Subota, 12.07.2014.

13:01

Tači napustio sednicu: Skup mišića

Lider DPK Hašim Tači napustio sednicu starog saziva Predsedništva Skupštine Kosova i lidera političkih partija koje su osvojile mesta u novom sazivu parlamenta.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Tači je kako, javlja portal gazetaexpreš.com na izlasku iz sale rekao da neće dozvoliti da "skup politički izgubljenih mišića" kvari red u procesu konstituisanja institucija zemlje.

"Bilo je pokušaja da se gazi Ustav, ako to do sada već nije uradjeno", rekao je Tači i doodao da će se konstitutivna sednica Skupštine Kosova održati u četvrtak, 17 jula.

Predsedništvo raspuštene kosovske skupštine na današnjoj sednici kojoj su prisustvovali i lideri političkih partija utvrdilo je većinom glasova dnevni red i raspored sedenja poslanika za konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova zakazanu za 17. jul.

Postizborna koalicija koju čini Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo najveća je poslanička grupa u Skupštini Kosova, odlučeno je danas na sednici bivšeg sastava Predsedništva Skupštine Kosova sa liderima političkih partija koje su ušle u kosovski parlament.

Prema rečima Fatmira Ljimaja, lidera Inicijative za Kosovo kolegijumom rukovodi Jakub Krasnići, a ne Tači i može da se sprovede pravilnik rada skupštine i dogovore procedure za kosntitutivnu sednicu.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je rekao da je na sastanku predsedništva sve proteklo regularno, izuzev što je Tači otišao, ali da to ništa ne remeti sastanak, jer DSK, Alijansa za budućnost Kosova i i Inicijativa za Kosovo imaju najveću parlamentarnu grupu koja broji 47 poslanika.

I predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je po završetku sastanka rekao novinarima da je parlamentarna grupa DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo najveća parlamentarna grupa u kosovskoj skupštini i da je to kosntatovalo i predsedništvo raspuštene skupštine.

To je Ustavno i po svim tačkama Pravilnika Skupštine Kosova, rekao je Krasnići.

Krasnići, koji je predsedavao današnjim sastankom posle sednice, izjavio je da će najveća parlamentarna grupa na konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova 17. jula predložiti predsednika parlamenta, koji je prema sporazumu koalicije Isa Mustafa, lider DSK.

Konstitutivnom sednicom Skupštine Kosova predsedavaće najstarija poslanica Fljora Brovina.

Predsedavajuća konstitutivne sednice Skupštine, najstarija poslanica Fljora Brovina danas je za prištinske medje rekla da nema nikakve dileme da mesto predsednika Skupštine pripada Demokratskoj partiji Kosova, koja je pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu koji su održani 8. Juna.

Medjutim postizborna koalicija DSK, AZBK i IK smatraju da pošto imaju 47 u odnosu na 37 poslanika koliko ima DPK oni imaju pravo da predlože predsednika Parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: