Petak, 27.06.2014.

09:16

"Bezbednija Priština nego Beograd"

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je "srpska zajednica bezbedna" na Kosovu i da je, statistički gledano, "bezbednije šetati Prištinom nego Beogradom".

Izvor: Tanjug

Default images

"Moramo da se postaramo da primenimo rezultate dijaloga kako bi se situacija normalizovala...Radićemo zajedno kako bismo uspostavili poverenje u našoj državi, mada ne treba da zaboravimo da je Kosovo bilo suočeno s pretnjom od genocida pre samo 15 godina", rekao je Tači u intervjuu "Danasu", odgovarajući na pitanje na koji način bi njegova vlada, u slučaju da ponovo bude premijer, radila na unapređenju bezbednosti srpske zajednice i povratku Srba.

Na pitanje da li misli da je njegova izjava da je "'Park mira' bio sraman čin postavljanja nove barikade" doprinela kasnijim nemirima u Kosovskoj Mitrovici, on je još jednom ponovio da je "podizanje nove barikade nasred mosta sraman čin". "To neće prihvatiti EU, to neće prihvatiti svi građani Mitrovice, ni na jugu ni na severu - jer je ljudima dosta podela, oni žele dobru ekonomiju i saradnju. Očekujem da barikade, čak iako ih nazivaju 'mirovni parkovi', budu uklonjene kako bi ljudi mogli slobodno da se kreću", rekao je Tači.

On je apelovao na lidere opštinskih zajednica da misle o tome kako će da reše svoje lokalne probleme, "a ne da uvećavaju probleme".

"Mi moramo biti čvrsti. Nikakvi parkovi, sportski tereni ili bašte ne mogu biti podizani nasred puteva ili mostova, bilo to u Prištini, Beogradu, Njujorku ili Mitrovici. Taj takozvani park predstavlja ismevanje mirovnih napora. Ali mi ne smemo da podlegnemo provokacijama onih koji pokušavaju da odlože primenu Briselskog sporazuma", rekao je Tači.

"Još važnije jeste da se fokusiramo na uspostavljanje kosovskog suda na severu i omogućimo punu integraciju ovog dela u naš zakonski sistem", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: