Davutoglu i zvanično premijer

Novoizabrani turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da će sutra Ahmetu Davutogluu, bivšem šefu diplomatije, poveriti formiranje nove vlade.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

09:55

Default images

"Uz Božju bolju, sutra ću Davutogluu dati mandat za formiranje vlade, a novi kabinet će biti objavljen u petak", rekao je Erdogan okupljenim pristalicama uoči održavanja vanrednog kongresa turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), preneo je Rojters.

Na tom kongresu će danas Davutoglu biti potvrdjen kao novi premijer, što je pozicija na koju ga je lično izabrao prethodni predsednik vlade Erdogan.

Pored toga, Davutoglu će Erdogana zameniti i na mestu predsednika stranke AKP.

Funkcija predsednika Turske je uglavnom ceremonijalna, ali je Erdogan već ranije najavio da će koristiti i ovlašćenja koja predsednici ranije nisu koristili, kao što su zakazivanje i predsedavanje sastancima kabineta.

Agencija AP iznosi očekivanje kako će Erdogan, koji već više od jedne decenije dominira turskom političkom scenom, nastaviti da upravlja zemljom iz senke.

Erdogan je najavio da će podržati Davutoglua u borbi protiv "paralelne države", koju krivi da je kovala zaveru protiv njega korupcijskim skandalom početkom godine, kao i u podsticanju mirovnog procesa s kurdskom manjinom u Turskoj.

Erdogan je rekao i da će prioritet nove vlade biti usvajanje novog ustava.

Dosadašnji predsednik Abdulah Gul, koji je nekad smatran mogućim kandidatom za premijera, razišao se s Erdoganom, pa mu se nedavno i javno suprotstavio, zbog neslaganja s pokušajem vlade da zatvori Tviter i Jutjub u Turskoj.

Predsednici Turske do sada su birani u parlamentu, ali se Erdogan, čija je partija tražila da se povuče posle trećeg mandata, odlučio za direktne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: