolim da nas bilo ko vuče u politički mulj i prošlost

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je danas povodom tvrdnji iz Srpske radikalne stranke da vlast planira incidente na mitingu na kojem će se obratiti lider radikala Vojislav Šešelj, da je veoma teško komentarisati takve besmislice i da ne želi nikakve incidente, već mirnu, stabilnu i bezbednu Srbiju.

"Ne bavimo se prošlošću ni na koji način. Odbijam da dozvolim da nas bilo ko vuče u politički mulj i prošlost, ko god to bio, da li to bio Šešelj, Šarović, ili bilo ko drugi iz Srpske radikalne stranke", rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje novinara.

Ponovio je da vlast želi mirnu i stabilnu Srbiju, a ne incidente, što važi i za MUP.

"Samo tako ćemo se voditi, postupati i to će biti politika koju ova vlada zagovara, a za koju očigledno ima podršku više od polovine građana Srbije", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Palati Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: