Subota, 28.06.2014.

21:58

Izrada "mape puta" za pregovore

Ovih dana biće jasnije kada će Srbija otvoriti prva poglavlja u procesu pregovora o članstvu u EU.

Izvor: RTS

Default images

Očekuje se da će Evropski savet tada tražiti da se napravi detaljni akcioni plan za oblast vladavine zakona, što će biti uslov za otvaranje poglavlja 23 i 24 početkom sledeće godine, javlja RTS.

Prethodno bi, u oktobru, Srbija mogla da otvori poglavlje 32, o finansijskoj kontroli budžetskih sredstava, i poglavlje 35, o normalizaciji odnosa s Prištinom, ali samo ako u međuvremenu bude napretka u primeni Briselskog sporazuma.

Zemlje članice analiziraju izveštaj Evropske komisije sa skrininga za poglavlja 23 i 24 i krajem juna ili početkom jula pozvaće Srbiju da napravi akcioni plan kao uslov za otvaranje tih poglavlja. U Komisiji kažu da je to posao sa kojim se srpska administracija još nije srela.

Sabine Zvanepul iz Direktorata za proširenje Evropske komisije kaže da će akcioni plan postati "mapa puta" za ceo tok pregovora.

"Odrediće šta zemlja treba da uradi svih narednih godina, koliko god je potrebno da bi recimo reforma pravosuđa bila što kompletnija. Postaviće rokove, odrediti imena institucija i osoba odgovornih za određene aktivnosti i odrediti budžet i mere za procenu učinka", navela je Zvanepulova.

Ogroman posao čeka administraciju na pripremi ovih dokumenata na nekoliko stotina stranica. U EK ne veruju da poglavlje može biti otvoreno pre marta sledeće godine.

Pre toga, u oktobru bi moglo da bude otvoreno poglavlje 32 o finansijskoj kontroli, o tome koliko je država spremna da ispravno i efikasno troši novac poreskih obveznika.

Direktorat za budžet Evropske komisije Robert Gilise rekao je da je u pitanju temeljna promena. "Umesto centralizovanog prelazimo na decentralizovano upravljanje budžetima. Ministarstva, opštine, javna preduzeća moraju zaista postati odgovorni za novac koji im je poveren, kao u svakom običnom domaćinstvu", rekao je Gilise.

Loša vest bi mogla biti politička odluka zemalja članica da se ne otvara to poglavlje dok ne dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Nastavak razgovora nije na pomolu, primena Briselskog sporazuma znatno kasni: nema dogovora u pravosuđu, još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština.

U tom slučaju poglavlje 32 moraće da sačeka poglavlje 35 o Kosovu, najverovatnije do kraja ove ili početka sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: