Ponedeljak, 07.07.2014.

22:54

HR neće kočiti komšije da uđu u EU

Hrvatska neće kočiti Srbiju i druge komšije u njihovim naporima da uđu u EU, ali otvorena pitanja su test, kaže predsednik te zemlje Ivo Josipović za Novosti.

Izvor: Beta, Večernje novosti

Default images

Kako je rekao hrvatski predsednik, sigurno da će rešavanje otvorenih pitanja biti važno za ocenu ispunjavanja uslova.

"Pri tome ne mislim na to da bi Hrvatska ucenjivala komšije, već na to da će sposobnost rešavanja otvorenih pitanja sa susedima biti važan test za sve nas", rekao je on.

Josipović će biti domaćin trećeg sastanka Brdo-Brioni procesa 15. jula u Dubrovniku na kome će se okupiti lideri iz regiona, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolilć, a dolazi i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Hrvatski predsednik je ukazao da je već sam njen dolazak značajan signal da EU želi da nastavi sa širenjem na Balkan i da je zainteresovana za sudbinu jugoistočne Evrope.

"Glavna poruka skupa biće ta da EU ceo region smatra delom Evrope i da budućnost svih zemalja u regionu jeste u EU", rekao je Josipović.

"Naravno, kandidati ce morati da ispune ozbiljne uslove. Razgovori o zajedničkim naporima na izgradnji infrastrukture, evropskoj energetskoj politici i mestu jugoistočne Evrope u njoj, kao i pitanja saradnje u regionu, jasan su znak takvog politickog stanovišta", rekao je on.

Josipović je rekao da je već sam dolazak Angele Merkel podrška proširenju ali je ponovio da politika otvorenih vrata podrazumeva ne samo podršku članstvu u EU svih zemalja jugoistoka Evrope već i očekivanje da te zemlje ispune uslove za prijem.

"Politika dobrosusedstva i svest o potrebi saradnje, posebno na saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, uklapa se u očekivanja Evrope", rekao je on.

Josipović je rekao da nije moguće da do predsedničkih izbora u Hrvatskoj predsednik Srbije Tomislav Nikolić dođe u zvaničnu posetu Zagrebu ili da on ode u Beograd, zato što dolaze letnji meseci kada političke aktivnosti zamru a nakon toga u jesen počinje kampanja.

Istakao je da je Hrvatska poslednjih godina uvek bila, a i sada je most između Brisela i jugoistočne Evrope.

"Hrvatski je interes da ima prijateljsko, stabilno i uspesno susedstvo. Nase napore da uspostavimo dobre odnose sa zemljama regiona, da rešimo brojna otvorena pitanja sa njima, spremnost da ih podržimo na putu u EU, prepoznata je u celoj Evropi", rekao je on.

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske Josipović je rekao da je zadnjih godina napravljeno puno dobrog na popravljanju odnosa i da se saradnja prilično razvila, a da su pomaci stalni, a zato što nisu spektakuarni manje su vidljivi i atraktivni javnosti.

O perspektivi ulaska Srbije u EU rekao je da to zavisi samo od Srbije i tempa kojim ce da sprovodi reforme.

"Videli ste, nama je trebalo dosta godina. U svakom slučaju želim Srbiji da što pre ispuni uslove i postane članica EU. Isto želim i ostalim državama jugoistočne Evrope", rekao je.

Josipović je rekao da je logično da će Hrvatska, pošto je priznala nezavisnot te države, podržati Kosovo ako bude pokrenulo proceduru za prijem u UN na jesen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: