Nedelja, 22.06.2014.

14:36

JA: Venci na Spomen kosturnici Rusa

Delegacije Srpsko-ruskog humanitarnog centra Niš i agencije "Emerikon" za humanitarno razminiranje Paraćina položile su vence na Spomen kosturnicu u Jagodini.

Izvor: Tanjug

Default images

U kosturnici u Jagodini sahranjeno je 1.170 pripadnika Crvene armije poginulih u oslobađanju ovog dela Srbije.

Podsećajući na 22. jun pre 73 godine i invaziju nacističke Nemačke na Sovjetski Savez, kodirektor Rusko srpskog humanitarnog centra Niš Viktor Vikotorovič Safjanov, istakao je da je sovjetska armija, u teškim bitkama pobedila, a po oslobađanja Rusije krenula da i Evropu oslobađa od fašizma.

On je podsetio da je i tokom oslobađanja Srbije u vojnim operacijama mnogo ruskih vojnika poginulo da bi, kako je rekao, doneli Srbiji i Evropi slobodu.

Ovaj datum, 22. jun, za celo područje bivšeg Sovjetskog saveza je jako tužan dan, počeo je drugi otadžbinski rat, jer je fašistički okupator krenuo prema Rusiji, podsetio je on i dodao da su ruski vojnici bili jaki s visokim moralom, ali da su mnogo izgubili živote.

''Hvala vam što čuvate i negujte uspomene na ruske vojnike, istakao je Safjanov i dodao da mu je jako drago, što su današnjoj svečanosti prisustvovali mladi.

Venac ispred Skupštine grada Jagodine položila je zamenik gradonačelnika Snežana Vukašinović.

Cveće, crvene ruže na Spomen kosturnicu položile su nevladine organizacije koje neguju tradicije antifašističke borbe.

Invaziju na Sovjetski savez nacistička Nemačka je počela "Operacijom Barbarosa" nazvanoj po caru Rimskog carstva Fridriću Barbarosi.

Na strani Trećeg rajha, prema podacima istoričara, učestovalo je 3.200.000 vojnika Nemačke, Italije, Rumunije, Mađarske, Slovačke i Nezavisne države Hrvatske, a Sovjeska strana je imala 2.600.000 vojnika.

Neuspeh "Operacije Barbarosa", rezultirao je porazom Trećeg rajha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: