Sreda, 28.05.2014.

21:45

Azerbejdžan obeležio Nacionalni dan

Ambasador Azerbejdžana u Beogradu Eldar Hasanov priredio je večeras prijem povodom Nacionalnog dana te zemlje.

Izvor: Tanjug

Default images

Na prijemu je minutom ćutanja odata pošta nastradalima u poplavama koje su zadesile Srbiju.

"Planirali smo da otkažemo ovu manifestaciju zbog elementarnih nepogoda koje su pogodile Srbiju, ali smo ipak odlučili da je održimo kako bismo pokazali da se život nastavlja i da će i narod i Vlada Srbije zajedničkim naporima svakako prevazići sve te privremene poteškoće i nastaviti svoj put razvoja", izjavio je Hasanov obrativši se prisutnima u hotelu "Hajat".

Podsetivši da su našu zemlju i Bosnu i Hercegovinu pogodile najteže elementarne nepogode u poslednjih 120 godina, on je još jednom izjavio saučešće zbog pogibije mnogih ljudi usled poplava i zamolio prisutne da odaju poštu nastradalima minutom ćutanja.

On je, takođe, rekao da je Azerbejdžan sa žaljenjem primio vest o ovoj katastrofi i podsetio da je njegova zemlja odmah uputila pomoć Srbiji i BiH od po 400.000 evra.

"Odnos Azerbejdžana još jednom svedoči o tome da su azerbejdžanska vlada i narod u ovim teškim vremenima bratski i prijateljski nastrojeni i predstavlja demonstraciju strateške saradnje koja postoji između naših zemalja", istakao je ambasador Hasanov.

On je napomenuo da je njegova zemlja tokom svoje istorije bila tolerantna, sa različitim kulturama koje se prepliću, spremna za iskrenu i otvorenu saradnju sa svakom zemljom.

Prema njegovim rečima, ovo je jedan od najsvetlijih i nezaboravnih dana u istoriji azerbejdžanske državnosti kada je, 28. maja 1918. godine, osnovana azerbejdžanska republika, prva parlamentarna demokratska republika na istoku i u čitavom muslimanskom svetu.

Prisutnima se obratio i potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je rekao da "nije vreme za slavlje niti za duge govore, ali jeste vreme da uputimo čestitke našim azerbejdžanskim prijateljima i istovremeno je naša obaveza da im izrazimo veliku zahvalnost za pomoć Srbiji posle poplava koje su je zadesile".

Ljajić je istakao da je vlada Azerbejdžana među prvima uputila veliku humanitarnu pomoć našoj zemlji nakon poplava i napomenuo da je azerbejdžanska kompanija koja radi na deonici puta Ljig-Preljina ustupila svu svoju mehanizaciju za otklanjanje posledica nepogode.

On je, takođe, podsetio da su naše dve zemlje uspostavile strateško partnerstvo i da imamo preko 20 potpisanih bilateralnih sporazuma.

"Cilj nam je da naša ekonomska saradnja bude bar na nivou odličnih političkih odnosa koje imamo", rekao je Ljajić, izrazivši nadu da ćemo iduće godine obeležiti praznik Azerbejdžana sumiranjem pre svega ekonomskih rezultata.

Ambasador Hasanov je tortu sa motivima zastave Azerbejdžana presekao zajedno sa Ljajićem, ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem i liderom Nove demokratske stranke Borisom Tadićem.

Prijemu su prisustvovali mnogobrojni članovi diplomatskog kora, srpski državni zvaničnici i predstavnici političkog, kulturnog i javnog života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: