EK: Preporuka za Srbiju

Evropska komisija preporučila je na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 22.04.2013.

10:59

Default images

Vest je prvi objavio komesar EU za proširenje Štefan File na svom nalogu na Tviteru.

U izveštaju, koji je danas obelodanjen, navodi se da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom u skladu sa zaključcima saveta iz decembra 2012. godine.

Komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažovala "aktivno i konstruktivno" i da je to obuhvatilo ceo spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.

Srbija je preduzela značajne korake ka vidljivom i održivom unapređenju u odnosima sa Kosovom, u skladu sa zaključcima Saveta iz decembra 2012. Srbija je aktivno i konstruktivno učestvovala u dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU i ušla je u razgovore o brojnim pitanjima neophodnih za postizanje vidljivog i održivog unapređenja odnosa sa Kosovom, istaknuto je u zaključku Saveta ministara EU.

Dijalog između Beograda i Prištine, nakon izbora u Srbiji, podignut je na visoki politički nivo uz posredstvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, sastali su se deset puta od oktobra prošle godine do kraja aprila. Takođe, predsednici Srbije i Kosova, Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga, razgovarali su 6. februara, navedeno je u izveštaju. Implementacija sporazuma, postignutih tokom dijaloga, je nastavljena, a sprovođenje sporazuma o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima generalno je osigurano, navedeno je u izveštaju Saveta, uz napomenu da je Kosovo u februaru 2012. postalo punopravan član Saveta za regionalnu saradnju.

Ministri EU konstatovali su u zaključcima da se sporazum o integrisanim prelazima primenjuje na svih šest prelaza, kao i da je implementiran sporazum o zaštiti verske i kulturne baštine iz decembra prošle godine. Takođe, obe strane primenjuju sporazum o carinskim pečatima, a uočen je i napredak povodom sporazuma o matičnim knjigama, čija implementacija treba da bude završena u januaru 2014.

Kada je reč o katastrima, obe strane pripremaju neophodne korake. Sporazum o prihvatanju univerzitetskih diploma primenjen je "glatko", naveli su ministri i naglasili da je poboljšana i saradnja Srbije sa Euleksom u određenim oblastima.

Beograd i Priština, kako je navedeno, saglasili su se o naplati carina i formiranju Fonda za razvoj severnog dela Kosova. U drugom delu dijaloga na visokom nivou, odnosno od januara 2013, Dačić i Tači usredsredili su se na sever Kosova. Pregovori su okončani 19. aprila parafiranjem teksta sporazuma o normalizaciji odnosa. Prema tom sporazumu, razgovori o telekomunikacijama i energetici biće intenzivirani i završeni do 15. juna ove godine.

Na osnovu ovih zaključaka Evropska komisija je ustanovila da je Srbija ispunila glavne uslove i pokrenula vidljive i održive odnose sa Kosovom.

Srbija je, takođe, preduzela reforme u ključnim oblastima vladavine prava – pravosuđu i borbi protiv korupcije, nezavisnim institucijama, medijskim slobodama, borbi protiv diskriminacije, zaštiti manjina i poslovnom okruženju. Vlasti u Beogradu, kako smatraju šefovi diplomatija zemalja članica EU, posvetile su pažnju svim ovim oblastima i započele razvoj sveobuhvatne i dugoročne vizije. Reforme u ovim oblastima su u začetku i uglavnom su fokusirane na pripremi strategija, akcionih planova i nacrta zakona. Napredak će morati da se održava, naročito u slučaju reforme pravosuđa, koja predstavlja najveći izazov.

Vlada Srbije je poslednjih meseci pokazala posvećenost regionalnoj saradnji, što je potvrđeno brojnim susretima na visokom nivou sa susedima.

Pozivajući se na zaključke iz Mišljenja o aplikaciji Srbije za članstvo 2011, Strategiji iz oktobra 2012. i Izveštaju o napretku iz 2012, zaključeno je sledeće: "Srbija je u potpunosti ispunila političke kriterijume i zahteve iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)". Komisija je takođe ostala pri svojoj oceni o ekonomskim uslovima i obavezama proisteklim iz SSP-a i Prelaznog trgovinskog sporazuma, kao i spremnosti Beograda da preuzme date obaveze kada je reč o članstvu u EU.

Komisija, dakle, preporučuje da se otvore pregovori o ulasku Srbije u Uniju, ali i ističe da će nastaviti da prati napredak Srbije u sprovođenju uslova za članstvo, kao i onih iz SSP-a. Takođe, opozvana je preporuka iz oktobra 2012. o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Komisija će, kako je navedeno u zaključcima sa današnjeg zasedanju u Luksemburgu, nastaviti da pažljivo prati reforme i njihovu implementaciju u oblastima vladavine prava, naročito reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i diskriminacije.
Odluku o dodeljivanju datuma Srbiji treba formalno da potvrde šefovi država i vlada članica EU koji će se 28. juna okupiti na samitu u Briselu. "Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, Srbija će već ove godine početi pregovore", rekao je Tanjugu visoki diplomatski izvor jedne od članica EU.

Nemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele izjavio je danas pre početka sastanka Saveta ministara inostranih poslova EU da je sada najvažnije da sporazum sklopljen između Beograda i Prištine bude sproveden. "Želimo da ono što je dogovoreno između Srbije i Kosova sada bude i primenjeno, da zaista bude sprovedeno u praksi", rekao je Vestervele.

Čestitajući i Srbiji i Kosovu na ovom rezultatu, šef nemačke diplomatije je istakao da "ovde nije reč o nekom udaljenom problemu, već on Evropljane neposredno pogađa".

"Ako u ovom regionu Evrope ostvarimo veću stabilnost time što će doći do popuštanja u susedskim odnosima Srbije i Kosova, to onda nije samo dobra vest za ove dve zemlje i ljude koji tamo žive, već i za čitavu Evropu i sve Evropljane", rekao je Vestervele.

Ranije danas održana je sednica Vlade zatvorena za javnost, na kojoj je prihvaćen sporazum koji su 19. aprila parafirali srpski i kosovski premijer Ivica Dačić i Hašim Tači.

Odmah nakon te sednice, kako je prenela Beta, Dačić je telefonom obavestio visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da je Vlada Srbije prihvatila sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Nakon Vlade, sporazum bi trebalo da odobri i Skupština Srbije. Ta sednica se očekuje u sredu ili četvrtak, a za danas u 14 časova su zakazane konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa.

Podsetimo, u Luksemburgu je jutros počeo sastanak ministara EU, na kom Ketrin Ešton podnosi Izveštaj o sporazumu Beograda i Prištine i napretku Srbije u evropskim integracijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

224 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: