Utorak, 15.07.2014.

13:03

SRB i HR zajedno protiv nepogoda

Ministri MUP Srbije i Hrvatske, Nebojša Stefanović i Ranko Ostojić, potpisali Sporazum o saradnji dve zemlje u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa.

Izvor: Tanjug

Default images

"Naša saradnja je veoma dobra, a ovaj sporazum je novi institucionalni okvir da dve policije još bolje sarađuju", rekao je Stefanović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskim kolegom u Palati "Srbija".

On je izrazio zahvalnost za pomoć koju je Hrvatska uputila Srbiji za vreme poplava u maju i podsetio da je i sama bila pod udarom poplavnog talasa.

Stefanović je ocenio da, s obzirom da region Balkana sve više pogadjaju prirodne katastrofe, to zahteva da policije dve zemlje još aktivnije i bolje saradjuju kako bi se zaštitile od prirodnih nepogoda.

Hrvatski ministar je rekao da je njegova zemlja kao članica EU spremna da pomogne Srbiji u ispunjavanju standarda za ulazak u Uniju, a koji se tiču pregovaračkog poglavlja 23 (pravosudje i osnovna prava).

"Ovaj sporazum je trebalo davno potpisati", rekao je Ostojić i dodao da nijedan papir ne može da zameni vrednost ljudskog života i spremnost da se saradjuje.

On je napomenuo da se na terenu, pak, pokazalo da nijedan papir ne može da zameni ljudskost, pomoć i spremnost na solidarnost sa svojim susedima u teškim trenucima.

Hrvatski ministar je istakao da je od velikog značaja da se u budućnosti nastavi saradnja u ovoj oblasti za koju je naveo da je podjednako bitna i za Hrvatsku i za Srbiju.

Stefanović je ocenio da policija Srbije sa kolegama u Hrvatskoj ima "veoma dobru saradnju" i podsetio da se na godišnjem nivou putem Centra za obaveštavanje razmeni skoro 3.000 informacija ili gotovo 10 informacija dnevno u vezi različitih oblika kriminaliteta na teritoriji dve zemlje.

Dvojica ministara su razgovarala i o drugim važnim pitanjima, kao što je zajednička borba protiv organizovanog kriminala za koji je Stefanović naglasio da "ne poznaje granice".
Bilo je reči i o tome da granična i kriminalistička policija dve zemlje unaprede u budućnosti saradnju, a kao primer dobre saradnje srpski ministar je naveo aktivnosti hrvatske i srpske policije na graničnom prelazu Bajakovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: