Petak, 11.07.2014.

15:58

Završen skrining o medijima

U Briselu je danas završena dvodnevna runda skrininga za poglavlje 10 pregovaračkog procesa, koje se tiče medija i informacionog društva.

Izvor: Tanjug

Default images

"To je jedna od suštinski važnih tema, ne samo za medije nego i za svaku vrstu elektronskih komunikacija", rekla je novinarima Tanja Miščević, šef srpskog tima za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

Miščević je objasnila da pod ovo poglavlje spadaju i elektronska trgovina, elektronski pristup zdravstvenim uslugama i elektronsko potpisivanje dokumenata.

"Opšta ocena je da nema potrebe za dodatnim usklađivanjem propisa u ovom trenutku, a u Evropskoj komisiji su vrlo zadovoljni onim što je dosad urađeno", rekla je ona.

Irini Reljin, koja je u ovoj rundi skrininga predstavljala Ministarstvo trgovine, turizma telekomunikacija je takođe izjavila da je zadovoljna razgovorima u Briselu.

"Mi već duži niz godina usklađujemo naše propise sa evropskom regulativom, tako da je najveći deo posla već obavljen", izjavila je ona.

Reljin je rekla da se danas između ostalog razgovaralo o uvođenju širokopojasnog pristupa internetu, tako da će tokom sledećih nekoliko godina svakom građaninu Srbije biti dostupna brza internet veza.

Državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje Saša Mirković je izjavio da vlada Srbije ubrzano radi na donošenju seta medijskih zakona, od kojih bi neki mogli da uđu u procedure već sledeće nedelje.

"Mi smo imali pauzu od 11 godina u regulisanju ove materije, tako da dosta toga treba učiniti da bismo uhvatili korak sa promenama koje su u međuvremenu nastupile", rekao je on.

Miščević je ukazala da će Srbija zaključno sa ovom rundom, kao i skriningom o poglavlju 31 koje će se održati sledeće nedelje, zaključiti 12 od ukupno 35 poglavlja ovog procesa, a da je skrining za dvadeset jedno poglavlje u toku.

Ona je dodala da je u Beograd već stigao izveštaj Evropske komisije o poglavlju koje se odnosi na kontrolu javnih finansija i da se vrlo očekuju i izveštaji za poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, policije i osnovnih prava.

Miščević je odbacila kao neosnovane navode nekih medija da Nemačka blokira usvajanje izveštaja o skrininzima dok Beograd ne ispuni uslove vezane za proceš normalizacije odnosa sa Prištinom i ne rasvetli paljenje nemačke ambasade.

"Nemačka je među prvim državama koje su prihvatile izveštaje sa skrininga", istakla je ona.

Skrining, čiji je cilj dubinsko snimanje usklađenosti propisa zemlje kandidata sa evropskim standardima, je obavezan deo priprema za otvaranje pregovaračkih poglavlja u procesu pridruživanja. EU.

Nakon skrininga o svakom pojedinom poglavlju, Evropska komisija sastavlja izveštaj koji onda usvajaju zemlje članice.

Nakon toga sledi izrada akcionih planova za svako poglavlje, a očekuje se da Srbija prva poglavlja otvori pre kraja tekuće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: