Ponedeljak, 22.04.2013.

10:59

EK: Preporuka za Srbiju

Evropska komisija preporučila je na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

EK: Preporuka za Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

224 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 11 godina

I kad udjemo u EU pricekacemo na med i mleko. Ulazak u EU ce doneti druge dobre stvari. Sudstvo ce biti nezavisnije, imacemo manje tajkuna i postenih politicara i biznismena. Ja se tome grcevito nadam.

Grofica Eržebet

pre 11 godina

Preporuka, nego šta. Zatim datum, pa članstvo. Samo može li to malo brže. Iscrpili su nas pregovori i ucene. Računa li se taj period u neki rok čekanja. Nešto kao kad se pritvor uračuna u zatvorsku kaznu.

Veroljub

pre 11 godina

Jako je dugačak put pred vama komšije, tek ste na trećoj stanici...
(Onako usput, 22. april 2013 20:43)

Plus dva puta idemo u svaki razred, ako pogledas razmak izmedju svake od stanica. Posto je vama trebalo 10 godina, nama ce trebati 20. Znaci mozda, ako se ustanovi u medjuvremenu treca EU liga, oni problase tu trecu tzv. zapadnobalkansku trecu ligu i clanove : Srbija, Kosovo, Albanija, Makedonija - godina 2030.

Ne krsim pravila

pre 11 godina

da li neko ovde moze (ko stvarno misli da se evropska zajednica nece raspasti pre nego sto Srbija udje) da objasni:

1. Kako je moguce da se politicka unija odrzi gde zemlje polako gube suverenitet nad svojim ovlascenjima i zakonima, a da pri tom ne dobijaju nista. sve benefite evropske unije mogu da uzivaju i bez nje samo ako donesu zakone u svojim zemljama za liberalizaciju carine, putovanja itd...

2. kako je moguce da se ekonomska unija odrzi gde cvrcak i mrav zive u istoj kuci? (kuca koja se zove evro)

Mita

pre 11 godina

@ (Stranac, 22. april 2013 19:31)

DS je se plašio Nikolića i radikala, pa nije smeo da pregovara, ma daj molim te! Da je DS zaista hteo ovo mogao je da uradi, nego DS nije želeo da preuzme odgovornost, da su radili više za državu i narod, a manje za sebe, bilo bi bolje i njima a i nama, ne bi dočekali ovo što su sad dočekali!

Mestimicno Delimican Tip

pre 11 godina

Citam ove komentare, i.. Svi bi nesto da idu dalje. A zasto ne idete dalje? Zasto ne radi niko nista? Oglasa u vezi posla kol'ko hoces, a ja vidim sve vise punih kafica omladine koja zivi od mame i tate, i ceka Evropu da dodje. Sve vise se nosi 'original' garderoba i to je merilo ko je kakav covek. Ja radim za jednu nemacko-austrijsku firmu, i imam fantasticne uslove za rad, savrsenu platu (cak i trinaestu i regres). Znate zasto? Zato sto sam to postigao svojim radom! Zato sto ne visim po kladionicama, ne valjam nista na crno, ne sedim na fejsu i ne fotosopiram se po ceo dan u cilju menjanja profilne slike svakih sat vremena, ne patim od visine.. Dakle, tek kad svojim radom i trudom pocnete da doprinosite drustvu i svojoj porodici platite struju koju trosite na fejsu, tada ce biti bolje. Ne moze se u Evropu ako svi kao nesto hoce da rade, a niko u stvari nece da radi. Nadam se da ce komentar biti objavljen. Hvala vam. Nadam se da se vidimo u Evropi. Pozdrav.

Onako usput

pre 11 godina

HRVATSKA
03.2003g - podnjela zahtjev za članstvo
06.2004g - dobila službeni status kandidata
11.2004g - dobila datum početka pregovora
10.2005g - otvoreni pregovori tj. započet screening
10.2006g - završen screening i započeti pregovori
06.2011g - završeni pregovori i početak 27 ratifikacija
07.2013g - Hrvatska u EU


SRBIJA
09.2009g - podnjela zahtjeva za članstvo
03.2012g - dobili službeni status kandidata
07.2013g - Samit EU na kojem se odlučuje o datumu otvaranja pregovora

Jako je dugačak put pred vama komšije, tek ste na trećoj stanici...

mlekadzija

pre 11 godina

Za sve odusevljene danasnjim saopstenjem neka dobro zapamte danasnji dan. Pa neka ga se sete, ako ga dozive, kad Srbija postane clan EU....Mnogo ste naivni svi vi odusevljeni.

VladimirR

pre 11 godina

@Neko123

Ne nazivaj me lazovom, kad u tacki I.3 lepo pise "postujuci teritorijalni integritet i suverenitet Savezne Republike Jugoslavije". Uostalom, isto smo potpisali u Kumanovu i proglasili "pobedom", ali tek posto smo dobili po tamburi. I sad se neki opet kocopere.

@Ostali

Hvala na podrsci, drago mi je da nas jos ima, samo smo se ucutali pred najezdom polusveta.

majstor

pre 11 godina

@VladimirR dobro si ro rekao generacijo! samo sto ja nisam imao nade pa sam posle faxa otisao dalje , pa sada iz daljine mogu da citam iste price o izdajnicima, korumpiranim politicarima, sudijama brutalnim desnicarima i vidim da srbija civilozacijski nije odmakla puno od "90"
-ih
nazalost! malo je uglancanija ali moralna kriza je i dalje ista!

bellatrix

pre 11 godina

Naš državni vrh je pokazao da radi u interesu zemlje,uložili su napor i smogli snage da se pitanje Kosova reši na najbolji mogući način

Stranac

pre 11 godina

Ovo se sve moglo desiti vec pre 10 godina, da nisu radikali, danasnji SNS, i socialiste pretili demokratske stranke verbalno i fizicki. Pogledajte na Youtube sta je Nikoloc pretijo. A danas, kad nemaju kud zato sto je zemlja pred bankrot, isti ti se prave kao da nesto dobro rade sa Srbiju - muka mi dodje od ovi likovi na vladi, ali dobro, naj vaznije je da ce Srbija veliki korak napred da napravi.

Sasha

pre 11 godina

Iskreno, baš me briga.
Palim na Novi Zeland za deset dana.

Muka mi je više i od datuma, i od Evrope, i od silnih pljački.
(Dejan, 22. april 2013 17:55)

Gde bre tamo? Pa svi odande gledaju da pobegnu u Australiju. Na NZ su plate mizerija, imas taman toliko da jedes i platis stan. Ako hoces nesto da zaradis direktno u AU, ne gubi vreme sa NZ.

Neko123

pre 11 godina

Posto vidim da se mnogi odusevljavaju komentarom VladimiR-a, na primer ovo je cista laz:

"Imao sam 23 godine kada je aktuelna drzavna vlast odbila da da vecu autonomiju Kosovu UNUTAR Srbije, zbog cega smo bombardovani."

Zbog toga smo bombardovani je li!? Evo i teksta "sporazuma" u Rambujeu, sa sajta americke vlade:

http://www.state.gov/www/regions/eur/ksvo_rambouillet_text.html

Po tom "sporazumu" Srbija efektivno prihvata da NATO okupira celu njenu teritoriju, na primer:

"6. a. NATO shall be immune from all legal process, whether civil, administrative, or criminal."

"16. The Parties shall provide, free of cost, such public facilities as NATO shall require to prepare for and execute the Operation. The Parties shall assist NATO in obtaining, at the lowest rate, the necessary utilities, such as electricity, water, gas and other resources, as NATO shall require for the Operation."

A evo i izjave Kisindzera koja to sve sumira:

The Rambouillet text, which called on Serbia to admit NATO troops throughout Yugoslavia, was a provocation, an excuse to start bombing. Rambouillet is not a document that an angelic Serb could have accepted. It was a terrible diplomatic document that should never have been presented in that form.

A onda moze se pogledati i sta smo dobili rezolucijom 1244: Kosovo deo Jugoslavije, takozvana "OVK" se rasformira, nase trupe mogu da se vrate na Kosovo u odredjenom broju.. NISTA od toga nije pomenuto / dozvoljeno u Rambujeu!

Jagodiceva

pre 11 godina

Apsolutno je dovde trebalo stici ...neko, godinama pa nikada, ali neko za samo par meseci.Jasno je da nam tek predstoje , rezovi,usaglasavanja,i iznad svega veliki rad, ali svakako necemo posustati i odustati sada kada znamo
da iamamo gde sa kim, a i zbog koga.

Makaridov

pre 11 godina

I Turska pregovara 20 godina.
Obzirom da su amerikanci procenili vrednost rudnih resursa na Kosovu na 500 milijardi dolara, toliko nas košta karta za pregovore.
Zbog reda veličina: cela Srbija sa Vojvodinom, procenjena je na 200 milijardi dolara.
Poklanjamo 500 milijardi dolara. A koliko smo još uložili? Može ovo mnogo bolje da se odigra.

Licemerje

pre 11 godina

Dugo sam želeo ovo, ali sada sam nekako ravnodušan, verovatno zbog ovolikog cimanja. Imam utisak da je SSP bio nekako upečatljiviji.

Bojan

pre 11 godina

Baš me interesuje kakve ćemo to beneficije imati ako ikada postanemo deo Evropske Unije? Ustvari još je bolje pitanje kakve će svaki građanin kao pojedinac imati koristi? Hoćemo li imati više prilike za posao, sa platom pomoću koje ćemo moći svake godine da odemo na letovanje i zimovanje, da kupimo odeću koja nam se dopada a da pri svemu tome ne gledamo hoćemo li imati dovoljno da preživimo do naredne isplate? A što se tiče putovanja, ja sam i bez evropskog pasoša proputovao pola sveta (radio sam na brodu), samo treba naći načina za to.

BilaSvedokHronologije

pre 11 godina

@VladimirR - Svaka cast, generacijo!

Ja cu jos nesto da dodam - oporavak jedne zemlje u socijalnom, ekonomskom, finansijskom, drustvenom I kulturnom smislu je stoljetni proces. Tacno je da vi, ja, svi stariji I ovi malo mladji, necemo mozda uzivati za zivota I jesti iz srebrnih kasika, ali ako nista drugo, ovo vam je sansa da krenete pravim koracima koji ce mozda jednoga dana navesti moju djecu da razmisljaju o tome kako bi bilo lijepo zivjeti u zemlji gdje su im se roditelji rodili, u zemlji iz koje su njihovi roditelji otisli nakon sto su prosli ovu hronologiju dogadjaja koje je Vladimir sa strpljenjem ispisao I zakleli se da se nikada vise nece tamo vratiti ali su svoju djecu svakako isto ucili srpski jezik, kulturu I istoriju potajno se nadajuci da ce se ipak jednog dana neki dozvati pameti I pokrenuti tu zemlju u pravom pravcu I dokazati ove teze da Srbija (I republike bivse YU) mogu da budu lideri u regionu. Jer to, realno, mogu. Imali smo oduvek pametne I inteligentne ljude, prirodne resurse I mnogo drugih zacina koji su potrebni da bi se neko postavio kao lider u necemu. Na kraju krajeva, ne morate da budete lideri - samo radite u tom pravcu I dobili ste bitku. I pocnite jednom da bijete bitke kojih cemo se sa radoscu I ponosom secati, I prestanite da se drzite nekakvih knezeva I nekih podataka koje, istini za volju, niko ne moze ni da dokaze da su se kao takvi I desili I postojali. Istoriju su oduvek pisali pobednici - vi pocnite da pisete o buducnosti!

jegood

pre 11 godina

Ovo je odlicna vest. Idemo u dugorocno jedinom mogucem smeru za nas. Srbija vise nema nikakvih kapaciteta za nova politicka lutanja i sukobe.

MKD

pre 11 godina

Preporuka je jedno,a dobijanje datum nesto drugo.Kao primer je Makedonija koja 5 godine zaredom dobije preporuka za pocetak pregovora,a data NE.Daj boze da Srbija dobije zato sto je odradila svoji posao,a MKD nece nikad zato sto nece da radi prljav posao (promena ime) koji je nametnut za integrisanje u EU,koji nije garant za nisto.Primer su Grcka,Portugal..............a teritorija i ime se gubi za sva vremena..Srecno u EU.

odoh u svabiju

pre 11 godina

Tačno je da ćemo neko vreme živeti isto kao i sad. Tačno je da se mnoge stvari neće promeniti, ali je najbitnija stvar da ćemo napokon svi imati EU pasoše i moći da radimo bilo gde u Evro zoni.

jovan

pre 11 godina

Pa hajde da kazemo "pozitivna vest", naravno samo za nekog, vreme ce pokazati za koga i koliko pozitivna...Ako ne zasucemo rukave i ako ne bude manje pronevera , nema nama boljitka , neće niti jadan Nemac ili bilo ko drugi u Evropi da zaradjuje da bi neki narod na balkanu ziveo bolje , to u šta mi verujemo je čista iluzija!!!!!
Mi kao narod smo lakoverni i uvek bili spremni na suzivot, a vreme ce pokazati koliko su bili iskreni drugi oko nas kada su govorili o zakopanim ratnim sekirama na Balkanu !

Neutralna Srbija

pre 11 godina

Slovenija nikada neće imati standard Austrije, Austrija nema standard Nemačke, a u Švedskoj se živi bolje nego u Nemačkoj! Čisto da se zna Srbija nikada nije imala, nema sad niti će imati standard Slovenije! I Bugarska je ušla u EU pa im je plata 150 Evra! Srbija će imati iste plate, standard i kvalitet života kakav ima danas, ako ikada uđe u EU to jeste ako se promeni Lisabonski Ugovor i ako Srbija prizna Kosovo! I usput, Srbija danas nije dobila datum već preporuku za datum (nova kategorija)! Opet su vas prešli!

isto Vladimir

pre 11 godina

(VladimirR, 22. april 2013 12:13)
Covece, ne samo da imamo isto ime, nego nam se i iskustva i stavovi podudaraju. Da sam sinoc nesto pio, ladno bih pomislio da sam ja napisao kometnar, i divio se sebi kako sam lepo srocio! Pozdrav imenjaku

Стишки сељак

pre 11 godina

Хвала Богу. Да смо слушали Вука до сад би били на прагу уласка у ЕУ, а можда чак и у њој. Али време не можемо вратити. Зато морамо гледати напред и исправљати све препреке које нам стоје на путу за исту...

balkanski tigar se budi

pre 11 godina

ajd nek je sa srecom.
da i Srbija postane normalna zemlja i deo evropske civilizovane porodice. i naravno, lider u regionu.
najsmesnije tjs nejbednije, ovi sto su danas protiv iz neznanja i gluposti,sutra ce kada shvate prednosti eu,postati najveci evrofanatici.srpska posla.

wer

pre 11 godina

(Specijalac, 22. april 2013 13:04)

Pa stvarno jesi.. malo.. onako.. specijalan.

Cela ova prica ide sporo i korak po korak, ali NAPREDUJE.
Niko ne ocekuje da se cuda desavaju preko noci, osim vas specijalnih koji bi po ceo dan da guslaju o nekom patriJotizmu.

Mislim to je kod kod vas specijalnih vec postala dijagnoza

Biljana

pre 11 godina

treba nam datum. Nisu oni savršeni, imaju i svojih problema ali nama treba datum o pristupanju da bi mogli pristupiti fondovima EU, da bi nam došle investicije koje će nam doneti nova radna mesta, treba nam pomoć EU da bi uradili reforme i osavremenili Srbiju. Ne možemo sami.

Siniša S

pre 11 godina

(Siniša, 22. april 2013 12:32)
U Srbiji se NIKAD U ISTORIJI nije zivelo tako kako se zivi danas u upropastenoj Sloveniji. Eto kolika smo sirotinja (uvek bili)
(ovde su samo alkohol i nekretnine jeftinije, 22. april 2013 12:55)

Ja sam malo stariji pa jako dobro znam kako se nekada živelo u Sloveniji, a i radio sam u slovenčkom preduzeću, predstavništvu u Beogradu, vrlo često boravio u Sloveniji. Sve ovo je najmanje bilo potrebno Sloveniji, od svih rebublika bivše SFRJ. Svi su imali posao, dobre plate i miran san. Danas mnogi Slovenci nemaju posao, nemaju siguran posao, rade za strance kao robovi, nemaju miran san jer su u dugovima, a naročito država. Ali, nije ovde tema Slovenija već EU i Srbija. Otvorili smo širom granicu, ukinuli carine i dozvolili uvoz svega i svačega, a bez zaštite domaće privrede - unuštili smo industrijsku proizvodnju, a trgovinu i usluge stimulisali i imamo ovo što imamo - 1 milion ljudi bez posla i isto toliko koji jedva preživljavaju. Ali, to je samo početak, biće sve gore i gore, a dok mi to ukapiramo nema nazad. I na kraju, ne nasedajte na priče stranih lobija, a naročito medija koje finansiraju stranci.

ice9

pre 11 godina

A sada da se pozabavite kriminalcima, navijacima, patriotskim organizacijama, lopovima, korumpiranim politicarima, jedino tako cemo biti evropa, dzaba nam evropa ako budemo i dalje grcali u mulju.

Slobodan Djakovic

pre 11 godina

Usledice novi uslovi. Koliko me u Srbiji nerviraju slepi protagonisti EU opcije, toliko i ovi kojima je EU kriva za sve. Ovde se svaki problem deli na najmanje cetiri nova problema, jer se nista ne resava i sve je otvoreno. A pitanje je sta ce ostati od EU dok se mi "dovedemo u red".

Mrki

pre 11 godina

Vec sam to isto napisao na drugoj vesti, pa da ne ponavljam. Ukratko: Srbija je privredno i ekonomski, a samim tim politicki i vojno slaba zemlja, koja nije u stanju da dobije bilo sta bolje od ovoga sto nam je ponudjeno. Jos smo dobro i prosli! Pamet u glavu, pa izgradimo svoju drzavu sto pre, jer ce se cerupanje nastaviti ako se ne uzmemo u pamet!

ilija amedović

pre 11 godina

Hoćemo da živimo kao sav normalan svet pa da li bi nam bilo loše da danas imamo 3000 eura platu da su dosada političari bili spremni da reše problem Kosova

Nesa

pre 11 godina

Sto bi reko Kostunica " status neutralan" za Srbiju je najbolji malo od EU i malo od SAD i malo od Rusa i eto bolji zivot !! Zivi bili pa videli !

nebojsa bg

pre 11 godina

i ja potpisujem komentar Vladimira R.stariji sam od njega godinu dana,ali je to zanemarljivo.ali,dodao bih sledece,poruku ovima koji zaista vide cup zlata iza duge.nisam strucan,voleo bih da neko to bolje objasni,ali znajte da i eu ima neka pravila.mislim da ni gradjani slovenije nemaju pravo da tek tako odu u nemacku i rade,kao da su u svojoj zemlji.postoji i tu neki pravilnik,zemlje prvog,drugog i ostalih redova.ipak..nisam protiv ovog sporazuma.iako se trudim da budem beli listic zbog ociglednog razloga-radim kao tv snimatelj,mnogooo vremena sam proveo u skupstini,sedeo i pio pice u skupstinskom bifeu,za 20 dinara,i slusao i gledao politicare pored mene koji se smeju,uzivaju,puni su para.dakle,jesam liberalno nastrojen,verovatno bih bio glasac demokrata da je djindjic ziv,ipak ostajem neglasac.sta je poenta?upravo to-zelim da vidim,verovatno suprotno vecini,gomilu zakona,i novih uslova koje ce doneti ti pristupni pregovori.pa,da vidimo onda kako ce mrka da organizuje koncerte svalerki,da vidim konacno reformisano pravosudje itd,itd.sve u svemu,voleo bih da vidim neke korake napred,i da vidim kako ce novo vreme pojesti korupciju,ekstremnu desnicu,i sve ono sto nas deli i koci na putu u buducnost.

Dragiša O.

pre 11 godina

Dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju Srbije u EU u praksi znači dobijanje datuma od kada Srbija može predstaviti evropskoj komisiji šta je uradila u integraciji ka EU to jest kapitolu po kapitolu i tu više nema mrdanja ili si ispunio ili nisi.
Sve ovo pre toga je bilo manje više politička stvar, sada dolazi pravi ISPIT!
Pa na kraju kada vam EU potvrdi ispunjenje svih kapitola, tek onda dolazi ono poslednje a to je dobijanje datuma ulaska u EU (a to će biti za jedno 8-12 godina,nadam se) i taj datum je opet politička odluka....pa onda ratifikacija svih 27(28 sa HR) parlamenata članica EU...
Svi oni koji misle da dobijanjem datuma pregovora (rešavanja kapitola) će Srbiji tj. gradjanima svanuti mislim da teško greše.
Ja sam za Srbiju u EU i kao neko ko živi u EU preko 20 god. mogu sa sigurnošću reći da ulaskom Srbije u EU (za 8-12 god) neće u Srbiji nestati korupcija, lopovluk, siromaštvo, lažna sekularizacija države od crkve itd. To nerešava EU ali Srbija, njeni regioni, gradovi, sela, firme i ustanove. EU može samo da zavrne slavinu ako bude korupcija.

Jedino ako sami umemo da se promenimo (u mnogo čemu po uzoru na EU) to je naš spas kao gradjana, naroda i države.
Nikako ne smemo da mislimo da će nas drugi spašavati ako sami na tome ne počnemo raditi.

Zlatko

pre 11 godina

Veliko poštovanje i zahvalnost Vladi i političkim liderima vladajuće koalicije.Posebno Dačiću i Vučiću kao zrelim političarima i odgovornim državnicima.Hvala u ime sve naše dece.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Dusan, 22. april 2013 11:55)

Turska je podnela zahteva za članstvo 14 aprila 1987.
Potpisala Sporazum o carisnkoj uniji 1995 god. A zvanično priznata kao kandidat za punopravno članstvo tek 12 decembra 1999.
PREGOVORI su započeti 3 oktobra 2005 i JOŠ su u toku. Nikakav datum nisu dobili, i prema procenama, još celu deceniju ima da čekaju dok ne uđu u članstvo.

Србин-патриота

pre 11 godina

Najjača je stvar što ljudi očekuju neko dobro od EU, totalni preporod, a nema ništa bez sopstvene upornosti i rada!

WAP( work action for politicare )

pre 11 godina

KOSOVSKI PROBLEM? STA NAM JE CINITI? (PRVI DEO TEKSTA)

Ne pripadam ni levici, ni desnici. Nisam za RAT, ali nisam ni za EU. Nisam za USA, ali nisam ni za RUSA. Nisam za GMO, ali nisam ni za DOMACE PRSKANO...

Pod 1. Cime, kako da ratujemo ?(Rusija nece ratovati za nas, primer kada su oruzjem snabdevali Sloveniju 90 tih); 2. Zamislite situaciju kako siptari ipak pristanu da KiM bude sastavni deo Srbije... Pa organizovano i jedinstveno izadju na izbore? Sta onda? Za pocetak najaca opozicija a kasnije u koaliciji sa URS, DS SNS, LDP,SPS... Ljudi generalno problem je kod nas samih, koji je ipak resiv ali u isto vreme i nemoguc jer svako gleda da nekog zajebe (ako bi ja strajkovao na poslu, neko drugi bi to odmah iskoristio...)

umorna

pre 11 godina

'- Imao sam 23 godine kada je aktuelna drzavna vlast odbila da da vecu autonomiju Kosovu UNUTAR Srbije, zbog cega smo bombardovani.'

Vladimire (dve godine sam starija): sve potpisujem sto si napisao. Samo nemam sta da slavim danas, upravo zbog ovog tvog citata.

I gade mi se hvalospevi Dacicu i Vucicu, zbog cije vlasti tokom devedesetih smo mi izgubili i dve decenije zivota, i to prokleto Kosovo. I mnogo je tesko svariti cinjenicu da danas EU daje famozni datum njima umesto pokojnom Djindjicu koji je taj san sanjao tolike godine.

Naravno, uteha je da ce deca danasnje Srbije jednom valjda biti ponosni gradjani Evrope. Za moju generaciju, rastrkanu po svetu, je 'too little, too late'.

Valjda se zato danas osecam tako bedno dok gledam staru dobru crveno-crnu koaliciju u punom sjaju i novom ruhu.

Sanja

pre 11 godina

evo..hrvati procvetali za sve ove godine sto su bili kandidati!
(madmax, 22. april 2013 12:42)
evo poredjenja pa uporedi sam... moj kolega u HR koji isti posao kao sto ja obavljam ovde, ima platu 1200 e u državnoj sluzbi a ja za to isto 500e...

southeasteurope

pre 11 godina

Kao osoba koja je mladost proveo u fasizmom kontaminiranom prostoru proteklih 20tak godina, ja misim da je vrednost ovog dogovora pre svega implicitni, a to jest da su se ratne sekire zakopapale za veoma dogledno vreme. A Srbija, kasnije i Kosovo, od EU integracija nemaju kud zbog same geografije prostora, a ionako u kasnijoj historiji Balkanske zemlje kasne 100ak godina u svim pravcima drustvenog razvoja, sada smo kasnili samo 60ak godina (od 45). Sa Kosovom i njenim drustvom Srbija ima neraskidive veze zbog zajednicke historije, a normalizacija (regulisanje odnosa) zapravo zblizava Kosovo prema Srbiji pre svega u pravnom i ekonomskom smislu.

Gordijev cvor je poceo da se rasplice, 14 godina posle udara macem.

samo ja

pre 11 godina

Sve sto zelim da kazem je da vec jednom zelim da krenemo dalje, da ovako vise ne moze, i ako cemo da budemo posteni, mi smo davno izgubili Kosovo, tako da, ako su ovi nasi ista uradili da sto-god ostane od te svete zemlje u nasu korist, neka su, hvala im,...Hajdemo ljudi, napred, ...ako to ikako moze!

aurelio

pre 11 godina

Posle teskog i mukotrpnog rada ova vlada je bez obzira na katastrofalno stanje koje je zatekla u svim oblastima zivota zaista i zasluzila ovaj datum

Siniša

pre 11 godina

Opšte ludilo! Mi koji smo bili za EU sada smo shvatili da je to veoma pogubno za male zemlje, da je sve veća nezaposlenost, sve veća zaduženost...da se svesno uništava domaća privreda...a oni(radikali, socijalisti...) koji su bili nekada protiv EU sada su najveći zagovornici, toliko da bi sve dali, rasturaju državu...zarad vlasti.

Specijalac

pre 11 godina

Kad se samo setim, kao da je juče bilo, kada smo EUforično slavili isporučivanje Mladića u Hag, jer je to bio "poslednji uslov" i svi smo mislili da ćemo, od tog dana, živeti bolje, da stremimo ka EU, kad ono... Zato i ne shvatam opet celu ovu EUforiju, kad znam da ovde nije kraj agonije...

dule

pre 11 godina

Ziveo u EU 13 godina u gradu snova,Hamburgu! I citam ove experte,Turska ovo,ono..Prva poseta Angele Merkel nakon njene prve pobede je bila poseta Vaseljenskom Patrijarhu u Instanbulu!Jedna od glavnih tema kampanje je bila tada striktno protiv ulaska Turske u EU kao muslimanske zemlje!Kandidaturu su dobili da SPD i Zeleni nebi talasali.Kraj vasim analizama!!!Cesto sam ulicama EU isao i dekintiran,potrosim pa ostanem bez para ali posto sam bio vredan znao sam uvek da ce mi gazda Nemac medju poslednjima dati otkaz i ako sam iz Srbije,sa crnom,dugackom kovrdzavom kosom!Nepravde ima kao i svuda,ali je ljudski um otisao korak dalje i stvorio tvorevinu u kojoj me za toliko godina niko nije ni popreko pogledao.Poenta je bas u tome,da radis na sebi,priznas greske i odes korak dalje....Zasto to Srbija nebi mogla kad sam mogao ja tamo sam kao Srbin da zivim lepo i bez problema!

branko

pre 11 godina

Posto smo potpisali u Briselu i posle ove danasnje odluke bicemo kao Svajcarska! Doduse samo sto se tice clanstva u EU, a sto se tice standarda ostajemo tu gde jesmo.

Furry

pre 11 godina

Nisam EU fanatik niti neko ko ce po svaku cenu jurcati u nesto, ali zelim da pokusamo nesto umesto da ostanemo u nicem. Takodje voleo bih da u nekim stvarima mi Evropi posluzimo kao primer, jer smo ipak narod i kultura starija od vecine. Naravno to ne treba da nam bude izgovor za neuspeh vec motivacija. Prva stvar o kojoj bismo mi mogli da ih naucimo i mogli da im pokazemo pravu primenu jeste DEMOKRATIJA! Srbija je primer prave demokratije! Naravno ona nije kao lepota u oku posmatraca vec je vrlo opipljiva, proverljiva i lako uocljiva pojava. Naravno da ima onih koji bi da od deokratije naprave anarhiju tako sto bi sa slobodnih reci presli na zabranjena dela,ali Srbija to lako kanalise. Primer smo ljubvi, slobode, hrabrosti, postovanja,znanja, smelosti, pravednosti...sve te nase krasote treba izneti na videlo i na njima poentirati.

konfuzija

pre 11 godina

Srbija kreće ka budućnosti. No, 'ajmo poslednji put da se vratimo dve-tri godine unazad - ko bi rekao da će Tomin Aca dobiti ono što je BoTa samo mogao da sanja. Okreće se svet. Lepo.
Lično mislim da je Vučić uspeo da dobije datum između ostalog i zato što nije imao veliku potpaljivačku opozicionu struju koju je Tadić imao.

tamerlan84

pre 11 godina

Citam, gledam, slusam na sva zvona izdaja, pa onda nije izdaja. Ljudi, poenta su ljudi. Sve vreme sam bio za to da fokus politike budu ljudi i njihova bezbednost i pravo na perspektivu. U tom smislu prvi put sam
doziveo za poslednjih 20 godina da srpska politika stavi u fokus coveka a ne nekakve fiktivne teritorije i medje.
Ovde je konacno vodjen dialog tako da se brine da ti ljudi dole(narocito onih 2/3 kosovskih srba juzno od reke) dobiju pravo da zive. Treba razumeti strah i onih 40 hiljada ljudi severno od reke, ali isto tako treba biti fer i reci da je apsurdno sada okriviti ovu dvojicu sto su razgovarali sa albancima. Oni su samo radili sa onim sto su imali u rukama, nisu mogli cuda da prave. Sto smo blize jedni drugima i sto vise pricamo i saradjujemo manje ce biti straha i nepoverenja. Samo zajednickim naporima, iskrenom voljom i pruzenom rukom sve nase balkanske zemljice mogu da napreduju. Mi smo upuceni jedni na druge, daleko su SAD i Rusija.

mattko

pre 11 godina

Od danas Srbija krece ofanzivno medju razvijen svet. Ova vlast odradila je ono sto Tadiceva nije mogla a izgleda nije ni smela. Mora se cestitati Dacicu i Vucicu na ispoljenoj hrabrosti i posvecenosti da isprave sve ono u cemu su kao mladi momci ucestvovali 90 -tih godina kada su bili pod jakim uticajem svojih sefova. Cenu smo platili svi ali bolje ikad nego nikad da se zaustavi slobodan pad Srbije i svega onoga sto je pretstavljala u svojoj istoriji.

xim

pre 11 godina

Komentare tipa "i Turska je dobila datum pre 20 godina" moze samo da napise covek koji bi mogao da ode kod lekara da proveri svoje psihicko stanje. Takvi ljudi su pisali i "Ma sta nama znaci SSP bitno je da budemo kandidat za clanstvo", onda isti ti ljudi " Ma kakvi kandidati, nista dok ne dobijemo datum", a sada vam je i datum malo ???

Velibor C

pre 11 godina

Preporuka za datum svakako nije poklon,ona je zasluzena,za njega se svih 8 meseci,koliko je ova Vlada,radilo i ucinjen je veliki napredak

Titoslav

pre 11 godina

Ko bi do pre samo godinu dana rekao sa ce nam bivsi radikali biti karta za buducnost. Uvek sam bio liberalna levica, ali cestitke i naklon Vucicu i Dacicu za ovo.
(Lepi, 22. april 2013 12:52)
Potpisujem:)

Bojan J.

pre 11 godina

Najiskrenije pohvale Vladi Srbije od člana DS. Dobar dan za Srbiju, za EU, i za Evropu. Loš dan za retrogradne izolacioniste, tj. kvazi-patriJote koji predstavljaju veliko zlo po Srbiju.

Branislav M.

pre 11 godina

Koliko je samo neukusan i malouman cinizam u pojedinim komentarima. Nista se ne desava preko noci dragi moji, ni povecanje standarda, a ocigledno ni vasa evolucija.

Serbian

pre 11 godina

Dal ste vi citavi sto niste za ulazak u EU.Ja ne mogu firmu iz Slovenije da prebacim u Srbiju jer nismo u EU,to je jedan jedini razlog.Sad placam sve obaveze Sloveniji umesto svojoj zemlji.Da sam u Srbiji trebale bi mi posebne dozvole za poslovanje sa EU koje su uzasno skupe i tesko se dolazi do njih.Sto pre u EU.

Hrvoje

pre 11 godina

evo..hrvati procvetali za sve ove godine sto su bili kandidati!
(madmax, 22. april 2013 12:42)

Procvjetali nismo, ali da bi bili u velikoj nevolji bez novaca iz pred pristupnih fondova bi, ali sada možemo u slijedećih 5 godina povući 15 milijardi eura i očekujemo 3-5 % rast, što je jako puno.
Nadam se da će Srbiji biti lakše završiti pregovore i ući u EU ali i u šengenski prostor pa da opet mogu pecati s obe strane Dunava i ići feštati u apatinske čarde čamcem.
Lijep pozdrav iz EU.

Verovao u socijalizam, vlast radnicke klase, komunizam, ljudska prava, demokratiju.....dosta je bilo

pre 11 godina

@Verujem u to
"Da ne bacas smece kroz prozor auta, i da ne pljujes na ulicu da postujes druge."

Znaci zato smo prodali Kosovo ! Da bi vi naucili da ne pljujete na ulicu i da ne bacate smece kroz prozor ? Pa za to nije trebalo da se prodaje zemlja, dovoljna je samo jedna batina.

VladimirR

pre 11 godina

@Hm
"Koliko ću ja tada da imam godina?

Ne znam koliko ces ti imati godina, ali mogu da ti kazem za sebe:

- Imao sam 12 godina kada je Milosevic vikao "Vas niko ne sme da bije" i kada je krenulo talasanje. Gledao sam poludele komsije kako kace slike i znao da ne mirise na dobro.

- Imao sam 14 do 19 godina kada je bio rat u Hrvatskoj i Bosni. Nemastina, 10 maraka plate, hiperinflacija, Zajam za Srbiju, Jezda, Dafina...

- Imao sam 20 godina kada smo kao studenti setali ulicama zbog pokradenih izbora.

- Imao sam 23 godine kada je aktuelna drzavna vlast odbila da da vecu autonomiju Kosovu UNUTAR Srbije, zbog cega smo bombardovani.

- Imao sam 24 godine kada je dosao 5. oktobar i napokon ubrzano krenulo na bolje, nadajuci se da je kraj agonije blizu.

- Imao sam 27 godina, a moja starija cerka 1, kada je ubijen Djindjic i sve ponovo krenulo nizbrdo.

- Imao sam 32 godine, moja starija cerka 6, a mladja 3, kada je postalo definitivno da smo opet u buli, ulazak u EU izvesno bio sve dalji, a anti-EU pokret sve glasniji.

- Sada imam bezmalo 37 godina, moja starija cerka 11, a mladja 8, kada smo NAPOKON napavili sledeci korak.

Mladicu/devojko, ja sam ODAVNO prestao da se nadam da cu licno osetiti prednosti EU, ali se bar nadam da moja deca hoce i da ce ziveti normalno, a ne onako kako sam ja ziveo.

I onda se JAKO iznerviram kad cujem da klinci, koji su tek dobili pravo glasa i 90-ih se tek rodili, pametuju o tome da li treba u EU ili ne.

alvoja

pre 11 godina

> I Turska je dobila preporuku.....pre dvadeset i kusur godina.

> Nije istina. Turska je dobila datum 2005. godine.
(Dusan, 22. april 2013 11:55)

...e to je sustina... a jel ste culi kako je turska ekonomija u procvatu? ...usli ili ne usli u EU, prosisace i mnogo "zapadnije" drzave veoma brzo! ...pa ce ih EU moliti i proklinjati da udju, a Turska ce postavljati uslove... e tako se to radi! Fokusirati se na svoje poslove! Sad bi Srbija posle 50? godina trebala konacno da ustane (iz sna), ustane na noge i da pocne da radi. Da se svi udruzimo, i nadam se zadnji put u blizoj istoriji da pokazemo svima, da imamo slogu, snage, i da cemo prešišati i Hrvatsku i Bugarsku i Rumuniju i Madjarsku, itd...znam, da svi vi znate da bi to i stvarno mogli uraditi! Ja sam ZA...i to odmah! Ajmo ljudi, za našu decu!...pa ćemo ući u EU kad god ušli...

Radnik

Siniša

pre 11 godina

Odrekli smo se Kosova za ništa. Odrekli smo se imovine države Srbije na Kosovu. Odrekli smo se imovine Srba na Kosovu(kuće, stanovi, zemljište...). Odrekli smo se 150.000 Srba koje smo gurnuli u nezavisno Kosovo. A sve smo to uradili da bi dozvolili strancima da kupuju sve što žele po Srbiji, pa i zemljište...da nam prodaju svoje proizvode i nastavljaju da uništavaju domaću privredu, a onda ćemo jednog dana da prsnemo kao Slovenija i ostali, u dugovima do guše...

Nema nista novo

pre 11 godina

Srbi su majstori da budu podeljeni. Prvo su podeljeni na partizane i cetnike, pa onda na komuniste i anti komuniste, pa onda dosao Sloba sa radikalima podelio srbe na patriJote i izdajnike i strane placenike.I onda dosla nova stara vlast iz devedesetih i podelila Srbe oko Kosova.I ne mozemo da se od toga otrgnemo. Ovi potpiasali nesto i kazu de nigde ne pise da jeKosovo kao drava priznato.Ne pise ali se podrazumeva i to svako ko ima malo mozga moze da vidi. Iako sam ogorceni protivnikbivsih radikalai Master Diplome i gosodina Prvog sa facom budistickog svestenika ja sam ZA ali neka imaju onu stvar i neka kazu narodu da je to de iure i de facto priznavanje Kosova. Neka snose odgovornost.Kakav bre referendum.A onda na izborima neka gradjani Srbije ocenjuju njihov ucinak. Ono sto je EU htela a to je da se ukinu paralelne institucije. I sve ovo sada je pod kapom Nezavisne drzave Kosovo.Srbi su imali lokalnog serifa,imali gradonacelnika,imali sudiju imali skole ali pod kapom Srbije.Sada imaju to sve isto ali pod kapom Kosova

Igor vr

pre 11 godina

Napokon. Dobar dan Evropo. Zbogom Kostunice, radikali, Spc,Putine, Lukasenko, Iranu, Severna Korejo, Kubo i ostali.
Sada je vreme za reforme u svim sektorima, mozda od danas pocinje bolji zivot za Srbiju.

NY

pre 11 godina

Boris Milanovic

Ocigledno je da si bio na hitnom partijskom sastanku. Sve sto si napisao izgovorio juce jedan od celnika vladajuce koalicije. Znaci svi prihvatate a ne razmisljate.Partija misli za vas. Da su odlucili da se svi kolektivno samoubijemo vi bi podrzali.

Danijel

pre 11 godina

Pa vi ljudi ne shvatate da samim ulaskom Srbije u eu stice se mogucnost stalnog boravka i posla u eu,zato bi vam bilo bolje da pocnete da ucite francuski ili nemacki nego sto vredjate napore nase vlade.Radite na crno u eu i drhtite svaki put kada prelazite granu,bez i jednog dana radnog staza do sad pa mislite malo na buducnost.

Bo

pre 11 godina

Drago mi je. Neki spominju Hrvatsku,pa ona je prihvatila sta joj je trazeno...A samo smo se mi protivili svemu...Svaka cast Dacicu i Vucicu....Svi se prave pametni,pa kad ste bili na vlasti sto niste dobili datum,zato sto niste imali ono sto imaju Dacic i Vucic,a to je zelja za bolje sutra. Iskreno verujem u to...Moraju doći i bolja vremena.

Sunčanica

pre 11 godina

Kosovo nije nezavisno kako ga predstavljaju DSS, DS, SRS... Vlast nije priznala Kosovo radi datuma već je učinila sve da se kroz dijalog i postizanje kakvog-takvog sporazuma obezbedi bolji život gradjanima.

ovde su samo alkohol i nekretnine jeftinije

pre 11 godina

(Siniša, 22. april 2013 12:32)
U Srbiji se NIKAD U ISTORIJI nije zivelo tako kako se zivi danas u upropastenoj Sloveniji. Eto kolika smo sirotinja (uvek bili)

gagigmaz

pre 11 godina

Zbogom Rusijo, zbogom Iran, zbogom Severna Koreja, zbogom zli SPC popovi, zbogom navijacka mafijo, zbogom obrnutim vrednostima, zbogom totalnom moralnom, materijalnom i ljudskom raspadu Srbije. Zivela slobodna, organizovana, bogata, nekorumpirana Srbija :)) bar sad mogu da se nadam :))

daevon

pre 11 godina

Eu pozitivno:
- Srbija i pokrajina KiM mora ZAJEDNO da uđu nikako odvojeno - što je napredak za sve građane KiM i za ceo region, čak za celu EU
- pristup velikom tržištu koga sad nemamo; novca, roba, usluga, radne snage
- oni koji hoće da rade i imaju znanje će napredovati; ipak vertikalna pokretljivost nije tako velika kao u USA ali svakako sistem vrednosti će se poboljšati (teže će prolaziti siledžije i neradnici)
- oni koji poseduju nekretnine i drugi kapital će napredovati
- ostali će nazadovati
- sve ovo se odnosi i na KiM
- aranžman sa Rusijom mora se održati to je trenutno jedan od najvećih kapitala koje ima Srbija

Sa druge strane EU je administrativni dinosaurus sa mnogo diverziteta i komplikacija (mnogo košta). Nije smak sveta ni ako ostanemo van EU. Srbija je u Evropi, i ništa nas ne sprečava nego mi sami, da se bolje organizujemo da bolje radimo da ispravimo sistem vrednosti. Nećemo se obogatiti u EU niti će nam oni poklanjati pare.

Singidunum Pariz

pre 11 godina

Данас је изашао чланак у Фигару "Београд жртвовао Косово на олтару Европе". Србија је жртвовала своју колевку. Свесни сми сви шта се десило, шта то значи, сада треба ићи даље и гледати да нам се због глупости не деси да још нешто не ставимо на тај олтар. Остаје да се види да ли ће нам ова жртва заиста помоћи да напокон станемо на своје ноге, да ојачамо и заузмемо неке будуће позиције које нисмо могли или знали да урадимо у прошлости. Политички нас нико неће вући за нос ако будеми паметни да своју економију што брже подигнемо на највиши могући ниво. Реванша ће бити када Србија буде јача, политика може свашта када кућа није трула. Идемо даље.

Boris Milanovic

pre 11 godina

Svaka čast Srbijo! Hajde sada da dokažemo da je neistina ono: "Ne daj Bože, da se Srbi slože". Ne treba niko da shvata ovo kao nešto što je "završena priča". Otvorimo oči, i pogledajmo realnost. Priča o ulasku u nešto što se "raspada" dolazi od onih čija deca imaju da jedu, da se obrazuju u Briselu, Beču, Luksemburgu - i oni nemaju brige. Ali, kada dođe do interesa naroda u celokupnosti - neminovno je da Srbija mora ući u Uniju, te da ne može Srbija biti niti Švajcarska, niti Danska. Obe države imaju temelje demokratičnosti, stabilnih institucija, i drugačijeg društvenog mentalnog sklopa- postavljene mnogo ranije od Srbije i Srba.

- Treba da čestitamo ovoj Vladi, svi mi (tu ubrajam i sebe) koji smo bili skeptici ove Vlade. Ova Vlada, na čelu sa gospodinom Dačićem, i Vučićem (čija uloga je bila krucijalna u svemu) - jeste postigla ono čemu su prošle Vlade stremile prošlih 13 godina.

- Bilo bi dobro da ne slušamo ove čija su deca u Beču, Briselu, Luksemburgu (čelnici DSS-a, i radikala) koji čine dno, dna, mulj i talog ovog društva gde je normalno da ženu treba udariti (onako kada zasluži), da je homoseksualizam za javnu osudu i smrtnu kaznu, kao i da Srbija "ne mora" da ulazi u EU kao i da EU (zamislite to licemerstvo) je nešto što propada i što je zlo za Srbiju (a tamo se deca istih školuju, uživaju...).

- Sada, nikako ne smemo stati. Otpočeti:
I- modernizaciju: PRVO I PRE SVEGA - ZDRASTVA, PRIMARNO. ŠKOLSTVA, SEKUNDARNO.
II- podizanje životnog standarda: primarno

supervisor

pre 11 godina

Ohrabrujuce vesti za sve nas. Meni je zaista vise dosta da putujem tom Evropskom Unijom kao gradjanin drugog reda, da me stalno na granici zadrzavaju i pretresaju, da ne mogu da ostanem tamo koliko hocu i da radim u EU i zaradjujem kao fakultetski obrazovani ljudi samo iz jednog razloga jer sam rodjena u pogresnom delu Evrope.
(MirjanaM, 22. april 2013 12:01)

Kao prvo, postovana Mirjana, nemojte uzeti za zlo sto sam Vas komentar uzeo kao citat, nista licno, samo mi je prvi zapeo za oko, kao neki generalni stav svih pristalica EU i pristalica predaje Kosova i Metohije.

Da li stvarno mislite da ce Srbija biti ikada u istom rangu, da li stvarno mislite da cemo odmah moci da radimo u EU, da ce nam dati iste plate, da cemo biti jednaki pred EU pravosudjem, da ce nas tretirati kao jednake, pocev od svakodnevne komunikacije izmedju gradjana, preko administracije pa sve do konkurisanja za bilo kakve poslove, dozvole, kredite i svasta nesto sto se ocekuje od EU u vidu "cupa zlata ispod duge"?? Ako stvarno mislite ovo, onda ste svi vi kompletno zaludjeni propagandom i zivite u nestvarnom svetu iluzija. A da ne pricamo o tome da u tu EU, iako nam budu dozvolili da udjemo, necemo uci jos minimum 15 godina, ako je tada uopste i bude. Tako da cenjeni Europejci, dzaba ste kreceili. Jedino sto imamo je da nema viza, ali dzaba i to kada necemo imati hleba da jedemo, a ne da putujemo. Al barem nas nista nije kostalo, jel da, samo smo prodali drzavu.

Zoran

pre 11 godina

Vidim da se postavlja pitanje kada bismo mogli uci u EU? Pa, to iskljucivo zavisi od nas, postoji 35 poglavlja(oblasti kao npr. pravosudje, poreska i socijalna polit., konkurencija, korupcija...) o kojima cemo pregovarati i uskladjivati pravila u pomenutim oblastima sa pravilima u EU. Slovacka je najbrze od novijih clanica zavrsila pregovore o pristupanja(5 god), prosek je negde 7 god. Mnogi ovde komentarisu kako nemamo nikakve koristi od datuma, pa upravo ce kroz reforme za svako poglavlje vlast biti "primorana" da ih sprovodi(necemo biti prepusteni njihovoj opustenosti sto kasnije to bolje) i to ce se videti u svakodnevnici zivota gradjana, resavanju njihovih problema. Sto se tice Turske, ona je specifican slucaj jer se jednim delom prostire na Aziju(dilema dokle ici geografski na sirenje Unije, ali isto tako zbog velikog priliva turskog stanovnistva u Nemacku i Francusku), a Bugarska i Rumunija su usle pre svega zbog politicke odluke, a zapravo nisu ispunile ekonomske kriterijume o pristupanju i zbog toga je EU pogresila i sada od svih novih clanica zahteva strogo ispunjenje kriterijuma kako se to ne bi ponovilo.
Slucaj Grcke- Kada je 2002. u EU uveden evro, postojali su jasni kriterijumi o pristupanju clanica zoni evra, Grcka jos tada nije ispunjavala te kriterijume i danas se pokazalo da je to bila kobna greska po Grcku, a i samu EU. Nije EU idealna, ali pruza mnogo bolje mogucnosti za male zemlje kao nasa.

sanja

pre 11 godina

Nece ti datum ili ulazak u EU smanjiti sirotinju, niti ce se od samog datuma bolje ziveti, vec ces ulaskom Srbije u EU dobiti mogucnost da SAM SEBI STVORIS BOLJI ZIVOT, dobices ono sto sad nemas, a to su CVRSTA PRAVILA POSLOVANJA!!!
(Bob Rock, 22. april 2013 12:04)

Dobar vic. Mislite uslove u kojima se npr.postuju zakoni i ustav? Mislite kao u Bugarskoj i Grckoj? Ili jos bolje, jel mislite da ce te zakone postovati politcki naslednici Dacica i Vucica iz danasnje omladine SPS-a i SNS-a?

Bob Rock

pre 11 godina

I Turska je dobila preporuku.....pre dvadeset i kusur godina.
(Che, 22. april 2013 11:22)

Tacno, ali su izvrsili invaziju na kipar, zauzeli severni deo ostrva i tu napravili svoju marionetsku drzavu, koju niko u svetu (osim turske) ne priznaje...

Turska ce uci u EU onog trenutka kad povuce svoju vojsku sa kipra...

Inace, sto se vas samoupravljaca (koji cekate plate od 1000e onog trena kad srbija udje u EU) tice, vama ce svuda biti lose zato sto ste NESPOSOBNI da bilo sta uradite za sebe... Hocete vece plate? Pokrenite posao i zaradite ih...

Dumi Kladovo

pre 11 godina

Mislim da ne gresim kad kazem hvala vam evropo.Mozda ste napravili kobnu gresku kad ste pritiskali Zorana Djindjica.Jer bi i vi a i mi gradjani Srbije imali danas pravog coveka na celu Srbija a vi pravig saradnika u Srbiji.Ali moramo dalje ovako.
Skoro se secam kad je bila osma sednica.Moj brat je to pratio i kaze ovo je lose za nas, sta se sprema kuda ide ova drzava.Nazalost posle 25 izgubljenih godina, strahova i koje kakve pretnje stigli smo blizu cilja.
Dobar dan Evropo.
Dumi Kladovo

Ako neko zna neka kaze

pre 11 godina

Koliki je rok za zavrsetak pregovora tj. koliko rundi i koliko godina, decenija, vekova nas deli od EU? Ovim smo dobili sansu za nesto sto se realno nece desiti u narednih 20 godina. A sta cemo mi do tad? Da radimo, razvijamo se, izvozimo, promenimo poglede na zivot, da pocnemo da zivimo...NE! Mi cemo samo da pricamo o tom ulasku u EU a sve ostalo po starom, narod je sve siromasniji, politicari su sve masniji, a deci za dorucak i rucak cemo sluziti porciju price o EU, za za veceru bajku o tome kako smo i mi deo te tvorevine i kako nam je lepo.

Levu

pre 11 godina

Pa ajde i to da vidimo, ne znam, umoran sam od EU zaista, ali napokon mi je drago da vlada vodi jasnu politiku ka necemu, licno ne zelim ulazak u EU, jer ona sa sobom nosi probleme Evrope i zapada, ali bez obzira na moje licno misljenje smatram da je ovo dobar korak, jer je bilo krajnje vreme da Srbija zauzme neki, bilo kakav stav na geopolitickoj sceni. Ali nemojte da slavite jos ljudi, jeste li svesni vi kakve muke muce clanice EU, mnogo bogatije i mocnije drzave od nase...

Skeptik

pre 11 godina

Naravno, svima vam je jasno da put u EU vodi preko eksplicitnog i nedvosmislenog priznavanja Kosova od strane Srbije i davanja stolice u UN? Ko još uvek tvrdi drugačije vređa inteligenciju ljudi. A ovo je nesumnjivi korak u tom smeru i, rekao bih, sada više nema nazad. Zaključali smo katanac na ogrlici kojom smo sebi vezali EU kamen oko vrata.

Nesto za nista

pre 11 godina

dori@
"ali cemo dobijati sredstva iz eu fondova i zivece se bolje, ma koliko to vama cudno zvucalo."

Tipican srpski prosjacki mentalitet. Ko vama brani da detetu polomite nogu, uzmete sesir i zajedno sednete ispred crkve ? Dobicete nesto i bez Evrope ! Brani vam tipicna srpska lenjost. Mi necemo da shvatimo da Svaba nece nista da nam da i pokloni moze samo nesto da nam plati. Kosovo, Vojvodinu, Rasku ili Kraljevo. Nas narod nije glup ali nece da shvati da bolji zivot moze da dodje samo od boljeg rada. Naucite nesto, radite bolje, i necete morati da prosjacite.

Novinar FPN

pre 11 godina

Dace nam datum vise zato sto im je cim da cemo se opet stoprocentno okrenuti Rusiji iz revolta prema, sada vec vise nego decenijskom je*avanju za ulazak, jer vrse monitoring i vide kakvo je raspolozenje gradjana koji su, ako ne sve skepticniji prema Uniji, onda sve ravnodusniji.

Lepi

pre 11 godina

Ko bi do pre samo godinu dana rekao sa ce nam bivsi radikali biti karta za buducnost. Uvek sam bio liberalna levica, ali cestitke i naklon Vucicu i Dacicu za ovo.

dijaspora

pre 11 godina

@Magomed
Hrvatska se nalazi na Evropskom putu od 95 godine kad su oni sprovodili reforme i potpisivali prve sporazume sa EU mi smo imali jos uvek Milosevica i politicke nestabilnosti.Srbija izgubila dragoceno vreme i zato sada bice potrebo maksimalno 10 godina da zavrsimo pregovore i postanemo clanica.Pocetak pregovora je velika stvar zato sto je sledeca faza referendum i zakljucak pregovora.

Nikoletina Bursać

pre 11 godina

'Tedoh reći da mi je drago i za datum i za dogovor sa Kosovom* (ili nema više fusnote?) i da je sad na redu ukidanje entiteta u BiH.

Bob Rock

pre 11 godina

Vi koji čestitate i slavite samo da znate da DATUM neće smanjiti sirotinju, niti se od njega bolje živi!
(Mislite drugačije..., 22. april 2013 11:40)

Nece ti datum ili ulazak u EU smanjiti sirotinju, niti ce se od samog datuma bolje ziveti, vec ces ulaskom Srbije u EU dobiti mogucnost da SAM SEBI STVORIS BOLJI ZIVOT, dobices ono sto sad nemas, a to su CVRSTA PRAVILA POSLOVANJA!!!

Win stone

pre 11 godina

Rusija daleko, pravi zapad jos dalje, Evropa negde izmedju. Svi su na visoj lestvici ekonomije, socialnog razvica, drustvene svesti...a mi gde smo i sta radimo? Slazem se da nam ne treba sve iz EU , sve sa zapada ili iz Rusije.Jasno je da u bilo kojoj od pomenutih sredina postoje stvari koje nas mogu i unazaditi ako ih prihvatimo, ali hajde da od svega nesto naucimo, iskoristimo dobre stvari, a odbijemo lose...ovaj dogovor i pozitivan stav EK pokazuju da smo iskoracili napred i ostavili jedan nezgodan period za sobom. One reci:"zamajac je pokrenut, nema zaustavljanja" bi trebalo da nas motivisu i podgrevaju za nove uspehe i iskorake u kretivnost i odlucnost. Dosta je bilo inata, premisljanja i utvrdjivanja pazara, za sve to vreme mi ostasmo gde smo i bili a svi ostali odose dalje. Tacno je da ima i onih koji su pokupili lose stvari ili nisu plivali kako treba pa im sada nije bas najlepse, ali treba da nam bude ideja vodilja dobra diploimatija kojom se mogu prevazici poteskoce, izbeci lose a doneti dobre stvari u nasu realnost.

DrHouse

pre 11 godina

Datum se ne maze na hleb, plate nisu jutros skocile, med i mleko ne teku... ?! Pitam se sta rade roditelji ove dece, sto deca koja ovo pisu nisu u skoli nego pisu komentare na teme koje nerazumeju ? Draga gospodo, ko god radi nesto u ovoj zemlji zna koliko je tesko tj nemoguce prodati bilo sta u Srbiji jer iz godine u godinu ima sve manje i manje novca. U takvoj situaciji jedini razlog zasto bi neko dosao ovde da ulaze , je mogucnost da ovde otvori fabriku ciju ce proizvodnju prodavati tamo gde ima novca - EU. Zato je ovaj datum vazan daje signal da smo nepovratno na putu da postanemo deo tog velikog trzista

Marko

pre 11 godina

Turska je samo kandidat za ulazak u EU...i nema datum, kao i Makedonija. Turska zbog severnog Kipra a Makedonija zbog samog naziva države. Datum znači ...ma koliko bezveze i trivijalno zvuči...
Ide se na direktne pregovore o svemu što treba urediti u jednoj državi kandidatu uz bespovratnu novčanu pomoć....a pokreću se mnogi točkići u privredi, ekonomiji, POLITICI,....to je proces...od 4-5 godina ...pa može i do 7-8 godina...sve zavisi od države i političara...koliko su spremni.
Koga interesuje može da ''progugla'' koliko su trajali pregovori EU sa nekim današnjim članicama EU.

Darkfusion

pre 11 godina

Evo da napisem sta dobijamo sporazumom naprimer investitori koji su nas obilazili zbog toga sto smo blago okrenuti ka Rusiji ce mozda razmisliti da investirati u Srbiju jer je ovo dokaz da smo ostavili majcicu Rusiju u krenuli u civilizaciju. Imacemo koristi od EU fondova. Napokon ce krenuti kako treba reforma pravosudja(bar se nadam ako ne bude nema u ulaska u EU jos 20 godina). Sada ce krenuti resavanja velikih afera Agrobanka i ostale afere. Nece biti vise monopola.Ovo sve zavisi od politicara da li ce im biti u interesu da urade sve to ako ne nema sanse za EU.

MirjanaM

pre 11 godina

Ohrabrujuce vesti za sve nas. Meni je zaista vise dosta da putujem tom Evropskom Unijom kao gradjanin drugog reda, da me stalno na granici zadrzavaju i pretresaju, da ne mogu da ostanem tamo koliko hocu i da radim u EU i zaradjujem kao fakultetski obrazovani ljudi samo iz jednog razloga jer sam rodjena u pogresnom delu Evrope.

dijaspora

pre 11 godina

Pripremite cinije za med i mleko.
(..., 22. april 2013 11:17)

I koji je datum? Koliko ću ja tada da imam godina?
(Hm, 22. april 2013 11:20)

E sad mi je mnogo lakse, ziv nisam bio celu noc
(shufla, 22. april 2013 11:15)

Pa vi biste i u zemlji debeliji nasli milion mana. Teski ste zgubidani koji ste navikli da vam roditelji serviraju sve ispred nosa i ako nesto malo iskace iz tog vaseg sablonskog dangubarenja, onda je katastrofa. Sve dok mama mesi a tata nosi je u redu. Imate svo vreme ovoga sveta i trosite ga samo za spvdacenje. A mnogo vas je takvih.

Elem, dobra vest za Srbiju. Ako nas bivsi radikali i slobini puleni uvedu u EU znaci da su bili bolji od demorata.

New age new era

pre 11 godina

Istina je da ima zemalja u EU koje su pred bankrotom ili su vec u kanalu, ali treba posmatrati njihove primere i gledati gde su se saplitali. Nije a priori nuzno da se takve stvari dogode i nama, i javnost treba podsecati na lose poteze drugih zemalja clanica te tako podstaknuti kreativno resavanje takvih potencijalnih problema. Treba ubrzano dovoditi investitore i davati im povoljne uslove kako bi u sto vecem broju dosli, ali naravno ne i prodavati zemlju. Uz malo mudrosti, prave politike i diplomatije Srbija moze postati jedna zlatna koka za sve. Samo treba mudro i sigurno u sto kracem roku doneti prava uputsva za dalje. Mora se pozitivnim stavnom motivisati javnost i narod da nastave sa okretanjem tocka. Ne sme biti klinova i niti stopiranja, jer ako sada stanemo potonucemo u jos gore blato.

NBG DEMOKRATA

pre 11 godina

Za ove što kažu da pripremimo činije za med i mleko: Ništa ne pada sa neba samo od sebe (ćar) pa neće ni med i mleko bez znanja i motike. Za ove što kažu da su/smo Kosovo (ima i "deo" koji se zove Metohija) prodali: Nismo. Izgubili smo/su ga u ratu (kapituliral! Pardon, pobedili smo NATO, pa ga dali kao fol). Za ove što pitaju a koji će to biti datum eventualnog ulaska u EU i koliko ce oni/mi imati tada godina: Ozbiljne države i narodi rade/stvaraju/planiraju na makro nivou, za buduća pokolenja i generacije. Malo manje sebičnosti, malo više žrtve za našu decu (kad smo već mi/naši roditelji bili dovoljno hrabri/vizionari pa pustili da nas mitologija zavede a političari opljačkaju itd.). I tako dalje i tako bliže...

Krušar-Ćuprija

pre 11 godina

Penzioneri,radnici na budžetu,radnici firmi u restruktuiranju,javna preduzeća,radnici državnih i opštinskih uprava,korisnici donacija i fondova, MOGU SAD DA BUDU MIRNI!!!

Optimista

pre 11 godina

Nadam se da će datum početka pregovora biti 2015?

(I uz pregovaranje nekih 10-15 godina, dok raskrčmimo ovo što nam je preostalo od Države, da Bože zdravlja uđemo u EU tamo neke 2030. Ako EU još bude postojala)

Ekatarina V

pre 11 godina

Konačno je doslo vreme da se okrenemo modernizaciji i reformi zemlje. To je ono što ovaj sporazum Srbiji omogućava ,a i sve drugo ucinjeno u predhodnih 8 meseci je dobro postavljen temelj.Neka se Srbija pomeri s mrtve tačke na kojoj je poslednjih 20 godina.

david

pre 11 godina

Čo'eče neverovatno, ne verujem. Evo izašao sam da se radujem na ulici, sad ću da vozim auto sa upaljenom sirenom kroz grad... Sada će padati evri sa neba, jupiii

Danilo

pre 11 godina

Uspeli smo dobiti datum! Sad će trajati samo još 20tak godina dok uđemo u EU. Pitanje samo dali će do tada postojati ta zajednica još ili će Srbija trčati za sledećom patkom...

Verujem u to

pre 11 godina

Uspeli smo dobiti datum! Sad će trajati samo još 20tak godina dok uđemo u EU. Pitanje samo dali će do tada postojati ta zajednica još ili će Srbija trčati za sledećom patkom...
(Danilo, 22. april 2013 11:26)

Ja se nadam da ces do tad da se emancipujes za tih 20 godina i shvatiti da nije poenta uci u EU sa takvom percepcijom kao sto imas ti. Put kao EU ne znaci samo uci u uniju a i dalje ostati primitivan. Mi moramo da iskoristimo put ka EU da bi kao drustvo promenili svest i postali normalniji. Da ne bacas smece kroz prozor auta, i da ne pljujes na ulicu da postujes druge.

za dlaku....

pre 11 godina

bas bi me zanimalo da se sada uradi jedno istrazivanje koji procenat ljudi je za put srbije ka evropi... do pre neki dan taj broj je opadao iz dana u dan....

strepnja

pre 11 godina

Malo me hvata zebnja, što će ministri konačnu odluku da donesu na vidovdan. Nikada nam se nije posrećilo, kada se na taj dan dešavao neki važan događaj za Srbiju.

novakovic

pre 11 godina

Pripremite cinije za med i mleko.
(..., 22. april 2013 11:17)

Za sve koji misle da ce (ne)radom da bude bolje, grdno se varaju!! Tek nas priblizavanjem u EU ocekuje ogroman rad, a ne samo sedenje u foteljama i ocekivanje boljih dana, i da ce pare sa neba da Vam padnu!! Odlican korak za Srbiju a i Kosovo!! Sve pohvale!!

BojanColic

pre 11 godina

Molim sinove i cere onih koji su prodali svo svoje imanje na Kosovu,dosli u Beograd,pokupovali nekretnine i direktorke fotelje da prekinu sa tim "Kosovo je Srbija" da puste nas na miru i drzavu koja nam je preostala,da se razvijamo i da krenemo napred kao sav normalan svet, a ne da teramo klasinac Srpski inat i glumimo neku silu a manji smo od makovog zrna.... HVALA

Akcionar Agrobanke

pre 11 godina

Komisija preporucila ali bice tu jos uslova za Srbiju koji nisu vezani za Kosovo.

Litvanija nije potpisala ni SSP zbog Azotare.

Litvanski investitor je, pozivajući se Sporazum o međusobnoj zaštiti investicija, kojim su strani investitori zaštićeni od šikaniranja ili dovođenja u položaj kao da su nedobrodošli, pokrenuo spor pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Bice tu jos uslova jedan ce biti i resenje Afere Agrobanka i obestecenje njenih Akcionara koje je drzava brutalno opljackala.

tanjam

pre 11 godina

Znate, ovi komentari tipa "dok mi dođemo na red, EU neće ni postojati" su stvarno van svake pameti. Ljudi, živimo svoj vek svesni da nismo večni, pa opet radimo i stvaramo - zbog svoje dece, zbog njihove dece... Ako bismo živeli rukovodeći se tom iščašenom logikom, onda je i sam život kao takav besmislen, i rađanje novih pokolenja, i svaki napredak.
Nimalo mi se ne dopada pomisao da najbolje godine moje dece odu u nepovrat onako kao što su otišle moje i ostalih pripadnika moje generacije (rođenih negde oko šezdesete), samo zato da bismo mi sad tu isterivali neke svoje sitne političke, klimakterične i ostale ćefove.
Bilo bi lepo, stvarno, da svi skupa, kao nacija, najzad počnemo da gledamo malčice dalje od nosa, šargarepa, kukuruza i slično - osim ako ta šargarepa i kukuruz ne idu za izvoz, pa da ljudima koji se grbe po njivama konačno barem malo svane.

Nemanja

pre 11 godina

Sada jos nekih dvadesetak godina da prodje, da ubace prvo Tursku pa nas. Ja ne mogu jos uvek da poverujem da ovde postoje ljudi koji veruju da nas tamo u EU neko zeli, pogotovo velike zemlje poput Nemacke,Francuske... Al dobro shvatice te kao sto su i Slovenci,Bugari,Rumuni,Grci shvatili da EU nije raj i da se nece ziveti bolje

masa

pre 11 godina

Dakle, prodje deset godina, i sve ispocetka, Djindjicu Bio si vizionar, ova Vlada treba da nastavi tamo gde si stao, nadam se da je i tebi lakse i da te na onom svetu postuju i da nisi u izolaciji. Dakle, imali smo Milosevica koji je vodio pogubnu politiku, i hteo je da bude mali TITO, yatim dva vizionara, Seselja i Djindjica, s tom razlikom sto je Seselj vukao nazad a Djindjic napred. Po prirodi ne volim ni jednu vladu, ali cenim rad svake vlade. Ova Vlada je delimicno nastavila put prethodne , bar sto se tice spoljnje politike, moglo je to i brze, jer je prethodna trasirala put. Sad kad zavrsimo s KIM, Vlada ce moci vise da radi u korist gradjana.

Glasac X

pre 11 godina

I koji je datum? Koliko ću ja tada da imam godina?
(Hm, 22. april 2013 11:20)

Pa sigurno manje nego ako cekas da se Kosovo vrati Srbiji ili da nam pomogne Rusija.

doctor

pre 11 godina

zao mi je sto se mnogi forumasi ne razumeju u politiku. Jos mi je zalije saznanje da su oni glasaci. Dakle,ovo ce biti lepa vest tek kad gazda(Nemacaka)aminuje! molim objavu kom.Hvala!

Nenad-EU

pre 11 godina

Svaki korak napred je za pohvalu ali treba imati u vidu da je Hrvatskoj od datuma do clanstva trebalo 8 godina i to se u EU smatra za dobro "prolazno vreme". Znaci ako pregovori krenu krajem godine, Srbija bi u najboljem slucaju postala clan EU 2022.

gorko cinicni pateticni

pre 11 godina

Uspeli smo dobiti datum! Sad će trajati samo još 20tak godina dok uđemo u EU. Pitanje samo dali će do tada postojati ta zajednica još ili će Srbija trčati za sledećom patkom...
(Danilo, 22. april 2013 11:26)
A sta ces ako udjemo za 5-6 godina? A? Oces pojesti ovo sto si napisao?

Poldi

pre 11 godina

Evo sada vec neki se pitaju za datum ulaska u EU.
E pa gospodo, to ce zavisiti od Srbije same kako brze bude SPROVODILA reforme i prilagodjavala se EU standardu po svim pitanjima. U ostalom, i za dobijanje datuma za pocetak pregovara je sustinski isto tako bilo samo sto smo mi hteli da to vidimo na drugi nacin.

odosmo svi..

pre 11 godina

mozemo mi da dobijemo i novu drzavu u kojoj bi poceli nov zivot ali problem sto je narod isti, ne menja se (citaj gori smo), zaboravljamo dobra dela, zaboravljamo vredne ljude, koljemo se oko laznih idola.. u evropu nas vode i sti koji su nas vodili u rat, o toleranciji nam pricaju oni koji kad im zatreba pozivaju na linc.. tadic je bio bahat ali ja se ovih plasim..

Mislite drugačije...

pre 11 godina

Ja ne znam šta je ovo od jutros, poteklo med i mleko ulicama, čak su i minimalne plate otišle na 1000€. Vi koji čestitate i slavite samo da znate da DATUM neće smanjiti sirotinju, niti se od njega bolje živi!

Dejan

pre 11 godina

Najzad neki pomak sa mrtve tacke. Cestitam vladi koja je shvatila da mora da igra kako jaci sviraju. To je na ovim prostorima uvek bio problem. Bolje ikad nego nikad.

dori

pre 11 godina

a ovi sto pisu "nije to nista", "od danas plate vec porasle na 1000" nemaju 3 daske u mozgu. tacno se vide dve srbije, srbija koja bi ostala u mestu jos 50 godina uporno odbijajuci politiku zapada koji je svetlosnim godinama ispred srbije, i srbiju koja konacno krece napred. mozda ce nam trebati 1000 godina da udjemo u eu, ali cemo dobijati sredstva iz eu fondova i zivece se bolje, ma koliko to vama cudno zvucalo.

pavlovic

pre 11 godina

Jel vidite kako se naporan rad nagradi?!! Ajmo sve u nasoj drzavi da radimo sa toliko energije kao sto smo pitanje Kosova!! Odmah ce se Srbija preporoditi!!

Necke 88

pre 11 godina

Nismo se izvukli '41 a nećemo ni sad :/ Dok je Đinđić bio živ, ja sam bio za EU i sve to al se sad ta ista EU raspada i sad još fali da prođemo kao Rumuni i Bugari! -.-

taze_kod_cika_Laze

pre 11 godina

Nijednog trenutka nisam sumnjao u to... Posle onakve lavovske borbe tima u Briselu, sve osim dobijanja datuma bi znacilo da nas Eu stvarno ali stvarno vuce za nos...

Majkica

pre 11 godina

Podržavam Vladu.Radila je pod pritiskom EU i političkih borbi među strankama u Srbiji,ali je uspela u naporima da pronađe izlaz iz istorijskih zamki.Verujem gospodinu Draškoviću koji je podržao Vladu i aktivno učestvovao u tumačenju Ahtisarijevog plana.Želim našoj miloj zemlji Srbiji,evropsku mirnu budućnost kako bi uspeli da se obnovimo u svakom smislu.

izmena scenarija

pre 11 godina

Do sada su se kleli da pregovori sa Pristinom nemaju veze sa datumom za pocetak pregovora.Os danas pa narednih bar dve nedelje drzace ih euforija da su dobili ono sto niko nije.
Samo mi nije jasno kako je i Kosovo dobilo od EK preporuku ua pocetak pregovora za stabilizaciju i pridruzivanje, kad nije drzava.Ovo je super vest za nas, ali ne bi covek ziv ostao od njih da je ovo kojim slucajem uradila DS.

Pedja

pre 11 godina

Radujem se datumu i zbog sebe i
zbog svoje familije i
zbog svojih prijatelja.
Datumu se najvise radujem zbog pokojnog premijera
jer se san koji je sanjao Zoran Djindjic ostvaruje
i postaje stvarnost.

VladimirR

pre 11 godina

@Hm
"Koliko ću ja tada da imam godina?

Ne znam koliko ces ti imati godina, ali mogu da ti kazem za sebe:

- Imao sam 12 godina kada je Milosevic vikao "Vas niko ne sme da bije" i kada je krenulo talasanje. Gledao sam poludele komsije kako kace slike i znao da ne mirise na dobro.

- Imao sam 14 do 19 godina kada je bio rat u Hrvatskoj i Bosni. Nemastina, 10 maraka plate, hiperinflacija, Zajam za Srbiju, Jezda, Dafina...

- Imao sam 20 godina kada smo kao studenti setali ulicama zbog pokradenih izbora.

- Imao sam 23 godine kada je aktuelna drzavna vlast odbila da da vecu autonomiju Kosovu UNUTAR Srbije, zbog cega smo bombardovani.

- Imao sam 24 godine kada je dosao 5. oktobar i napokon ubrzano krenulo na bolje, nadajuci se da je kraj agonije blizu.

- Imao sam 27 godina, a moja starija cerka 1, kada je ubijen Djindjic i sve ponovo krenulo nizbrdo.

- Imao sam 32 godine, moja starija cerka 6, a mladja 3, kada je postalo definitivno da smo opet u buli, ulazak u EU izvesno bio sve dalji, a anti-EU pokret sve glasniji.

- Sada imam bezmalo 37 godina, moja starija cerka 11, a mladja 8, kada smo NAPOKON napavili sledeci korak.

Mladicu/devojko, ja sam ODAVNO prestao da se nadam da cu licno osetiti prednosti EU, ali se bar nadam da moja deca hoce i da ce ziveti normalno, a ne onako kako sam ja ziveo.

I onda se JAKO iznerviram kad cujem da klinci, koji su tek dobili pravo glasa i 90-ih se tek rodili, pametuju o tome da li treba u EU ili ne.

BojanColic

pre 11 godina

Molim sinove i cere onih koji su prodali svo svoje imanje na Kosovu,dosli u Beograd,pokupovali nekretnine i direktorke fotelje da prekinu sa tim "Kosovo je Srbija" da puste nas na miru i drzavu koja nam je preostala,da se razvijamo i da krenemo napred kao sav normalan svet, a ne da teramo klasinac Srpski inat i glumimo neku silu a manji smo od makovog zrna.... HVALA

Pedja

pre 11 godina

Radujem se datumu i zbog sebe i
zbog svoje familije i
zbog svojih prijatelja.
Datumu se najvise radujem zbog pokojnog premijera
jer se san koji je sanjao Zoran Djindjic ostvaruje
i postaje stvarnost.

odosmo svi..

pre 11 godina

mozemo mi da dobijemo i novu drzavu u kojoj bi poceli nov zivot ali problem sto je narod isti, ne menja se (citaj gori smo), zaboravljamo dobra dela, zaboravljamo vredne ljude, koljemo se oko laznih idola.. u evropu nas vode i sti koji su nas vodili u rat, o toleranciji nam pricaju oni koji kad im zatreba pozivaju na linc.. tadic je bio bahat ali ja se ovih plasim..

gagigmaz

pre 11 godina

Zbogom Rusijo, zbogom Iran, zbogom Severna Koreja, zbogom zli SPC popovi, zbogom navijacka mafijo, zbogom obrnutim vrednostima, zbogom totalnom moralnom, materijalnom i ljudskom raspadu Srbije. Zivela slobodna, organizovana, bogata, nekorumpirana Srbija :)) bar sad mogu da se nadam :))

Verujem u to

pre 11 godina

Uspeli smo dobiti datum! Sad će trajati samo još 20tak godina dok uđemo u EU. Pitanje samo dali će do tada postojati ta zajednica još ili će Srbija trčati za sledećom patkom...
(Danilo, 22. april 2013 11:26)

Ja se nadam da ces do tad da se emancipujes za tih 20 godina i shvatiti da nije poenta uci u EU sa takvom percepcijom kao sto imas ti. Put kao EU ne znaci samo uci u uniju a i dalje ostati primitivan. Mi moramo da iskoristimo put ka EU da bi kao drustvo promenili svest i postali normalniji. Da ne bacas smece kroz prozor auta, i da ne pljujes na ulicu da postujes druge.

Titoslav

pre 11 godina

Ko bi do pre samo godinu dana rekao sa ce nam bivsi radikali biti karta za buducnost. Uvek sam bio liberalna levica, ali cestitke i naklon Vucicu i Dacicu za ovo.
(Lepi, 22. april 2013 12:52)
Potpisujem:)

Hrvoje

pre 11 godina

evo..hrvati procvetali za sve ove godine sto su bili kandidati!
(madmax, 22. april 2013 12:42)

Procvjetali nismo, ali da bi bili u velikoj nevolji bez novaca iz pred pristupnih fondova bi, ali sada možemo u slijedećih 5 godina povući 15 milijardi eura i očekujemo 3-5 % rast, što je jako puno.
Nadam se da će Srbiji biti lakše završiti pregovore i ući u EU ali i u šengenski prostor pa da opet mogu pecati s obe strane Dunava i ići feštati u apatinske čarde čamcem.
Lijep pozdrav iz EU.

Neutralna Srbija

pre 11 godina

Slovenija nikada neće imati standard Austrije, Austrija nema standard Nemačke, a u Švedskoj se živi bolje nego u Nemačkoj! Čisto da se zna Srbija nikada nije imala, nema sad niti će imati standard Slovenije! I Bugarska je ušla u EU pa im je plata 150 Evra! Srbija će imati iste plate, standard i kvalitet života kakav ima danas, ako ikada uđe u EU to jeste ako se promeni Lisabonski Ugovor i ako Srbija prizna Kosovo! I usput, Srbija danas nije dobila datum već preporuku za datum (nova kategorija)! Opet su vas prešli!

Igor vr

pre 11 godina

Napokon. Dobar dan Evropo. Zbogom Kostunice, radikali, Spc,Putine, Lukasenko, Iranu, Severna Korejo, Kubo i ostali.
Sada je vreme za reforme u svim sektorima, mozda od danas pocinje bolji zivot za Srbiju.

Glasac X

pre 11 godina

I koji je datum? Koliko ću ja tada da imam godina?
(Hm, 22. april 2013 11:20)

Pa sigurno manje nego ako cekas da se Kosovo vrati Srbiji ili da nam pomogne Rusija.

Nemanja

pre 11 godina

Sada jos nekih dvadesetak godina da prodje, da ubace prvo Tursku pa nas. Ja ne mogu jos uvek da poverujem da ovde postoje ljudi koji veruju da nas tamo u EU neko zeli, pogotovo velike zemlje poput Nemacke,Francuske... Al dobro shvatice te kao sto su i Slovenci,Bugari,Rumuni,Grci shvatili da EU nije raj i da se nece ziveti bolje

Bob Rock

pre 11 godina

I Turska je dobila preporuku.....pre dvadeset i kusur godina.
(Che, 22. april 2013 11:22)

Tacno, ali su izvrsili invaziju na kipar, zauzeli severni deo ostrva i tu napravili svoju marionetsku drzavu, koju niko u svetu (osim turske) ne priznaje...

Turska ce uci u EU onog trenutka kad povuce svoju vojsku sa kipra...

Inace, sto se vas samoupravljaca (koji cekate plate od 1000e onog trena kad srbija udje u EU) tice, vama ce svuda biti lose zato sto ste NESPOSOBNI da bilo sta uradite za sebe... Hocete vece plate? Pokrenite posao i zaradite ih...

mattko

pre 11 godina

Od danas Srbija krece ofanzivno medju razvijen svet. Ova vlast odradila je ono sto Tadiceva nije mogla a izgleda nije ni smela. Mora se cestitati Dacicu i Vucicu na ispoljenoj hrabrosti i posvecenosti da isprave sve ono u cemu su kao mladi momci ucestvovali 90 -tih godina kada su bili pod jakim uticajem svojih sefova. Cenu smo platili svi ali bolje ikad nego nikad da se zaustavi slobodan pad Srbije i svega onoga sto je pretstavljala u svojoj istoriji.

Danilo

pre 11 godina

Uspeli smo dobiti datum! Sad će trajati samo još 20tak godina dok uđemo u EU. Pitanje samo dali će do tada postojati ta zajednica još ili će Srbija trčati za sledećom patkom...

Krušar-Ćuprija

pre 11 godina

Penzioneri,radnici na budžetu,radnici firmi u restruktuiranju,javna preduzeća,radnici državnih i opštinskih uprava,korisnici donacija i fondova, MOGU SAD DA BUDU MIRNI!!!

samo ja

pre 11 godina

Sve sto zelim da kazem je da vec jednom zelim da krenemo dalje, da ovako vise ne moze, i ako cemo da budemo posteni, mi smo davno izgubili Kosovo, tako da, ako su ovi nasi ista uradili da sto-god ostane od te svete zemlje u nasu korist, neka su, hvala im,...Hajdemo ljudi, napred, ...ako to ikako moze!

Serbian

pre 11 godina

Dal ste vi citavi sto niste za ulazak u EU.Ja ne mogu firmu iz Slovenije da prebacim u Srbiju jer nismo u EU,to je jedan jedini razlog.Sad placam sve obaveze Sloveniji umesto svojoj zemlji.Da sam u Srbiji trebale bi mi posebne dozvole za poslovanje sa EU koje su uzasno skupe i tesko se dolazi do njih.Sto pre u EU.

izmena scenarija

pre 11 godina

Do sada su se kleli da pregovori sa Pristinom nemaju veze sa datumom za pocetak pregovora.Os danas pa narednih bar dve nedelje drzace ih euforija da su dobili ono sto niko nije.
Samo mi nije jasno kako je i Kosovo dobilo od EK preporuku ua pocetak pregovora za stabilizaciju i pridruzivanje, kad nije drzava.Ovo je super vest za nas, ali ne bi covek ziv ostao od njih da je ovo kojim slucajem uradila DS.

david

pre 11 godina

Čo'eče neverovatno, ne verujem. Evo izašao sam da se radujem na ulici, sad ću da vozim auto sa upaljenom sirenom kroz grad... Sada će padati evri sa neba, jupiii

alvoja

pre 11 godina

> I Turska je dobila preporuku.....pre dvadeset i kusur godina.

> Nije istina. Turska je dobila datum 2005. godine.
(Dusan, 22. april 2013 11:55)

...e to je sustina... a jel ste culi kako je turska ekonomija u procvatu? ...usli ili ne usli u EU, prosisace i mnogo "zapadnije" drzave veoma brzo! ...pa ce ih EU moliti i proklinjati da udju, a Turska ce postavljati uslove... e tako se to radi! Fokusirati se na svoje poslove! Sad bi Srbija posle 50? godina trebala konacno da ustane (iz sna), ustane na noge i da pocne da radi. Da se svi udruzimo, i nadam se zadnji put u blizoj istoriji da pokazemo svima, da imamo slogu, snage, i da cemo prešišati i Hrvatsku i Bugarsku i Rumuniju i Madjarsku, itd...znam, da svi vi znate da bi to i stvarno mogli uraditi! Ja sam ZA...i to odmah! Ajmo ljudi, za našu decu!...pa ćemo ući u EU kad god ušli...

Radnik

Bojan J.

pre 11 godina

Najiskrenije pohvale Vladi Srbije od člana DS. Dobar dan za Srbiju, za EU, i za Evropu. Loš dan za retrogradne izolacioniste, tj. kvazi-patriJote koji predstavljaju veliko zlo po Srbiju.

Optimista

pre 11 godina

Nadam se da će datum početka pregovora biti 2015?

(I uz pregovaranje nekih 10-15 godina, dok raskrčmimo ovo što nam je preostalo od Države, da Bože zdravlja uđemo u EU tamo neke 2030. Ako EU još bude postojala)

Biljana

pre 11 godina

treba nam datum. Nisu oni savršeni, imaju i svojih problema ali nama treba datum o pristupanju da bi mogli pristupiti fondovima EU, da bi nam došle investicije koje će nam doneti nova radna mesta, treba nam pomoć EU da bi uradili reforme i osavremenili Srbiju. Ne možemo sami.

Specijalac

pre 11 godina

Kad se samo setim, kao da je juče bilo, kada smo EUforično slavili isporučivanje Mladića u Hag, jer je to bio "poslednji uslov" i svi smo mislili da ćemo, od tog dana, živeti bolje, da stremimo ka EU, kad ono... Zato i ne shvatam opet celu ovu EUforiju, kad znam da ovde nije kraj agonije...

Branislav M.

pre 11 godina

Koliko je samo neukusan i malouman cinizam u pojedinim komentarima. Nista se ne desava preko noci dragi moji, ni povecanje standarda, a ocigledno ni vasa evolucija.

tanjam

pre 11 godina

Znate, ovi komentari tipa "dok mi dođemo na red, EU neće ni postojati" su stvarno van svake pameti. Ljudi, živimo svoj vek svesni da nismo večni, pa opet radimo i stvaramo - zbog svoje dece, zbog njihove dece... Ako bismo živeli rukovodeći se tom iščašenom logikom, onda je i sam život kao takav besmislen, i rađanje novih pokolenja, i svaki napredak.
Nimalo mi se ne dopada pomisao da najbolje godine moje dece odu u nepovrat onako kao što su otišle moje i ostalih pripadnika moje generacije (rođenih negde oko šezdesete), samo zato da bismo mi sad tu isterivali neke svoje sitne političke, klimakterične i ostale ćefove.
Bilo bi lepo, stvarno, da svi skupa, kao nacija, najzad počnemo da gledamo malčice dalje od nosa, šargarepa, kukuruza i slično - osim ako ta šargarepa i kukuruz ne idu za izvoz, pa da ljudima koji se grbe po njivama konačno barem malo svane.

Nema nista novo

pre 11 godina

Srbi su majstori da budu podeljeni. Prvo su podeljeni na partizane i cetnike, pa onda na komuniste i anti komuniste, pa onda dosao Sloba sa radikalima podelio srbe na patriJote i izdajnike i strane placenike.I onda dosla nova stara vlast iz devedesetih i podelila Srbe oko Kosova.I ne mozemo da se od toga otrgnemo. Ovi potpiasali nesto i kazu de nigde ne pise da jeKosovo kao drava priznato.Ne pise ali se podrazumeva i to svako ko ima malo mozga moze da vidi. Iako sam ogorceni protivnikbivsih radikalai Master Diplome i gosodina Prvog sa facom budistickog svestenika ja sam ZA ali neka imaju onu stvar i neka kazu narodu da je to de iure i de facto priznavanje Kosova. Neka snose odgovornost.Kakav bre referendum.A onda na izborima neka gradjani Srbije ocenjuju njihov ucinak. Ono sto je EU htela a to je da se ukinu paralelne institucije. I sve ovo sada je pod kapom Nezavisne drzave Kosovo.Srbi su imali lokalnog serifa,imali gradonacelnika,imali sudiju imali skole ali pod kapom Srbije.Sada imaju to sve isto ali pod kapom Kosova

Bob Rock

pre 11 godina

Vi koji čestitate i slavite samo da znate da DATUM neće smanjiti sirotinju, niti se od njega bolje živi!
(Mislite drugačije..., 22. april 2013 11:40)

Nece ti datum ili ulazak u EU smanjiti sirotinju, niti ce se od samog datuma bolje ziveti, vec ces ulaskom Srbije u EU dobiti mogucnost da SAM SEBI STVORIS BOLJI ZIVOT, dobices ono sto sad nemas, a to su CVRSTA PRAVILA POSLOVANJA!!!

umorna

pre 11 godina

'- Imao sam 23 godine kada je aktuelna drzavna vlast odbila da da vecu autonomiju Kosovu UNUTAR Srbije, zbog cega smo bombardovani.'

Vladimire (dve godine sam starija): sve potpisujem sto si napisao. Samo nemam sta da slavim danas, upravo zbog ovog tvog citata.

I gade mi se hvalospevi Dacicu i Vucicu, zbog cije vlasti tokom devedesetih smo mi izgubili i dve decenije zivota, i to prokleto Kosovo. I mnogo je tesko svariti cinjenicu da danas EU daje famozni datum njima umesto pokojnom Djindjicu koji je taj san sanjao tolike godine.

Naravno, uteha je da ce deca danasnje Srbije jednom valjda biti ponosni gradjani Evrope. Za moju generaciju, rastrkanu po svetu, je 'too little, too late'.

Valjda se zato danas osecam tako bedno dok gledam staru dobru crveno-crnu koaliciju u punom sjaju i novom ruhu.

Mislite drugačije...

pre 11 godina

Ja ne znam šta je ovo od jutros, poteklo med i mleko ulicama, čak su i minimalne plate otišle na 1000€. Vi koji čestitate i slavite samo da znate da DATUM neće smanjiti sirotinju, niti se od njega bolje živi!

xim

pre 11 godina

Komentare tipa "i Turska je dobila datum pre 20 godina" moze samo da napise covek koji bi mogao da ode kod lekara da proveri svoje psihicko stanje. Takvi ljudi su pisali i "Ma sta nama znaci SSP bitno je da budemo kandidat za clanstvo", onda isti ti ljudi " Ma kakvi kandidati, nista dok ne dobijemo datum", a sada vam je i datum malo ???

odoh u svabiju

pre 11 godina

Tačno je da ćemo neko vreme živeti isto kao i sad. Tačno je da se mnoge stvari neće promeniti, ali je najbitnija stvar da ćemo napokon svi imati EU pasoše i moći da radimo bilo gde u Evro zoni.

konfuzija

pre 11 godina

Srbija kreće ka budućnosti. No, 'ajmo poslednji put da se vratimo dve-tri godine unazad - ko bi rekao da će Tomin Aca dobiti ono što je BoTa samo mogao da sanja. Okreće se svet. Lepo.
Lično mislim da je Vučić uspeo da dobije datum između ostalog i zato što nije imao veliku potpaljivačku opozicionu struju koju je Tadić imao.

MirjanaM

pre 11 godina

Ohrabrujuce vesti za sve nas. Meni je zaista vise dosta da putujem tom Evropskom Unijom kao gradjanin drugog reda, da me stalno na granici zadrzavaju i pretresaju, da ne mogu da ostanem tamo koliko hocu i da radim u EU i zaradjujem kao fakultetski obrazovani ljudi samo iz jednog razloga jer sam rodjena u pogresnom delu Evrope.

dori

pre 11 godina

a ovi sto pisu "nije to nista", "od danas plate vec porasle na 1000" nemaju 3 daske u mozgu. tacno se vide dve srbije, srbija koja bi ostala u mestu jos 50 godina uporno odbijajuci politiku zapada koji je svetlosnim godinama ispred srbije, i srbiju koja konacno krece napred. mozda ce nam trebati 1000 godina da udjemo u eu, ali cemo dobijati sredstva iz eu fondova i zivece se bolje, ma koliko to vama cudno zvucalo.

ovde su samo alkohol i nekretnine jeftinije

pre 11 godina

(Siniša, 22. april 2013 12:32)
U Srbiji se NIKAD U ISTORIJI nije zivelo tako kako se zivi danas u upropastenoj Sloveniji. Eto kolika smo sirotinja (uvek bili)

Србин-патриота

pre 11 godina

Najjača je stvar što ljudi očekuju neko dobro od EU, totalni preporod, a nema ništa bez sopstvene upornosti i rada!

novakovic

pre 11 godina

Pripremite cinije za med i mleko.
(..., 22. april 2013 11:17)

Za sve koji misle da ce (ne)radom da bude bolje, grdno se varaju!! Tek nas priblizavanjem u EU ocekuje ogroman rad, a ne samo sedenje u foteljama i ocekivanje boljih dana, i da ce pare sa neba da Vam padnu!! Odlican korak za Srbiju a i Kosovo!! Sve pohvale!!

Nesto za nista

pre 11 godina

dori@
"ali cemo dobijati sredstva iz eu fondova i zivece se bolje, ma koliko to vama cudno zvucalo."

Tipican srpski prosjacki mentalitet. Ko vama brani da detetu polomite nogu, uzmete sesir i zajedno sednete ispred crkve ? Dobicete nesto i bez Evrope ! Brani vam tipicna srpska lenjost. Mi necemo da shvatimo da Svaba nece nista da nam da i pokloni moze samo nesto da nam plati. Kosovo, Vojvodinu, Rasku ili Kraljevo. Nas narod nije glup ali nece da shvati da bolji zivot moze da dodje samo od boljeg rada. Naucite nesto, radite bolje, i necete morati da prosjacite.

gorko cinicni pateticni

pre 11 godina

Uspeli smo dobiti datum! Sad će trajati samo još 20tak godina dok uđemo u EU. Pitanje samo dali će do tada postojati ta zajednica još ili će Srbija trčati za sledećom patkom...
(Danilo, 22. april 2013 11:26)
A sta ces ako udjemo za 5-6 godina? A? Oces pojesti ovo sto si napisao?

dijaspora

pre 11 godina

Pripremite cinije za med i mleko.
(..., 22. april 2013 11:17)

I koji je datum? Koliko ću ja tada da imam godina?
(Hm, 22. april 2013 11:20)

E sad mi je mnogo lakse, ziv nisam bio celu noc
(shufla, 22. april 2013 11:15)

Pa vi biste i u zemlji debeliji nasli milion mana. Teski ste zgubidani koji ste navikli da vam roditelji serviraju sve ispred nosa i ako nesto malo iskace iz tog vaseg sablonskog dangubarenja, onda je katastrofa. Sve dok mama mesi a tata nosi je u redu. Imate svo vreme ovoga sveta i trosite ga samo za spvdacenje. A mnogo vas je takvih.

Elem, dobra vest za Srbiju. Ako nas bivsi radikali i slobini puleni uvedu u EU znaci da su bili bolji od demorata.

jegood

pre 11 godina

Ovo je odlicna vest. Idemo u dugorocno jedinom mogucem smeru za nas. Srbija vise nema nikakvih kapaciteta za nova politicka lutanja i sukobe.

Stranac

pre 11 godina

Ovo se sve moglo desiti vec pre 10 godina, da nisu radikali, danasnji SNS, i socialiste pretili demokratske stranke verbalno i fizicki. Pogledajte na Youtube sta je Nikoloc pretijo. A danas, kad nemaju kud zato sto je zemlja pred bankrot, isti ti se prave kao da nesto dobro rade sa Srbiju - muka mi dodje od ovi likovi na vladi, ali dobro, naj vaznije je da ce Srbija veliki korak napred da napravi.

aurelio

pre 11 godina

Posle teskog i mukotrpnog rada ova vlada je bez obzira na katastrofalno stanje koje je zatekla u svim oblastima zivota zaista i zasluzila ovaj datum

Akcionar Agrobanke

pre 11 godina

Komisija preporucila ali bice tu jos uslova za Srbiju koji nisu vezani za Kosovo.

Litvanija nije potpisala ni SSP zbog Azotare.

Litvanski investitor je, pozivajući se Sporazum o međusobnoj zaštiti investicija, kojim su strani investitori zaštićeni od šikaniranja ili dovođenja u položaj kao da su nedobrodošli, pokrenuo spor pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Bice tu jos uslova jedan ce biti i resenje Afere Agrobanka i obestecenje njenih Akcionara koje je drzava brutalno opljackala.

Singidunum Pariz

pre 11 godina

Данас је изашао чланак у Фигару "Београд жртвовао Косово на олтару Европе". Србија је жртвовала своју колевку. Свесни сми сви шта се десило, шта то значи, сада треба ићи даље и гледати да нам се због глупости не деси да још нешто не ставимо на тај олтар. Остаје да се види да ли ће нам ова жртва заиста помоћи да напокон станемо на своје ноге, да ојачамо и заузмемо неке будуће позиције које нисмо могли или знали да урадимо у прошлости. Политички нас нико неће вући за нос ако будеми паметни да своју економију што брже подигнемо на највиши могући ниво. Реванша ће бити када Србија буде јача, политика може свашта када кућа није трула. Идемо даље.

balkanski tigar se budi

pre 11 godina

ajd nek je sa srecom.
da i Srbija postane normalna zemlja i deo evropske civilizovane porodice. i naravno, lider u regionu.
najsmesnije tjs nejbednije, ovi sto su danas protiv iz neznanja i gluposti,sutra ce kada shvate prednosti eu,postati najveci evrofanatici.srpska posla.

Poldi

pre 11 godina

Evo sada vec neki se pitaju za datum ulaska u EU.
E pa gospodo, to ce zavisiti od Srbije same kako brze bude SPROVODILA reforme i prilagodjavala se EU standardu po svim pitanjima. U ostalom, i za dobijanje datuma za pocetak pregovara je sustinski isto tako bilo samo sto smo mi hteli da to vidimo na drugi nacin.

Ekatarina V

pre 11 godina

Konačno je doslo vreme da se okrenemo modernizaciji i reformi zemlje. To je ono što ovaj sporazum Srbiji omogućava ,a i sve drugo ucinjeno u predhodnih 8 meseci je dobro postavljen temelj.Neka se Srbija pomeri s mrtve tačke na kojoj je poslednjih 20 godina.

WAP( work action for politicare )

pre 11 godina

KOSOVSKI PROBLEM? STA NAM JE CINITI? (PRVI DEO TEKSTA)

Ne pripadam ni levici, ni desnici. Nisam za RAT, ali nisam ni za EU. Nisam za USA, ali nisam ni za RUSA. Nisam za GMO, ali nisam ni za DOMACE PRSKANO...

Pod 1. Cime, kako da ratujemo ?(Rusija nece ratovati za nas, primer kada su oruzjem snabdevali Sloveniju 90 tih); 2. Zamislite situaciju kako siptari ipak pristanu da KiM bude sastavni deo Srbije... Pa organizovano i jedinstveno izadju na izbore? Sta onda? Za pocetak najaca opozicija a kasnije u koaliciji sa URS, DS SNS, LDP,SPS... Ljudi generalno problem je kod nas samih, koji je ipak resiv ali u isto vreme i nemoguc jer svako gleda da nekog zajebe (ako bi ja strajkovao na poslu, neko drugi bi to odmah iskoristio...)

masa

pre 11 godina

Dakle, prodje deset godina, i sve ispocetka, Djindjicu Bio si vizionar, ova Vlada treba da nastavi tamo gde si stao, nadam se da je i tebi lakse i da te na onom svetu postuju i da nisi u izolaciji. Dakle, imali smo Milosevica koji je vodio pogubnu politiku, i hteo je da bude mali TITO, yatim dva vizionara, Seselja i Djindjica, s tom razlikom sto je Seselj vukao nazad a Djindjic napred. Po prirodi ne volim ni jednu vladu, ali cenim rad svake vlade. Ova Vlada je delimicno nastavila put prethodne , bar sto se tice spoljnje politike, moglo je to i brze, jer je prethodna trasirala put. Sad kad zavrsimo s KIM, Vlada ce moci vise da radi u korist gradjana.

Danijel

pre 11 godina

Pa vi ljudi ne shvatate da samim ulaskom Srbije u eu stice se mogucnost stalnog boravka i posla u eu,zato bi vam bilo bolje da pocnete da ucite francuski ili nemacki nego sto vredjate napore nase vlade.Radite na crno u eu i drhtite svaki put kada prelazite granu,bez i jednog dana radnog staza do sad pa mislite malo na buducnost.

pavlovic

pre 11 godina

Jel vidite kako se naporan rad nagradi?!! Ajmo sve u nasoj drzavi da radimo sa toliko energije kao sto smo pitanje Kosova!! Odmah ce se Srbija preporoditi!!

Nenad-EU

pre 11 godina

Svaki korak napred je za pohvalu ali treba imati u vidu da je Hrvatskoj od datuma do clanstva trebalo 8 godina i to se u EU smatra za dobro "prolazno vreme". Znaci ako pregovori krenu krajem godine, Srbija bi u najboljem slucaju postala clan EU 2022.

NBG DEMOKRATA

pre 11 godina

Za ove što kažu da pripremimo činije za med i mleko: Ništa ne pada sa neba samo od sebe (ćar) pa neće ni med i mleko bez znanja i motike. Za ove što kažu da su/smo Kosovo (ima i "deo" koji se zove Metohija) prodali: Nismo. Izgubili smo/su ga u ratu (kapituliral! Pardon, pobedili smo NATO, pa ga dali kao fol). Za ove što pitaju a koji će to biti datum eventualnog ulaska u EU i koliko ce oni/mi imati tada godina: Ozbiljne države i narodi rade/stvaraju/planiraju na makro nivou, za buduća pokolenja i generacije. Malo manje sebičnosti, malo više žrtve za našu decu (kad smo već mi/naši roditelji bili dovoljno hrabri/vizionari pa pustili da nas mitologija zavede a političari opljačkaju itd.). I tako dalje i tako bliže...

Sanja

pre 11 godina

evo..hrvati procvetali za sve ove godine sto su bili kandidati!
(madmax, 22. april 2013 12:42)
evo poredjenja pa uporedi sam... moj kolega u HR koji isti posao kao sto ja obavljam ovde, ima platu 1200 e u državnoj sluzbi a ja za to isto 500e...

BilaSvedokHronologije

pre 11 godina

@VladimirR - Svaka cast, generacijo!

Ja cu jos nesto da dodam - oporavak jedne zemlje u socijalnom, ekonomskom, finansijskom, drustvenom I kulturnom smislu je stoljetni proces. Tacno je da vi, ja, svi stariji I ovi malo mladji, necemo mozda uzivati za zivota I jesti iz srebrnih kasika, ali ako nista drugo, ovo vam je sansa da krenete pravim koracima koji ce mozda jednoga dana navesti moju djecu da razmisljaju o tome kako bi bilo lijepo zivjeti u zemlji gdje su im se roditelji rodili, u zemlji iz koje su njihovi roditelji otisli nakon sto su prosli ovu hronologiju dogadjaja koje je Vladimir sa strpljenjem ispisao I zakleli se da se nikada vise nece tamo vratiti ali su svoju djecu svakako isto ucili srpski jezik, kulturu I istoriju potajno se nadajuci da ce se ipak jednog dana neki dozvati pameti I pokrenuti tu zemlju u pravom pravcu I dokazati ove teze da Srbija (I republike bivse YU) mogu da budu lideri u regionu. Jer to, realno, mogu. Imali smo oduvek pametne I inteligentne ljude, prirodne resurse I mnogo drugih zacina koji su potrebni da bi se neko postavio kao lider u necemu. Na kraju krajeva, ne morate da budete lideri - samo radite u tom pravcu I dobili ste bitku. I pocnite jednom da bijete bitke kojih cemo se sa radoscu I ponosom secati, I prestanite da se drzite nekakvih knezeva I nekih podataka koje, istini za volju, niko ne moze ni da dokaze da su se kao takvi I desili I postojali. Istoriju su oduvek pisali pobednici - vi pocnite da pisete o buducnosti!

Boris Milanovic

pre 11 godina

Svaka čast Srbijo! Hajde sada da dokažemo da je neistina ono: "Ne daj Bože, da se Srbi slože". Ne treba niko da shvata ovo kao nešto što je "završena priča". Otvorimo oči, i pogledajmo realnost. Priča o ulasku u nešto što se "raspada" dolazi od onih čija deca imaju da jedu, da se obrazuju u Briselu, Beču, Luksemburgu - i oni nemaju brige. Ali, kada dođe do interesa naroda u celokupnosti - neminovno je da Srbija mora ući u Uniju, te da ne može Srbija biti niti Švajcarska, niti Danska. Obe države imaju temelje demokratičnosti, stabilnih institucija, i drugačijeg društvenog mentalnog sklopa- postavljene mnogo ranije od Srbije i Srba.

- Treba da čestitamo ovoj Vladi, svi mi (tu ubrajam i sebe) koji smo bili skeptici ove Vlade. Ova Vlada, na čelu sa gospodinom Dačićem, i Vučićem (čija uloga je bila krucijalna u svemu) - jeste postigla ono čemu su prošle Vlade stremile prošlih 13 godina.

- Bilo bi dobro da ne slušamo ove čija su deca u Beču, Briselu, Luksemburgu (čelnici DSS-a, i radikala) koji čine dno, dna, mulj i talog ovog društva gde je normalno da ženu treba udariti (onako kada zasluži), da je homoseksualizam za javnu osudu i smrtnu kaznu, kao i da Srbija "ne mora" da ulazi u EU kao i da EU (zamislite to licemerstvo) je nešto što propada i što je zlo za Srbiju (a tamo se deca istih školuju, uživaju...).

- Sada, nikako ne smemo stati. Otpočeti:
I- modernizaciju: PRVO I PRE SVEGA - ZDRASTVA, PRIMARNO. ŠKOLSTVA, SEKUNDARNO.
II- podizanje životnog standarda: primarno

Siniša

pre 11 godina

Odrekli smo se Kosova za ništa. Odrekli smo se imovine države Srbije na Kosovu. Odrekli smo se imovine Srba na Kosovu(kuće, stanovi, zemljište...). Odrekli smo se 150.000 Srba koje smo gurnuli u nezavisno Kosovo. A sve smo to uradili da bi dozvolili strancima da kupuju sve što žele po Srbiji, pa i zemljište...da nam prodaju svoje proizvode i nastavljaju da uništavaju domaću privredu, a onda ćemo jednog dana da prsnemo kao Slovenija i ostali, u dugovima do guše...

jovan

pre 11 godina

Pa hajde da kazemo "pozitivna vest", naravno samo za nekog, vreme ce pokazati za koga i koliko pozitivna...Ako ne zasucemo rukave i ako ne bude manje pronevera , nema nama boljitka , neće niti jadan Nemac ili bilo ko drugi u Evropi da zaradjuje da bi neki narod na balkanu ziveo bolje , to u šta mi verujemo je čista iluzija!!!!!
Mi kao narod smo lakoverni i uvek bili spremni na suzivot, a vreme ce pokazati koliko su bili iskreni drugi oko nas kada su govorili o zakopanim ratnim sekirama na Balkanu !

Zoran

pre 11 godina

Vidim da se postavlja pitanje kada bismo mogli uci u EU? Pa, to iskljucivo zavisi od nas, postoji 35 poglavlja(oblasti kao npr. pravosudje, poreska i socijalna polit., konkurencija, korupcija...) o kojima cemo pregovarati i uskladjivati pravila u pomenutim oblastima sa pravilima u EU. Slovacka je najbrze od novijih clanica zavrsila pregovore o pristupanja(5 god), prosek je negde 7 god. Mnogi ovde komentarisu kako nemamo nikakve koristi od datuma, pa upravo ce kroz reforme za svako poglavlje vlast biti "primorana" da ih sprovodi(necemo biti prepusteni njihovoj opustenosti sto kasnije to bolje) i to ce se videti u svakodnevnici zivota gradjana, resavanju njihovih problema. Sto se tice Turske, ona je specifican slucaj jer se jednim delom prostire na Aziju(dilema dokle ici geografski na sirenje Unije, ali isto tako zbog velikog priliva turskog stanovnistva u Nemacku i Francusku), a Bugarska i Rumunija su usle pre svega zbog politicke odluke, a zapravo nisu ispunile ekonomske kriterijume o pristupanju i zbog toga je EU pogresila i sada od svih novih clanica zahteva strogo ispunjenje kriterijuma kako se to ne bi ponovilo.
Slucaj Grcke- Kada je 2002. u EU uveden evro, postojali su jasni kriterijumi o pristupanju clanica zoni evra, Grcka jos tada nije ispunjavala te kriterijume i danas se pokazalo da je to bila kobna greska po Grcku, a i samu EU. Nije EU idealna, ali pruza mnogo bolje mogucnosti za male zemlje kao nasa.

Nikoletina Bursać

pre 11 godina

'Tedoh reći da mi je drago i za datum i za dogovor sa Kosovom* (ili nema više fusnote?) i da je sad na redu ukidanje entiteta u BiH.

tamerlan84

pre 11 godina

Citam, gledam, slusam na sva zvona izdaja, pa onda nije izdaja. Ljudi, poenta su ljudi. Sve vreme sam bio za to da fokus politike budu ljudi i njihova bezbednost i pravo na perspektivu. U tom smislu prvi put sam
doziveo za poslednjih 20 godina da srpska politika stavi u fokus coveka a ne nekakve fiktivne teritorije i medje.
Ovde je konacno vodjen dialog tako da se brine da ti ljudi dole(narocito onih 2/3 kosovskih srba juzno od reke) dobiju pravo da zive. Treba razumeti strah i onih 40 hiljada ljudi severno od reke, ali isto tako treba biti fer i reci da je apsurdno sada okriviti ovu dvojicu sto su razgovarali sa albancima. Oni su samo radili sa onim sto su imali u rukama, nisu mogli cuda da prave. Sto smo blize jedni drugima i sto vise pricamo i saradjujemo manje ce biti straha i nepoverenja. Samo zajednickim naporima, iskrenom voljom i pruzenom rukom sve nase balkanske zemljice mogu da napreduju. Mi smo upuceni jedni na druge, daleko su SAD i Rusija.

dule

pre 11 godina

Ziveo u EU 13 godina u gradu snova,Hamburgu! I citam ove experte,Turska ovo,ono..Prva poseta Angele Merkel nakon njene prve pobede je bila poseta Vaseljenskom Patrijarhu u Instanbulu!Jedna od glavnih tema kampanje je bila tada striktno protiv ulaska Turske u EU kao muslimanske zemlje!Kandidaturu su dobili da SPD i Zeleni nebi talasali.Kraj vasim analizama!!!Cesto sam ulicama EU isao i dekintiran,potrosim pa ostanem bez para ali posto sam bio vredan znao sam uvek da ce mi gazda Nemac medju poslednjima dati otkaz i ako sam iz Srbije,sa crnom,dugackom kovrdzavom kosom!Nepravde ima kao i svuda,ali je ljudski um otisao korak dalje i stvorio tvorevinu u kojoj me za toliko godina niko nije ni popreko pogledao.Poenta je bas u tome,da radis na sebi,priznas greske i odes korak dalje....Zasto to Srbija nebi mogla kad sam mogao ja tamo sam kao Srbin da zivim lepo i bez problema!

wer

pre 11 godina

(Specijalac, 22. april 2013 13:04)

Pa stvarno jesi.. malo.. onako.. specijalan.

Cela ova prica ide sporo i korak po korak, ali NAPREDUJE.
Niko ne ocekuje da se cuda desavaju preko noci, osim vas specijalnih koji bi po ceo dan da guslaju o nekom patriJotizmu.

Mislim to je kod kod vas specijalnih vec postala dijagnoza

Bojan

pre 11 godina

Baš me interesuje kakve ćemo to beneficije imati ako ikada postanemo deo Evropske Unije? Ustvari još je bolje pitanje kakve će svaki građanin kao pojedinac imati koristi? Hoćemo li imati više prilike za posao, sa platom pomoću koje ćemo moći svake godine da odemo na letovanje i zimovanje, da kupimo odeću koja nam se dopada a da pri svemu tome ne gledamo hoćemo li imati dovoljno da preživimo do naredne isplate? A što se tiče putovanja, ja sam i bez evropskog pasoša proputovao pola sveta (radio sam na brodu), samo treba naći načina za to.

taze_kod_cika_Laze

pre 11 godina

Nijednog trenutka nisam sumnjao u to... Posle onakve lavovske borbe tima u Briselu, sve osim dobijanja datuma bi znacilo da nas Eu stvarno ali stvarno vuce za nos...

supervisor

pre 11 godina

Ohrabrujuce vesti za sve nas. Meni je zaista vise dosta da putujem tom Evropskom Unijom kao gradjanin drugog reda, da me stalno na granici zadrzavaju i pretresaju, da ne mogu da ostanem tamo koliko hocu i da radim u EU i zaradjujem kao fakultetski obrazovani ljudi samo iz jednog razloga jer sam rodjena u pogresnom delu Evrope.
(MirjanaM, 22. april 2013 12:01)

Kao prvo, postovana Mirjana, nemojte uzeti za zlo sto sam Vas komentar uzeo kao citat, nista licno, samo mi je prvi zapeo za oko, kao neki generalni stav svih pristalica EU i pristalica predaje Kosova i Metohije.

Da li stvarno mislite da ce Srbija biti ikada u istom rangu, da li stvarno mislite da cemo odmah moci da radimo u EU, da ce nam dati iste plate, da cemo biti jednaki pred EU pravosudjem, da ce nas tretirati kao jednake, pocev od svakodnevne komunikacije izmedju gradjana, preko administracije pa sve do konkurisanja za bilo kakve poslove, dozvole, kredite i svasta nesto sto se ocekuje od EU u vidu "cupa zlata ispod duge"?? Ako stvarno mislite ovo, onda ste svi vi kompletno zaludjeni propagandom i zivite u nestvarnom svetu iluzija. A da ne pricamo o tome da u tu EU, iako nam budu dozvolili da udjemo, necemo uci jos minimum 15 godina, ako je tada uopste i bude. Tako da cenjeni Europejci, dzaba ste kreceili. Jedino sto imamo je da nema viza, ali dzaba i to kada necemo imati hleba da jedemo, a ne da putujemo. Al barem nas nista nije kostalo, jel da, samo smo prodali drzavu.

branko

pre 11 godina

Posto smo potpisali u Briselu i posle ove danasnje odluke bicemo kao Svajcarska! Doduse samo sto se tice clanstva u EU, a sto se tice standarda ostajemo tu gde jesmo.

Стишки сељак

pre 11 godina

Хвала Богу. Да смо слушали Вука до сад би били на прагу уласка у ЕУ, а можда чак и у њој. Али време не можемо вратити. Зато морамо гледати напред и исправљати све препреке које нам стоје на путу за исту...

dijaspora

pre 11 godina

@Magomed
Hrvatska se nalazi na Evropskom putu od 95 godine kad su oni sprovodili reforme i potpisivali prve sporazume sa EU mi smo imali jos uvek Milosevica i politicke nestabilnosti.Srbija izgubila dragoceno vreme i zato sada bice potrebo maksimalno 10 godina da zavrsimo pregovore i postanemo clanica.Pocetak pregovora je velika stvar zato sto je sledeca faza referendum i zakljucak pregovora.

Skeptik

pre 11 godina

Naravno, svima vam je jasno da put u EU vodi preko eksplicitnog i nedvosmislenog priznavanja Kosova od strane Srbije i davanja stolice u UN? Ko još uvek tvrdi drugačije vređa inteligenciju ljudi. A ovo je nesumnjivi korak u tom smeru i, rekao bih, sada više nema nazad. Zaključali smo katanac na ogrlici kojom smo sebi vezali EU kamen oko vrata.

Verovao u socijalizam, vlast radnicke klase, komunizam, ljudska prava, demokratiju.....dosta je bilo

pre 11 godina

@Verujem u to
"Da ne bacas smece kroz prozor auta, i da ne pljujes na ulicu da postujes druge."

Znaci zato smo prodali Kosovo ! Da bi vi naucili da ne pljujete na ulicu i da ne bacate smece kroz prozor ? Pa za to nije trebalo da se prodaje zemlja, dovoljna je samo jedna batina.

Sasha

pre 11 godina

Iskreno, baš me briga.
Palim na Novi Zeland za deset dana.

Muka mi je više i od datuma, i od Evrope, i od silnih pljački.
(Dejan, 22. april 2013 17:55)

Gde bre tamo? Pa svi odande gledaju da pobegnu u Australiju. Na NZ su plate mizerija, imas taman toliko da jedes i platis stan. Ako hoces nesto da zaradis direktno u AU, ne gubi vreme sa NZ.

za dlaku....

pre 11 godina

bas bi me zanimalo da se sada uradi jedno istrazivanje koji procenat ljudi je za put srbije ka evropi... do pre neki dan taj broj je opadao iz dana u dan....

DrHouse

pre 11 godina

Datum se ne maze na hleb, plate nisu jutros skocile, med i mleko ne teku... ?! Pitam se sta rade roditelji ove dece, sto deca koja ovo pisu nisu u skoli nego pisu komentare na teme koje nerazumeju ? Draga gospodo, ko god radi nesto u ovoj zemlji zna koliko je tesko tj nemoguce prodati bilo sta u Srbiji jer iz godine u godinu ima sve manje i manje novca. U takvoj situaciji jedini razlog zasto bi neko dosao ovde da ulaze , je mogucnost da ovde otvori fabriku ciju ce proizvodnju prodavati tamo gde ima novca - EU. Zato je ovaj datum vazan daje signal da smo nepovratno na putu da postanemo deo tog velikog trzista

Siniša

pre 11 godina

Opšte ludilo! Mi koji smo bili za EU sada smo shvatili da je to veoma pogubno za male zemlje, da je sve veća nezaposlenost, sve veća zaduženost...da se svesno uništava domaća privreda...a oni(radikali, socijalisti...) koji su bili nekada protiv EU sada su najveći zagovornici, toliko da bi sve dali, rasturaju državu...zarad vlasti.

MKD

pre 11 godina

Preporuka je jedno,a dobijanje datum nesto drugo.Kao primer je Makedonija koja 5 godine zaredom dobije preporuka za pocetak pregovora,a data NE.Daj boze da Srbija dobije zato sto je odradila svoji posao,a MKD nece nikad zato sto nece da radi prljav posao (promena ime) koji je nametnut za integrisanje u EU,koji nije garant za nisto.Primer su Grcka,Portugal..............a teritorija i ime se gubi za sva vremena..Srecno u EU.

Ako neko zna neka kaze

pre 11 godina

Koliki je rok za zavrsetak pregovora tj. koliko rundi i koliko godina, decenija, vekova nas deli od EU? Ovim smo dobili sansu za nesto sto se realno nece desiti u narednih 20 godina. A sta cemo mi do tad? Da radimo, razvijamo se, izvozimo, promenimo poglede na zivot, da pocnemo da zivimo...NE! Mi cemo samo da pricamo o tom ulasku u EU a sve ostalo po starom, narod je sve siromasniji, politicari su sve masniji, a deci za dorucak i rucak cemo sluziti porciju price o EU, za za veceru bajku o tome kako smo i mi deo te tvorevine i kako nam je lepo.

sanja

pre 11 godina

Nece ti datum ili ulazak u EU smanjiti sirotinju, niti ce se od samog datuma bolje ziveti, vec ces ulaskom Srbije u EU dobiti mogucnost da SAM SEBI STVORIS BOLJI ZIVOT, dobices ono sto sad nemas, a to su CVRSTA PRAVILA POSLOVANJA!!!
(Bob Rock, 22. april 2013 12:04)

Dobar vic. Mislite uslove u kojima se npr.postuju zakoni i ustav? Mislite kao u Bugarskoj i Grckoj? Ili jos bolje, jel mislite da ce te zakone postovati politcki naslednici Dacica i Vucica iz danasnje omladine SPS-a i SNS-a?

Bo

pre 11 godina

Drago mi je. Neki spominju Hrvatsku,pa ona je prihvatila sta joj je trazeno...A samo smo se mi protivili svemu...Svaka cast Dacicu i Vucicu....Svi se prave pametni,pa kad ste bili na vlasti sto niste dobili datum,zato sto niste imali ono sto imaju Dacic i Vucic,a to je zelja za bolje sutra. Iskreno verujem u to...Moraju doći i bolja vremena.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Dusan, 22. april 2013 11:55)

Turska je podnela zahteva za članstvo 14 aprila 1987.
Potpisala Sporazum o carisnkoj uniji 1995 god. A zvanično priznata kao kandidat za punopravno članstvo tek 12 decembra 1999.
PREGOVORI su započeti 3 oktobra 2005 i JOŠ su u toku. Nikakav datum nisu dobili, i prema procenama, još celu deceniju ima da čekaju dok ne uđu u članstvo.

Majkica

pre 11 godina

Podržavam Vladu.Radila je pod pritiskom EU i političkih borbi među strankama u Srbiji,ali je uspela u naporima da pronađe izlaz iz istorijskih zamki.Verujem gospodinu Draškoviću koji je podržao Vladu i aktivno učestvovao u tumačenju Ahtisarijevog plana.Želim našoj miloj zemlji Srbiji,evropsku mirnu budućnost kako bi uspeli da se obnovimo u svakom smislu.

NY

pre 11 godina

Boris Milanovic

Ocigledno je da si bio na hitnom partijskom sastanku. Sve sto si napisao izgovorio juce jedan od celnika vladajuce koalicije. Znaci svi prihvatate a ne razmisljate.Partija misli za vas. Da su odlucili da se svi kolektivno samoubijemo vi bi podrzali.

ice9

pre 11 godina

A sada da se pozabavite kriminalcima, navijacima, patriotskim organizacijama, lopovima, korumpiranim politicarima, jedino tako cemo biti evropa, dzaba nam evropa ako budemo i dalje grcali u mulju.

Dumi Kladovo

pre 11 godina

Mislim da ne gresim kad kazem hvala vam evropo.Mozda ste napravili kobnu gresku kad ste pritiskali Zorana Djindjica.Jer bi i vi a i mi gradjani Srbije imali danas pravog coveka na celu Srbija a vi pravig saradnika u Srbiji.Ali moramo dalje ovako.
Skoro se secam kad je bila osma sednica.Moj brat je to pratio i kaze ovo je lose za nas, sta se sprema kuda ide ova drzava.Nazalost posle 25 izgubljenih godina, strahova i koje kakve pretnje stigli smo blizu cilja.
Dobar dan Evropo.
Dumi Kladovo

New age new era

pre 11 godina

Istina je da ima zemalja u EU koje su pred bankrotom ili su vec u kanalu, ali treba posmatrati njihove primere i gledati gde su se saplitali. Nije a priori nuzno da se takve stvari dogode i nama, i javnost treba podsecati na lose poteze drugih zemalja clanica te tako podstaknuti kreativno resavanje takvih potencijalnih problema. Treba ubrzano dovoditi investitore i davati im povoljne uslove kako bi u sto vecem broju dosli, ali naravno ne i prodavati zemlju. Uz malo mudrosti, prave politike i diplomatije Srbija moze postati jedna zlatna koka za sve. Samo treba mudro i sigurno u sto kracem roku doneti prava uputsva za dalje. Mora se pozitivnim stavnom motivisati javnost i narod da nastave sa okretanjem tocka. Ne sme biti klinova i niti stopiranja, jer ako sada stanemo potonucemo u jos gore blato.

Sunčanica

pre 11 godina

Kosovo nije nezavisno kako ga predstavljaju DSS, DS, SRS... Vlast nije priznala Kosovo radi datuma već je učinila sve da se kroz dijalog i postizanje kakvog-takvog sporazuma obezbedi bolji život gradjanima.

Nesa

pre 11 godina

Sto bi reko Kostunica " status neutralan" za Srbiju je najbolji malo od EU i malo od SAD i malo od Rusa i eto bolji zivot !! Zivi bili pa videli !

nebojsa bg

pre 11 godina

i ja potpisujem komentar Vladimira R.stariji sam od njega godinu dana,ali je to zanemarljivo.ali,dodao bih sledece,poruku ovima koji zaista vide cup zlata iza duge.nisam strucan,voleo bih da neko to bolje objasni,ali znajte da i eu ima neka pravila.mislim da ni gradjani slovenije nemaju pravo da tek tako odu u nemacku i rade,kao da su u svojoj zemlji.postoji i tu neki pravilnik,zemlje prvog,drugog i ostalih redova.ipak..nisam protiv ovog sporazuma.iako se trudim da budem beli listic zbog ociglednog razloga-radim kao tv snimatelj,mnogooo vremena sam proveo u skupstini,sedeo i pio pice u skupstinskom bifeu,za 20 dinara,i slusao i gledao politicare pored mene koji se smeju,uzivaju,puni su para.dakle,jesam liberalno nastrojen,verovatno bih bio glasac demokrata da je djindjic ziv,ipak ostajem neglasac.sta je poenta?upravo to-zelim da vidim,verovatno suprotno vecini,gomilu zakona,i novih uslova koje ce doneti ti pristupni pregovori.pa,da vidimo onda kako ce mrka da organizuje koncerte svalerki,da vidim konacno reformisano pravosudje itd,itd.sve u svemu,voleo bih da vidim neke korake napred,i da vidim kako ce novo vreme pojesti korupciju,ekstremnu desnicu,i sve ono sto nas deli i koci na putu u buducnost.

Neko123

pre 11 godina

Posto vidim da se mnogi odusevljavaju komentarom VladimiR-a, na primer ovo je cista laz:

"Imao sam 23 godine kada je aktuelna drzavna vlast odbila da da vecu autonomiju Kosovu UNUTAR Srbije, zbog cega smo bombardovani."

Zbog toga smo bombardovani je li!? Evo i teksta "sporazuma" u Rambujeu, sa sajta americke vlade:

http://www.state.gov/www/regions/eur/ksvo_rambouillet_text.html

Po tom "sporazumu" Srbija efektivno prihvata da NATO okupira celu njenu teritoriju, na primer:

"6. a. NATO shall be immune from all legal process, whether civil, administrative, or criminal."

"16. The Parties shall provide, free of cost, such public facilities as NATO shall require to prepare for and execute the Operation. The Parties shall assist NATO in obtaining, at the lowest rate, the necessary utilities, such as electricity, water, gas and other resources, as NATO shall require for the Operation."

A evo i izjave Kisindzera koja to sve sumira:

The Rambouillet text, which called on Serbia to admit NATO troops throughout Yugoslavia, was a provocation, an excuse to start bombing. Rambouillet is not a document that an angelic Serb could have accepted. It was a terrible diplomatic document that should never have been presented in that form.

A onda moze se pogledati i sta smo dobili rezolucijom 1244: Kosovo deo Jugoslavije, takozvana "OVK" se rasformira, nase trupe mogu da se vrate na Kosovo u odredjenom broju.. NISTA od toga nije pomenuto / dozvoljeno u Rambujeu!

strepnja

pre 11 godina

Malo me hvata zebnja, što će ministri konačnu odluku da donesu na vidovdan. Nikada nam se nije posrećilo, kada se na taj dan dešavao neki važan događaj za Srbiju.

Furry

pre 11 godina

Nisam EU fanatik niti neko ko ce po svaku cenu jurcati u nesto, ali zelim da pokusamo nesto umesto da ostanemo u nicem. Takodje voleo bih da u nekim stvarima mi Evropi posluzimo kao primer, jer smo ipak narod i kultura starija od vecine. Naravno to ne treba da nam bude izgovor za neuspeh vec motivacija. Prva stvar o kojoj bismo mi mogli da ih naucimo i mogli da im pokazemo pravu primenu jeste DEMOKRATIJA! Srbija je primer prave demokratije! Naravno ona nije kao lepota u oku posmatraca vec je vrlo opipljiva, proverljiva i lako uocljiva pojava. Naravno da ima onih koji bi da od deokratije naprave anarhiju tako sto bi sa slobodnih reci presli na zabranjena dela,ali Srbija to lako kanalise. Primer smo ljubvi, slobode, hrabrosti, postovanja,znanja, smelosti, pravednosti...sve te nase krasote treba izneti na videlo i na njima poentirati.

doctor

pre 11 godina

zao mi je sto se mnogi forumasi ne razumeju u politiku. Jos mi je zalije saznanje da su oni glasaci. Dakle,ovo ce biti lepa vest tek kad gazda(Nemacaka)aminuje! molim objavu kom.Hvala!

Mrki

pre 11 godina

Vec sam to isto napisao na drugoj vesti, pa da ne ponavljam. Ukratko: Srbija je privredno i ekonomski, a samim tim politicki i vojno slaba zemlja, koja nije u stanju da dobije bilo sta bolje od ovoga sto nam je ponudjeno. Jos smo dobro i prosli! Pamet u glavu, pa izgradimo svoju drzavu sto pre, jer ce se cerupanje nastaviti ako se ne uzmemo u pamet!

Makaridov

pre 11 godina

I Turska pregovara 20 godina.
Obzirom da su amerikanci procenili vrednost rudnih resursa na Kosovu na 500 milijardi dolara, toliko nas košta karta za pregovore.
Zbog reda veličina: cela Srbija sa Vojvodinom, procenjena je na 200 milijardi dolara.
Poklanjamo 500 milijardi dolara. A koliko smo još uložili? Može ovo mnogo bolje da se odigra.

Lepi

pre 11 godina

Ko bi do pre samo godinu dana rekao sa ce nam bivsi radikali biti karta za buducnost. Uvek sam bio liberalna levica, ali cestitke i naklon Vucicu i Dacicu za ovo.

Necke 88

pre 11 godina

Nismo se izvukli '41 a nećemo ni sad :/ Dok je Đinđić bio živ, ja sam bio za EU i sve to al se sad ta ista EU raspada i sad još fali da prođemo kao Rumuni i Bugari! -.-

Marko

pre 11 godina

Turska je samo kandidat za ulazak u EU...i nema datum, kao i Makedonija. Turska zbog severnog Kipra a Makedonija zbog samog naziva države. Datum znači ...ma koliko bezveze i trivijalno zvuči...
Ide se na direktne pregovore o svemu što treba urediti u jednoj državi kandidatu uz bespovratnu novčanu pomoć....a pokreću se mnogi točkići u privredi, ekonomiji, POLITICI,....to je proces...od 4-5 godina ...pa može i do 7-8 godina...sve zavisi od države i političara...koliko su spremni.
Koga interesuje može da ''progugla'' koliko su trajali pregovori EU sa nekim današnjim članicama EU.

Levu

pre 11 godina

Pa ajde i to da vidimo, ne znam, umoran sam od EU zaista, ali napokon mi je drago da vlada vodi jasnu politiku ka necemu, licno ne zelim ulazak u EU, jer ona sa sobom nosi probleme Evrope i zapada, ali bez obzira na moje licno misljenje smatram da je ovo dobar korak, jer je bilo krajnje vreme da Srbija zauzme neki, bilo kakav stav na geopolitickoj sceni. Ali nemojte da slavite jos ljudi, jeste li svesni vi kakve muke muce clanice EU, mnogo bogatije i mocnije drzave od nase...

Darkfusion

pre 11 godina

Evo da napisem sta dobijamo sporazumom naprimer investitori koji su nas obilazili zbog toga sto smo blago okrenuti ka Rusiji ce mozda razmisliti da investirati u Srbiju jer je ovo dokaz da smo ostavili majcicu Rusiju u krenuli u civilizaciju. Imacemo koristi od EU fondova. Napokon ce krenuti kako treba reforma pravosudja(bar se nadam ako ne bude nema u ulaska u EU jos 20 godina). Sada ce krenuti resavanja velikih afera Agrobanka i ostale afere. Nece biti vise monopola.Ovo sve zavisi od politicara da li ce im biti u interesu da urade sve to ako ne nema sanse za EU.

Dragiša O.

pre 11 godina

Dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju Srbije u EU u praksi znači dobijanje datuma od kada Srbija može predstaviti evropskoj komisiji šta je uradila u integraciji ka EU to jest kapitolu po kapitolu i tu više nema mrdanja ili si ispunio ili nisi.
Sve ovo pre toga je bilo manje više politička stvar, sada dolazi pravi ISPIT!
Pa na kraju kada vam EU potvrdi ispunjenje svih kapitola, tek onda dolazi ono poslednje a to je dobijanje datuma ulaska u EU (a to će biti za jedno 8-12 godina,nadam se) i taj datum je opet politička odluka....pa onda ratifikacija svih 27(28 sa HR) parlamenata članica EU...
Svi oni koji misle da dobijanjem datuma pregovora (rešavanja kapitola) će Srbiji tj. gradjanima svanuti mislim da teško greše.
Ja sam za Srbiju u EU i kao neko ko živi u EU preko 20 god. mogu sa sigurnošću reći da ulaskom Srbije u EU (za 8-12 god) neće u Srbiji nestati korupcija, lopovluk, siromaštvo, lažna sekularizacija države od crkve itd. To nerešava EU ali Srbija, njeni regioni, gradovi, sela, firme i ustanove. EU može samo da zavrne slavinu ako bude korupcija.

Jedino ako sami umemo da se promenimo (u mnogo čemu po uzoru na EU) to je naš spas kao gradjana, naroda i države.
Nikako ne smemo da mislimo da će nas drugi spašavati ako sami na tome ne počnemo raditi.

ilija amedović

pre 11 godina

Hoćemo da živimo kao sav normalan svet pa da li bi nam bilo loše da danas imamo 3000 eura platu da su dosada političari bili spremni da reše problem Kosova

Dejan

pre 11 godina

Najzad neki pomak sa mrtve tacke. Cestitam vladi koja je shvatila da mora da igra kako jaci sviraju. To je na ovim prostorima uvek bio problem. Bolje ikad nego nikad.

Slobodan Djakovic

pre 11 godina

Usledice novi uslovi. Koliko me u Srbiji nerviraju slepi protagonisti EU opcije, toliko i ovi kojima je EU kriva za sve. Ovde se svaki problem deli na najmanje cetiri nova problema, jer se nista ne resava i sve je otvoreno. A pitanje je sta ce ostati od EU dok se mi "dovedemo u red".

Win stone

pre 11 godina

Rusija daleko, pravi zapad jos dalje, Evropa negde izmedju. Svi su na visoj lestvici ekonomije, socialnog razvica, drustvene svesti...a mi gde smo i sta radimo? Slazem se da nam ne treba sve iz EU , sve sa zapada ili iz Rusije.Jasno je da u bilo kojoj od pomenutih sredina postoje stvari koje nas mogu i unazaditi ako ih prihvatimo, ali hajde da od svega nesto naucimo, iskoristimo dobre stvari, a odbijemo lose...ovaj dogovor i pozitivan stav EK pokazuju da smo iskoracili napred i ostavili jedan nezgodan period za sobom. One reci:"zamajac je pokrenut, nema zaustavljanja" bi trebalo da nas motivisu i podgrevaju za nove uspehe i iskorake u kretivnost i odlucnost. Dosta je bilo inata, premisljanja i utvrdjivanja pazara, za sve to vreme mi ostasmo gde smo i bili a svi ostali odose dalje. Tacno je da ima i onih koji su pokupili lose stvari ili nisu plivali kako treba pa im sada nije bas najlepse, ali treba da nam bude ideja vodilja dobra diploimatija kojom se mogu prevazici poteskoce, izbeci lose a doneti dobre stvari u nasu realnost.

Siniša S

pre 11 godina

(Siniša, 22. april 2013 12:32)
U Srbiji se NIKAD U ISTORIJI nije zivelo tako kako se zivi danas u upropastenoj Sloveniji. Eto kolika smo sirotinja (uvek bili)
(ovde su samo alkohol i nekretnine jeftinije, 22. april 2013 12:55)

Ja sam malo stariji pa jako dobro znam kako se nekada živelo u Sloveniji, a i radio sam u slovenčkom preduzeću, predstavništvu u Beogradu, vrlo često boravio u Sloveniji. Sve ovo je najmanje bilo potrebno Sloveniji, od svih rebublika bivše SFRJ. Svi su imali posao, dobre plate i miran san. Danas mnogi Slovenci nemaju posao, nemaju siguran posao, rade za strance kao robovi, nemaju miran san jer su u dugovima, a naročito država. Ali, nije ovde tema Slovenija već EU i Srbija. Otvorili smo širom granicu, ukinuli carine i dozvolili uvoz svega i svačega, a bez zaštite domaće privrede - unuštili smo industrijsku proizvodnju, a trgovinu i usluge stimulisali i imamo ovo što imamo - 1 milion ljudi bez posla i isto toliko koji jedva preživljavaju. Ali, to je samo početak, biće sve gore i gore, a dok mi to ukapiramo nema nazad. I na kraju, ne nasedajte na priče stranih lobija, a naročito medija koje finansiraju stranci.

Zlatko

pre 11 godina

Veliko poštovanje i zahvalnost Vladi i političkim liderima vladajuće koalicije.Posebno Dačiću i Vučiću kao zrelim političarima i odgovornim državnicima.Hvala u ime sve naše dece.

Jagodiceva

pre 11 godina

Apsolutno je dovde trebalo stici ...neko, godinama pa nikada, ali neko za samo par meseci.Jasno je da nam tek predstoje , rezovi,usaglasavanja,i iznad svega veliki rad, ali svakako necemo posustati i odustati sada kada znamo
da iamamo gde sa kim, a i zbog koga.

southeasteurope

pre 11 godina

Kao osoba koja je mladost proveo u fasizmom kontaminiranom prostoru proteklih 20tak godina, ja misim da je vrednost ovog dogovora pre svega implicitni, a to jest da su se ratne sekire zakopapale za veoma dogledno vreme. A Srbija, kasnije i Kosovo, od EU integracija nemaju kud zbog same geografije prostora, a ionako u kasnijoj historiji Balkanske zemlje kasne 100ak godina u svim pravcima drustvenog razvoja, sada smo kasnili samo 60ak godina (od 45). Sa Kosovom i njenim drustvom Srbija ima neraskidive veze zbog zajednicke historije, a normalizacija (regulisanje odnosa) zapravo zblizava Kosovo prema Srbiji pre svega u pravnom i ekonomskom smislu.

Gordijev cvor je poceo da se rasplice, 14 godina posle udara macem.

daevon

pre 11 godina

Eu pozitivno:
- Srbija i pokrajina KiM mora ZAJEDNO da uđu nikako odvojeno - što je napredak za sve građane KiM i za ceo region, čak za celu EU
- pristup velikom tržištu koga sad nemamo; novca, roba, usluga, radne snage
- oni koji hoće da rade i imaju znanje će napredovati; ipak vertikalna pokretljivost nije tako velika kao u USA ali svakako sistem vrednosti će se poboljšati (teže će prolaziti siledžije i neradnici)
- oni koji poseduju nekretnine i drugi kapital će napredovati
- ostali će nazadovati
- sve ovo se odnosi i na KiM
- aranžman sa Rusijom mora se održati to je trenutno jedan od najvećih kapitala koje ima Srbija

Sa druge strane EU je administrativni dinosaurus sa mnogo diverziteta i komplikacija (mnogo košta). Nije smak sveta ni ako ostanemo van EU. Srbija je u Evropi, i ništa nas ne sprečava nego mi sami, da se bolje organizujemo da bolje radimo da ispravimo sistem vrednosti. Nećemo se obogatiti u EU niti će nam oni poklanjati pare.

Novinar FPN

pre 11 godina

Dace nam datum vise zato sto im je cim da cemo se opet stoprocentno okrenuti Rusiji iz revolta prema, sada vec vise nego decenijskom je*avanju za ulazak, jer vrse monitoring i vide kakvo je raspolozenje gradjana koji su, ako ne sve skepticniji prema Uniji, onda sve ravnodusniji.

bellatrix

pre 11 godina

Naš državni vrh je pokazao da radi u interesu zemlje,uložili su napor i smogli snage da se pitanje Kosova reši na najbolji mogući način

Licemerje

pre 11 godina

Dugo sam želeo ovo, ali sada sam nekako ravnodušan, verovatno zbog ovolikog cimanja. Imam utisak da je SSP bio nekako upečatljiviji.

isto Vladimir

pre 11 godina

(VladimirR, 22. april 2013 12:13)
Covece, ne samo da imamo isto ime, nego nam se i iskustva i stavovi podudaraju. Da sam sinoc nesto pio, ladno bih pomislio da sam ja napisao kometnar, i divio se sebi kako sam lepo srocio! Pozdrav imenjaku

Onako usput

pre 11 godina

HRVATSKA
03.2003g - podnjela zahtjev za članstvo
06.2004g - dobila službeni status kandidata
11.2004g - dobila datum početka pregovora
10.2005g - otvoreni pregovori tj. započet screening
10.2006g - završen screening i započeti pregovori
06.2011g - završeni pregovori i početak 27 ratifikacija
07.2013g - Hrvatska u EU


SRBIJA
09.2009g - podnjela zahtjeva za članstvo
03.2012g - dobili službeni status kandidata
07.2013g - Samit EU na kojem se odlučuje o datumu otvaranja pregovora

Jako je dugačak put pred vama komšije, tek ste na trećoj stanici...

Mestimicno Delimican Tip

pre 11 godina

Citam ove komentare, i.. Svi bi nesto da idu dalje. A zasto ne idete dalje? Zasto ne radi niko nista? Oglasa u vezi posla kol'ko hoces, a ja vidim sve vise punih kafica omladine koja zivi od mame i tate, i ceka Evropu da dodje. Sve vise se nosi 'original' garderoba i to je merilo ko je kakav covek. Ja radim za jednu nemacko-austrijsku firmu, i imam fantasticne uslove za rad, savrsenu platu (cak i trinaestu i regres). Znate zasto? Zato sto sam to postigao svojim radom! Zato sto ne visim po kladionicama, ne valjam nista na crno, ne sedim na fejsu i ne fotosopiram se po ceo dan u cilju menjanja profilne slike svakih sat vremena, ne patim od visine.. Dakle, tek kad svojim radom i trudom pocnete da doprinosite drustvu i svojoj porodici platite struju koju trosite na fejsu, tada ce biti bolje. Ne moze se u Evropu ako svi kao nesto hoce da rade, a niko u stvari nece da radi. Nadam se da ce komentar biti objavljen. Hvala vam. Nadam se da se vidimo u Evropi. Pozdrav.

mlekadzija

pre 11 godina

Za sve odusevljene danasnjim saopstenjem neka dobro zapamte danasnji dan. Pa neka ga se sete, ako ga dozive, kad Srbija postane clan EU....Mnogo ste naivni svi vi odusevljeni.

Velibor C

pre 11 godina

Preporuka za datum svakako nije poklon,ona je zasluzena,za njega se svih 8 meseci,koliko je ova Vlada,radilo i ucinjen je veliki napredak

Mita

pre 11 godina

@ (Stranac, 22. april 2013 19:31)

DS je se plašio Nikolića i radikala, pa nije smeo da pregovara, ma daj molim te! Da je DS zaista hteo ovo mogao je da uradi, nego DS nije želeo da preuzme odgovornost, da su radili više za državu i narod, a manje za sebe, bilo bi bolje i njima a i nama, ne bi dočekali ovo što su sad dočekali!

VladimirR

pre 11 godina

@Neko123

Ne nazivaj me lazovom, kad u tacki I.3 lepo pise "postujuci teritorijalni integritet i suverenitet Savezne Republike Jugoslavije". Uostalom, isto smo potpisali u Kumanovu i proglasili "pobedom", ali tek posto smo dobili po tamburi. I sad se neki opet kocopere.

@Ostali

Hvala na podrsci, drago mi je da nas jos ima, samo smo se ucutali pred najezdom polusveta.

Ne krsim pravila

pre 11 godina

da li neko ovde moze (ko stvarno misli da se evropska zajednica nece raspasti pre nego sto Srbija udje) da objasni:

1. Kako je moguce da se politicka unija odrzi gde zemlje polako gube suverenitet nad svojim ovlascenjima i zakonima, a da pri tom ne dobijaju nista. sve benefite evropske unije mogu da uzivaju i bez nje samo ako donesu zakone u svojim zemljama za liberalizaciju carine, putovanja itd...

2. kako je moguce da se ekonomska unija odrzi gde cvrcak i mrav zive u istoj kuci? (kuca koja se zove evro)

majstor

pre 11 godina

@VladimirR dobro si ro rekao generacijo! samo sto ja nisam imao nade pa sam posle faxa otisao dalje , pa sada iz daljine mogu da citam iste price o izdajnicima, korumpiranim politicarima, sudijama brutalnim desnicarima i vidim da srbija civilozacijski nije odmakla puno od "90"
-ih
nazalost! malo je uglancanija ali moralna kriza je i dalje ista!

Grofica Eržebet

pre 11 godina

Preporuka, nego šta. Zatim datum, pa članstvo. Samo može li to malo brže. Iscrpili su nas pregovori i ucene. Računa li se taj period u neki rok čekanja. Nešto kao kad se pritvor uračuna u zatvorsku kaznu.

Veroljub

pre 11 godina

Jako je dugačak put pred vama komšije, tek ste na trećoj stanici...
(Onako usput, 22. april 2013 20:43)

Plus dva puta idemo u svaki razred, ako pogledas razmak izmedju svake od stanica. Posto je vama trebalo 10 godina, nama ce trebati 20. Znaci mozda, ako se ustanovi u medjuvremenu treca EU liga, oni problase tu trecu tzv. zapadnobalkansku trecu ligu i clanove : Srbija, Kosovo, Albanija, Makedonija - godina 2030.

Zoran

pre 11 godina

I kad udjemo u EU pricekacemo na med i mleko. Ulazak u EU ce doneti druge dobre stvari. Sudstvo ce biti nezavisnije, imacemo manje tajkuna i postenih politicara i biznismena. Ja se tome grcevito nadam.

Pedja

pre 11 godina

Radujem se datumu i zbog sebe i
zbog svoje familije i
zbog svojih prijatelja.
Datumu se najvise radujem zbog pokojnog premijera
jer se san koji je sanjao Zoran Djindjic ostvaruje
i postaje stvarnost.

VladimirR

pre 11 godina

@Hm
"Koliko ću ja tada da imam godina?

Ne znam koliko ces ti imati godina, ali mogu da ti kazem za sebe:

- Imao sam 12 godina kada je Milosevic vikao "Vas niko ne sme da bije" i kada je krenulo talasanje. Gledao sam poludele komsije kako kace slike i znao da ne mirise na dobro.

- Imao sam 14 do 19 godina kada je bio rat u Hrvatskoj i Bosni. Nemastina, 10 maraka plate, hiperinflacija, Zajam za Srbiju, Jezda, Dafina...

- Imao sam 20 godina kada smo kao studenti setali ulicama zbog pokradenih izbora.

- Imao sam 23 godine kada je aktuelna drzavna vlast odbila da da vecu autonomiju Kosovu UNUTAR Srbije, zbog cega smo bombardovani.

- Imao sam 24 godine kada je dosao 5. oktobar i napokon ubrzano krenulo na bolje, nadajuci se da je kraj agonije blizu.

- Imao sam 27 godina, a moja starija cerka 1, kada je ubijen Djindjic i sve ponovo krenulo nizbrdo.

- Imao sam 32 godine, moja starija cerka 6, a mladja 3, kada je postalo definitivno da smo opet u buli, ulazak u EU izvesno bio sve dalji, a anti-EU pokret sve glasniji.

- Sada imam bezmalo 37 godina, moja starija cerka 11, a mladja 8, kada smo NAPOKON napavili sledeci korak.

Mladicu/devojko, ja sam ODAVNO prestao da se nadam da cu licno osetiti prednosti EU, ali se bar nadam da moja deca hoce i da ce ziveti normalno, a ne onako kako sam ja ziveo.

I onda se JAKO iznerviram kad cujem da klinci, koji su tek dobili pravo glasa i 90-ih se tek rodili, pametuju o tome da li treba u EU ili ne.

Nemanja

pre 11 godina

Sada jos nekih dvadesetak godina da prodje, da ubace prvo Tursku pa nas. Ja ne mogu jos uvek da poverujem da ovde postoje ljudi koji veruju da nas tamo u EU neko zeli, pogotovo velike zemlje poput Nemacke,Francuske... Al dobro shvatice te kao sto su i Slovenci,Bugari,Rumuni,Grci shvatili da EU nije raj i da se nece ziveti bolje

Danilo

pre 11 godina

Uspeli smo dobiti datum! Sad će trajati samo još 20tak godina dok uđemo u EU. Pitanje samo dali će do tada postojati ta zajednica još ili će Srbija trčati za sledećom patkom...

taze_kod_cika_Laze

pre 11 godina

Nijednog trenutka nisam sumnjao u to... Posle onakve lavovske borbe tima u Briselu, sve osim dobijanja datuma bi znacilo da nas Eu stvarno ali stvarno vuce za nos...

gagigmaz

pre 11 godina

Zbogom Rusijo, zbogom Iran, zbogom Severna Koreja, zbogom zli SPC popovi, zbogom navijacka mafijo, zbogom obrnutim vrednostima, zbogom totalnom moralnom, materijalnom i ljudskom raspadu Srbije. Zivela slobodna, organizovana, bogata, nekorumpirana Srbija :)) bar sad mogu da se nadam :))

Mislite drugačije...

pre 11 godina

Ja ne znam šta je ovo od jutros, poteklo med i mleko ulicama, čak su i minimalne plate otišle na 1000€. Vi koji čestitate i slavite samo da znate da DATUM neće smanjiti sirotinju, niti se od njega bolje živi!

Neutralna Srbija

pre 11 godina

Slovenija nikada neće imati standard Austrije, Austrija nema standard Nemačke, a u Švedskoj se živi bolje nego u Nemačkoj! Čisto da se zna Srbija nikada nije imala, nema sad niti će imati standard Slovenije! I Bugarska je ušla u EU pa im je plata 150 Evra! Srbija će imati iste plate, standard i kvalitet života kakav ima danas, ako ikada uđe u EU to jeste ako se promeni Lisabonski Ugovor i ako Srbija prizna Kosovo! I usput, Srbija danas nije dobila datum već preporuku za datum (nova kategorija)! Opet su vas prešli!

BojanColic

pre 11 godina

Molim sinove i cere onih koji su prodali svo svoje imanje na Kosovu,dosli u Beograd,pokupovali nekretnine i direktorke fotelje da prekinu sa tim "Kosovo je Srbija" da puste nas na miru i drzavu koja nam je preostala,da se razvijamo i da krenemo napred kao sav normalan svet, a ne da teramo klasinac Srpski inat i glumimo neku silu a manji smo od makovog zrna.... HVALA

odoh u svabiju

pre 11 godina

Tačno je da ćemo neko vreme živeti isto kao i sad. Tačno je da se mnoge stvari neće promeniti, ali je najbitnija stvar da ćemo napokon svi imati EU pasoše i moći da radimo bilo gde u Evro zoni.

Optimista

pre 11 godina

Nadam se da će datum početka pregovora biti 2015?

(I uz pregovaranje nekih 10-15 godina, dok raskrčmimo ovo što nam je preostalo od Države, da Bože zdravlja uđemo u EU tamo neke 2030. Ako EU još bude postojala)

Siniša

pre 11 godina

Odrekli smo se Kosova za ništa. Odrekli smo se imovine države Srbije na Kosovu. Odrekli smo se imovine Srba na Kosovu(kuće, stanovi, zemljište...). Odrekli smo se 150.000 Srba koje smo gurnuli u nezavisno Kosovo. A sve smo to uradili da bi dozvolili strancima da kupuju sve što žele po Srbiji, pa i zemljište...da nam prodaju svoje proizvode i nastavljaju da uništavaju domaću privredu, a onda ćemo jednog dana da prsnemo kao Slovenija i ostali, u dugovima do guše...

Igor vr

pre 11 godina

Napokon. Dobar dan Evropo. Zbogom Kostunice, radikali, Spc,Putine, Lukasenko, Iranu, Severna Korejo, Kubo i ostali.
Sada je vreme za reforme u svim sektorima, mozda od danas pocinje bolji zivot za Srbiju.

Titoslav

pre 11 godina

Ko bi do pre samo godinu dana rekao sa ce nam bivsi radikali biti karta za buducnost. Uvek sam bio liberalna levica, ali cestitke i naklon Vucicu i Dacicu za ovo.
(Lepi, 22. april 2013 12:52)
Potpisujem:)

Necke 88

pre 11 godina

Nismo se izvukli '41 a nećemo ni sad :/ Dok je Đinđić bio živ, ja sam bio za EU i sve to al se sad ta ista EU raspada i sad još fali da prođemo kao Rumuni i Bugari! -.-

Makaridov

pre 11 godina

I Turska pregovara 20 godina.
Obzirom da su amerikanci procenili vrednost rudnih resursa na Kosovu na 500 milijardi dolara, toliko nas košta karta za pregovore.
Zbog reda veličina: cela Srbija sa Vojvodinom, procenjena je na 200 milijardi dolara.
Poklanjamo 500 milijardi dolara. A koliko smo još uložili? Može ovo mnogo bolje da se odigra.

Specijalac

pre 11 godina

Kad se samo setim, kao da je juče bilo, kada smo EUforično slavili isporučivanje Mladića u Hag, jer je to bio "poslednji uslov" i svi smo mislili da ćemo, od tog dana, živeti bolje, da stremimo ka EU, kad ono... Zato i ne shvatam opet celu ovu EUforiju, kad znam da ovde nije kraj agonije...

mattko

pre 11 godina

Od danas Srbija krece ofanzivno medju razvijen svet. Ova vlast odradila je ono sto Tadiceva nije mogla a izgleda nije ni smela. Mora se cestitati Dacicu i Vucicu na ispoljenoj hrabrosti i posvecenosti da isprave sve ono u cemu su kao mladi momci ucestvovali 90 -tih godina kada su bili pod jakim uticajem svojih sefova. Cenu smo platili svi ali bolje ikad nego nikad da se zaustavi slobodan pad Srbije i svega onoga sto je pretstavljala u svojoj istoriji.

Стишки сељак

pre 11 godina

Хвала Богу. Да смо слушали Вука до сад би били на прагу уласка у ЕУ, а можда чак и у њој. Али време не можемо вратити. Зато морамо гледати напред и исправљати све препреке које нам стоје на путу за исту...

Furry

pre 11 godina

Nisam EU fanatik niti neko ko ce po svaku cenu jurcati u nesto, ali zelim da pokusamo nesto umesto da ostanemo u nicem. Takodje voleo bih da u nekim stvarima mi Evropi posluzimo kao primer, jer smo ipak narod i kultura starija od vecine. Naravno to ne treba da nam bude izgovor za neuspeh vec motivacija. Prva stvar o kojoj bismo mi mogli da ih naucimo i mogli da im pokazemo pravu primenu jeste DEMOKRATIJA! Srbija je primer prave demokratije! Naravno ona nije kao lepota u oku posmatraca vec je vrlo opipljiva, proverljiva i lako uocljiva pojava. Naravno da ima onih koji bi da od deokratije naprave anarhiju tako sto bi sa slobodnih reci presli na zabranjena dela,ali Srbija to lako kanalise. Primer smo ljubvi, slobode, hrabrosti, postovanja,znanja, smelosti, pravednosti...sve te nase krasote treba izneti na videlo i na njima poentirati.

david

pre 11 godina

Čo'eče neverovatno, ne verujem. Evo izašao sam da se radujem na ulici, sad ću da vozim auto sa upaljenom sirenom kroz grad... Sada će padati evri sa neba, jupiii

supervisor

pre 11 godina

Ohrabrujuce vesti za sve nas. Meni je zaista vise dosta da putujem tom Evropskom Unijom kao gradjanin drugog reda, da me stalno na granici zadrzavaju i pretresaju, da ne mogu da ostanem tamo koliko hocu i da radim u EU i zaradjujem kao fakultetski obrazovani ljudi samo iz jednog razloga jer sam rodjena u pogresnom delu Evrope.
(MirjanaM, 22. april 2013 12:01)

Kao prvo, postovana Mirjana, nemojte uzeti za zlo sto sam Vas komentar uzeo kao citat, nista licno, samo mi je prvi zapeo za oko, kao neki generalni stav svih pristalica EU i pristalica predaje Kosova i Metohije.

Da li stvarno mislite da ce Srbija biti ikada u istom rangu, da li stvarno mislite da cemo odmah moci da radimo u EU, da ce nam dati iste plate, da cemo biti jednaki pred EU pravosudjem, da ce nas tretirati kao jednake, pocev od svakodnevne komunikacije izmedju gradjana, preko administracije pa sve do konkurisanja za bilo kakve poslove, dozvole, kredite i svasta nesto sto se ocekuje od EU u vidu "cupa zlata ispod duge"?? Ako stvarno mislite ovo, onda ste svi vi kompletno zaludjeni propagandom i zivite u nestvarnom svetu iluzija. A da ne pricamo o tome da u tu EU, iako nam budu dozvolili da udjemo, necemo uci jos minimum 15 godina, ako je tada uopste i bude. Tako da cenjeni Europejci, dzaba ste kreceili. Jedino sto imamo je da nema viza, ali dzaba i to kada necemo imati hleba da jedemo, a ne da putujemo. Al barem nas nista nije kostalo, jel da, samo smo prodali drzavu.

Zlatko

pre 11 godina

Veliko poštovanje i zahvalnost Vladi i političkim liderima vladajuće koalicije.Posebno Dačiću i Vučiću kao zrelim političarima i odgovornim državnicima.Hvala u ime sve naše dece.

odosmo svi..

pre 11 godina

mozemo mi da dobijemo i novu drzavu u kojoj bi poceli nov zivot ali problem sto je narod isti, ne menja se (citaj gori smo), zaboravljamo dobra dela, zaboravljamo vredne ljude, koljemo se oko laznih idola.. u evropu nas vode i sti koji su nas vodili u rat, o toleranciji nam pricaju oni koji kad im zatreba pozivaju na linc.. tadic je bio bahat ali ja se ovih plasim..

aurelio

pre 11 godina

Posle teskog i mukotrpnog rada ova vlada je bez obzira na katastrofalno stanje koje je zatekla u svim oblastima zivota zaista i zasluzila ovaj datum

Sunčanica

pre 11 godina

Kosovo nije nezavisno kako ga predstavljaju DSS, DS, SRS... Vlast nije priznala Kosovo radi datuma već je učinila sve da se kroz dijalog i postizanje kakvog-takvog sporazuma obezbedi bolji život gradjanima.

Verujem u to

pre 11 godina

Uspeli smo dobiti datum! Sad će trajati samo još 20tak godina dok uđemo u EU. Pitanje samo dali će do tada postojati ta zajednica još ili će Srbija trčati za sledećom patkom...
(Danilo, 22. april 2013 11:26)

Ja se nadam da ces do tad da se emancipujes za tih 20 godina i shvatiti da nije poenta uci u EU sa takvom percepcijom kao sto imas ti. Put kao EU ne znaci samo uci u uniju a i dalje ostati primitivan. Mi moramo da iskoristimo put ka EU da bi kao drustvo promenili svest i postali normalniji. Da ne bacas smece kroz prozor auta, i da ne pljujes na ulicu da postujes druge.

Bo

pre 11 godina

Drago mi je. Neki spominju Hrvatsku,pa ona je prihvatila sta joj je trazeno...A samo smo se mi protivili svemu...Svaka cast Dacicu i Vucicu....Svi se prave pametni,pa kad ste bili na vlasti sto niste dobili datum,zato sto niste imali ono sto imaju Dacic i Vucic,a to je zelja za bolje sutra. Iskreno verujem u to...Moraju doći i bolja vremena.

Verovao u socijalizam, vlast radnicke klase, komunizam, ljudska prava, demokratiju.....dosta je bilo

pre 11 godina

@Verujem u to
"Da ne bacas smece kroz prozor auta, i da ne pljujes na ulicu da postujes druge."

Znaci zato smo prodali Kosovo ! Da bi vi naucili da ne pljujete na ulicu i da ne bacate smece kroz prozor ? Pa za to nije trebalo da se prodaje zemlja, dovoljna je samo jedna batina.

pavlovic

pre 11 godina

Jel vidite kako se naporan rad nagradi?!! Ajmo sve u nasoj drzavi da radimo sa toliko energije kao sto smo pitanje Kosova!! Odmah ce se Srbija preporoditi!!

xim

pre 11 godina

Komentare tipa "i Turska je dobila datum pre 20 godina" moze samo da napise covek koji bi mogao da ode kod lekara da proveri svoje psihicko stanje. Takvi ljudi su pisali i "Ma sta nama znaci SSP bitno je da budemo kandidat za clanstvo", onda isti ti ljudi " Ma kakvi kandidati, nista dok ne dobijemo datum", a sada vam je i datum malo ???

Bojan

pre 11 godina

Baš me interesuje kakve ćemo to beneficije imati ako ikada postanemo deo Evropske Unije? Ustvari još je bolje pitanje kakve će svaki građanin kao pojedinac imati koristi? Hoćemo li imati više prilike za posao, sa platom pomoću koje ćemo moći svake godine da odemo na letovanje i zimovanje, da kupimo odeću koja nam se dopada a da pri svemu tome ne gledamo hoćemo li imati dovoljno da preživimo do naredne isplate? A što se tiče putovanja, ja sam i bez evropskog pasoša proputovao pola sveta (radio sam na brodu), samo treba naći načina za to.

dori

pre 11 godina

a ovi sto pisu "nije to nista", "od danas plate vec porasle na 1000" nemaju 3 daske u mozgu. tacno se vide dve srbije, srbija koja bi ostala u mestu jos 50 godina uporno odbijajuci politiku zapada koji je svetlosnim godinama ispred srbije, i srbiju koja konacno krece napred. mozda ce nam trebati 1000 godina da udjemo u eu, ali cemo dobijati sredstva iz eu fondova i zivece se bolje, ma koliko to vama cudno zvucalo.

Nesa

pre 11 godina

Sto bi reko Kostunica " status neutralan" za Srbiju je najbolji malo od EU i malo od SAD i malo od Rusa i eto bolji zivot !! Zivi bili pa videli !

bellatrix

pre 11 godina

Naš državni vrh je pokazao da radi u interesu zemlje,uložili su napor i smogli snage da se pitanje Kosova reši na najbolji mogući način

Nikoletina Bursać

pre 11 godina

'Tedoh reći da mi je drago i za datum i za dogovor sa Kosovom* (ili nema više fusnote?) i da je sad na redu ukidanje entiteta u BiH.

branko

pre 11 godina

Posto smo potpisali u Briselu i posle ove danasnje odluke bicemo kao Svajcarska! Doduse samo sto se tice clanstva u EU, a sto se tice standarda ostajemo tu gde jesmo.

samo ja

pre 11 godina

Sve sto zelim da kazem je da vec jednom zelim da krenemo dalje, da ovako vise ne moze, i ako cemo da budemo posteni, mi smo davno izgubili Kosovo, tako da, ako su ovi nasi ista uradili da sto-god ostane od te svete zemlje u nasu korist, neka su, hvala im,...Hajdemo ljudi, napred, ...ako to ikako moze!

Biljana

pre 11 godina

treba nam datum. Nisu oni savršeni, imaju i svojih problema ali nama treba datum o pristupanju da bi mogli pristupiti fondovima EU, da bi nam došle investicije koje će nam doneti nova radna mesta, treba nam pomoć EU da bi uradili reforme i osavremenili Srbiju. Ne možemo sami.

Sanja

pre 11 godina

evo..hrvati procvetali za sve ove godine sto su bili kandidati!
(madmax, 22. april 2013 12:42)
evo poredjenja pa uporedi sam... moj kolega u HR koji isti posao kao sto ja obavljam ovde, ima platu 1200 e u državnoj sluzbi a ja za to isto 500e...

Skeptik

pre 11 godina

Naravno, svima vam je jasno da put u EU vodi preko eksplicitnog i nedvosmislenog priznavanja Kosova od strane Srbije i davanja stolice u UN? Ko još uvek tvrdi drugačije vređa inteligenciju ljudi. A ovo je nesumnjivi korak u tom smeru i, rekao bih, sada više nema nazad. Zaključali smo katanac na ogrlici kojom smo sebi vezali EU kamen oko vrata.

Siniša

pre 11 godina

Opšte ludilo! Mi koji smo bili za EU sada smo shvatili da je to veoma pogubno za male zemlje, da je sve veća nezaposlenost, sve veća zaduženost...da se svesno uništava domaća privreda...a oni(radikali, socijalisti...) koji su bili nekada protiv EU sada su najveći zagovornici, toliko da bi sve dali, rasturaju državu...zarad vlasti.

konfuzija

pre 11 godina

Srbija kreće ka budućnosti. No, 'ajmo poslednji put da se vratimo dve-tri godine unazad - ko bi rekao da će Tomin Aca dobiti ono što je BoTa samo mogao da sanja. Okreće se svet. Lepo.
Lično mislim da je Vučić uspeo da dobije datum između ostalog i zato što nije imao veliku potpaljivačku opozicionu struju koju je Tadić imao.

balkanski tigar se budi

pre 11 godina

ajd nek je sa srecom.
da i Srbija postane normalna zemlja i deo evropske civilizovane porodice. i naravno, lider u regionu.
najsmesnije tjs nejbednije, ovi sto su danas protiv iz neznanja i gluposti,sutra ce kada shvate prednosti eu,postati najveci evrofanatici.srpska posla.

gorko cinicni pateticni

pre 11 godina

Uspeli smo dobiti datum! Sad će trajati samo još 20tak godina dok uđemo u EU. Pitanje samo dali će do tada postojati ta zajednica još ili će Srbija trčati za sledećom patkom...
(Danilo, 22. april 2013 11:26)
A sta ces ako udjemo za 5-6 godina? A? Oces pojesti ovo sto si napisao?

Boris Milanovic

pre 11 godina

Svaka čast Srbijo! Hajde sada da dokažemo da je neistina ono: "Ne daj Bože, da se Srbi slože". Ne treba niko da shvata ovo kao nešto što je "završena priča". Otvorimo oči, i pogledajmo realnost. Priča o ulasku u nešto što se "raspada" dolazi od onih čija deca imaju da jedu, da se obrazuju u Briselu, Beču, Luksemburgu - i oni nemaju brige. Ali, kada dođe do interesa naroda u celokupnosti - neminovno je da Srbija mora ući u Uniju, te da ne može Srbija biti niti Švajcarska, niti Danska. Obe države imaju temelje demokratičnosti, stabilnih institucija, i drugačijeg društvenog mentalnog sklopa- postavljene mnogo ranije od Srbije i Srba.

- Treba da čestitamo ovoj Vladi, svi mi (tu ubrajam i sebe) koji smo bili skeptici ove Vlade. Ova Vlada, na čelu sa gospodinom Dačićem, i Vučićem (čija uloga je bila krucijalna u svemu) - jeste postigla ono čemu su prošle Vlade stremile prošlih 13 godina.

- Bilo bi dobro da ne slušamo ove čija su deca u Beču, Briselu, Luksemburgu (čelnici DSS-a, i radikala) koji čine dno, dna, mulj i talog ovog društva gde je normalno da ženu treba udariti (onako kada zasluži), da je homoseksualizam za javnu osudu i smrtnu kaznu, kao i da Srbija "ne mora" da ulazi u EU kao i da EU (zamislite to licemerstvo) je nešto što propada i što je zlo za Srbiju (a tamo se deca istih školuju, uživaju...).

- Sada, nikako ne smemo stati. Otpočeti:
I- modernizaciju: PRVO I PRE SVEGA - ZDRASTVA, PRIMARNO. ŠKOLSTVA, SEKUNDARNO.
II- podizanje životnog standarda: primarno

Danijel

pre 11 godina

Pa vi ljudi ne shvatate da samim ulaskom Srbije u eu stice se mogucnost stalnog boravka i posla u eu,zato bi vam bilo bolje da pocnete da ucite francuski ili nemacki nego sto vredjate napore nase vlade.Radite na crno u eu i drhtite svaki put kada prelazite granu,bez i jednog dana radnog staza do sad pa mislite malo na buducnost.

Dumi Kladovo

pre 11 godina

Mislim da ne gresim kad kazem hvala vam evropo.Mozda ste napravili kobnu gresku kad ste pritiskali Zorana Djindjica.Jer bi i vi a i mi gradjani Srbije imali danas pravog coveka na celu Srbija a vi pravig saradnika u Srbiji.Ali moramo dalje ovako.
Skoro se secam kad je bila osma sednica.Moj brat je to pratio i kaze ovo je lose za nas, sta se sprema kuda ide ova drzava.Nazalost posle 25 izgubljenih godina, strahova i koje kakve pretnje stigli smo blizu cilja.
Dobar dan Evropo.
Dumi Kladovo

Bob Rock

pre 11 godina

I Turska je dobila preporuku.....pre dvadeset i kusur godina.
(Che, 22. april 2013 11:22)

Tacno, ali su izvrsili invaziju na kipar, zauzeli severni deo ostrva i tu napravili svoju marionetsku drzavu, koju niko u svetu (osim turske) ne priznaje...

Turska ce uci u EU onog trenutka kad povuce svoju vojsku sa kipra...

Inace, sto se vas samoupravljaca (koji cekate plate od 1000e onog trena kad srbija udje u EU) tice, vama ce svuda biti lose zato sto ste NESPOSOBNI da bilo sta uradite za sebe... Hocete vece plate? Pokrenite posao i zaradite ih...

Hrvoje

pre 11 godina

evo..hrvati procvetali za sve ove godine sto su bili kandidati!
(madmax, 22. april 2013 12:42)

Procvjetali nismo, ali da bi bili u velikoj nevolji bez novaca iz pred pristupnih fondova bi, ali sada možemo u slijedećih 5 godina povući 15 milijardi eura i očekujemo 3-5 % rast, što je jako puno.
Nadam se da će Srbiji biti lakše završiti pregovore i ući u EU ali i u šengenski prostor pa da opet mogu pecati s obe strane Dunava i ići feštati u apatinske čarde čamcem.
Lijep pozdrav iz EU.

umorna

pre 11 godina

'- Imao sam 23 godine kada je aktuelna drzavna vlast odbila da da vecu autonomiju Kosovu UNUTAR Srbije, zbog cega smo bombardovani.'

Vladimire (dve godine sam starija): sve potpisujem sto si napisao. Samo nemam sta da slavim danas, upravo zbog ovog tvog citata.

I gade mi se hvalospevi Dacicu i Vucicu, zbog cije vlasti tokom devedesetih smo mi izgubili i dve decenije zivota, i to prokleto Kosovo. I mnogo je tesko svariti cinjenicu da danas EU daje famozni datum njima umesto pokojnom Djindjicu koji je taj san sanjao tolike godine.

Naravno, uteha je da ce deca danasnje Srbije jednom valjda biti ponosni gradjani Evrope. Za moju generaciju, rastrkanu po svetu, je 'too little, too late'.

Valjda se zato danas osecam tako bedno dok gledam staru dobru crveno-crnu koaliciju u punom sjaju i novom ruhu.

jegood

pre 11 godina

Ovo je odlicna vest. Idemo u dugorocno jedinom mogucem smeru za nas. Srbija vise nema nikakvih kapaciteta za nova politicka lutanja i sukobe.

masa

pre 11 godina

Dakle, prodje deset godina, i sve ispocetka, Djindjicu Bio si vizionar, ova Vlada treba da nastavi tamo gde si stao, nadam se da je i tebi lakse i da te na onom svetu postuju i da nisi u izolaciji. Dakle, imali smo Milosevica koji je vodio pogubnu politiku, i hteo je da bude mali TITO, yatim dva vizionara, Seselja i Djindjica, s tom razlikom sto je Seselj vukao nazad a Djindjic napred. Po prirodi ne volim ni jednu vladu, ali cenim rad svake vlade. Ova Vlada je delimicno nastavila put prethodne , bar sto se tice spoljnje politike, moglo je to i brze, jer je prethodna trasirala put. Sad kad zavrsimo s KIM, Vlada ce moci vise da radi u korist gradjana.

MirjanaM

pre 11 godina

Ohrabrujuce vesti za sve nas. Meni je zaista vise dosta da putujem tom Evropskom Unijom kao gradjanin drugog reda, da me stalno na granici zadrzavaju i pretresaju, da ne mogu da ostanem tamo koliko hocu i da radim u EU i zaradjujem kao fakultetski obrazovani ljudi samo iz jednog razloga jer sam rodjena u pogresnom delu Evrope.

Levu

pre 11 godina

Pa ajde i to da vidimo, ne znam, umoran sam od EU zaista, ali napokon mi je drago da vlada vodi jasnu politiku ka necemu, licno ne zelim ulazak u EU, jer ona sa sobom nosi probleme Evrope i zapada, ali bez obzira na moje licno misljenje smatram da je ovo dobar korak, jer je bilo krajnje vreme da Srbija zauzme neki, bilo kakav stav na geopolitickoj sceni. Ali nemojte da slavite jos ljudi, jeste li svesni vi kakve muke muce clanice EU, mnogo bogatije i mocnije drzave od nase...

Serbian

pre 11 godina

Dal ste vi citavi sto niste za ulazak u EU.Ja ne mogu firmu iz Slovenije da prebacim u Srbiju jer nismo u EU,to je jedan jedini razlog.Sad placam sve obaveze Sloveniji umesto svojoj zemlji.Da sam u Srbiji trebale bi mi posebne dozvole za poslovanje sa EU koje su uzasno skupe i tesko se dolazi do njih.Sto pre u EU.

Glasac X

pre 11 godina

I koji je datum? Koliko ću ja tada da imam godina?
(Hm, 22. april 2013 11:20)

Pa sigurno manje nego ako cekas da se Kosovo vrati Srbiji ili da nam pomogne Rusija.

Darkfusion

pre 11 godina

Evo da napisem sta dobijamo sporazumom naprimer investitori koji su nas obilazili zbog toga sto smo blago okrenuti ka Rusiji ce mozda razmisliti da investirati u Srbiju jer je ovo dokaz da smo ostavili majcicu Rusiju u krenuli u civilizaciju. Imacemo koristi od EU fondova. Napokon ce krenuti kako treba reforma pravosudja(bar se nadam ako ne bude nema u ulaska u EU jos 20 godina). Sada ce krenuti resavanja velikih afera Agrobanka i ostale afere. Nece biti vise monopola.Ovo sve zavisi od politicara da li ce im biti u interesu da urade sve to ako ne nema sanse za EU.

Ako neko zna neka kaze

pre 11 godina

Koliki je rok za zavrsetak pregovora tj. koliko rundi i koliko godina, decenija, vekova nas deli od EU? Ovim smo dobili sansu za nesto sto se realno nece desiti u narednih 20 godina. A sta cemo mi do tad? Da radimo, razvijamo se, izvozimo, promenimo poglede na zivot, da pocnemo da zivimo...NE! Mi cemo samo da pricamo o tom ulasku u EU a sve ostalo po starom, narod je sve siromasniji, politicari su sve masniji, a deci za dorucak i rucak cemo sluziti porciju price o EU, za za veceru bajku o tome kako smo i mi deo te tvorevine i kako nam je lepo.

Bojan J.

pre 11 godina

Najiskrenije pohvale Vladi Srbije od člana DS. Dobar dan za Srbiju, za EU, i za Evropu. Loš dan za retrogradne izolacioniste, tj. kvazi-patriJote koji predstavljaju veliko zlo po Srbiju.

Krušar-Ćuprija

pre 11 godina

Penzioneri,radnici na budžetu,radnici firmi u restruktuiranju,javna preduzeća,radnici državnih i opštinskih uprava,korisnici donacija i fondova, MOGU SAD DA BUDU MIRNI!!!

daevon

pre 11 godina

Eu pozitivno:
- Srbija i pokrajina KiM mora ZAJEDNO da uđu nikako odvojeno - što je napredak za sve građane KiM i za ceo region, čak za celu EU
- pristup velikom tržištu koga sad nemamo; novca, roba, usluga, radne snage
- oni koji hoće da rade i imaju znanje će napredovati; ipak vertikalna pokretljivost nije tako velika kao u USA ali svakako sistem vrednosti će se poboljšati (teže će prolaziti siledžije i neradnici)
- oni koji poseduju nekretnine i drugi kapital će napredovati
- ostali će nazadovati
- sve ovo se odnosi i na KiM
- aranžman sa Rusijom mora se održati to je trenutno jedan od najvećih kapitala koje ima Srbija

Sa druge strane EU je administrativni dinosaurus sa mnogo diverziteta i komplikacija (mnogo košta). Nije smak sveta ni ako ostanemo van EU. Srbija je u Evropi, i ništa nas ne sprečava nego mi sami, da se bolje organizujemo da bolje radimo da ispravimo sistem vrednosti. Nećemo se obogatiti u EU niti će nam oni poklanjati pare.

Lepi

pre 11 godina

Ko bi do pre samo godinu dana rekao sa ce nam bivsi radikali biti karta za buducnost. Uvek sam bio liberalna levica, ali cestitke i naklon Vucicu i Dacicu za ovo.

ilija amedović

pre 11 godina

Hoćemo da živimo kao sav normalan svet pa da li bi nam bilo loše da danas imamo 3000 eura platu da su dosada političari bili spremni da reše problem Kosova

Jagodiceva

pre 11 godina

Apsolutno je dovde trebalo stici ...neko, godinama pa nikada, ali neko za samo par meseci.Jasno je da nam tek predstoje , rezovi,usaglasavanja,i iznad svega veliki rad, ali svakako necemo posustati i odustati sada kada znamo
da iamamo gde sa kim, a i zbog koga.

alvoja

pre 11 godina

> I Turska je dobila preporuku.....pre dvadeset i kusur godina.

> Nije istina. Turska je dobila datum 2005. godine.
(Dusan, 22. april 2013 11:55)

...e to je sustina... a jel ste culi kako je turska ekonomija u procvatu? ...usli ili ne usli u EU, prosisace i mnogo "zapadnije" drzave veoma brzo! ...pa ce ih EU moliti i proklinjati da udju, a Turska ce postavljati uslove... e tako se to radi! Fokusirati se na svoje poslove! Sad bi Srbija posle 50? godina trebala konacno da ustane (iz sna), ustane na noge i da pocne da radi. Da se svi udruzimo, i nadam se zadnji put u blizoj istoriji da pokazemo svima, da imamo slogu, snage, i da cemo prešišati i Hrvatsku i Bugarsku i Rumuniju i Madjarsku, itd...znam, da svi vi znate da bi to i stvarno mogli uraditi! Ja sam ZA...i to odmah! Ajmo ljudi, za našu decu!...pa ćemo ući u EU kad god ušli...

Radnik

Nema nista novo

pre 11 godina

Srbi su majstori da budu podeljeni. Prvo su podeljeni na partizane i cetnike, pa onda na komuniste i anti komuniste, pa onda dosao Sloba sa radikalima podelio srbe na patriJote i izdajnike i strane placenike.I onda dosla nova stara vlast iz devedesetih i podelila Srbe oko Kosova.I ne mozemo da se od toga otrgnemo. Ovi potpiasali nesto i kazu de nigde ne pise da jeKosovo kao drava priznato.Ne pise ali se podrazumeva i to svako ko ima malo mozga moze da vidi. Iako sam ogorceni protivnikbivsih radikalai Master Diplome i gosodina Prvog sa facom budistickog svestenika ja sam ZA ali neka imaju onu stvar i neka kazu narodu da je to de iure i de facto priznavanje Kosova. Neka snose odgovornost.Kakav bre referendum.A onda na izborima neka gradjani Srbije ocenjuju njihov ucinak. Ono sto je EU htela a to je da se ukinu paralelne institucije. I sve ovo sada je pod kapom Nezavisne drzave Kosovo.Srbi su imali lokalnog serifa,imali gradonacelnika,imali sudiju imali skole ali pod kapom Srbije.Sada imaju to sve isto ali pod kapom Kosova

Bob Rock

pre 11 godina

Vi koji čestitate i slavite samo da znate da DATUM neće smanjiti sirotinju, niti se od njega bolje živi!
(Mislite drugačije..., 22. april 2013 11:40)

Nece ti datum ili ulazak u EU smanjiti sirotinju, niti ce se od samog datuma bolje ziveti, vec ces ulaskom Srbije u EU dobiti mogucnost da SAM SEBI STVORIS BOLJI ZIVOT, dobices ono sto sad nemas, a to su CVRSTA PRAVILA POSLOVANJA!!!

Velibor C

pre 11 godina

Preporuka za datum svakako nije poklon,ona je zasluzena,za njega se svih 8 meseci,koliko je ova Vlada,radilo i ucinjen je veliki napredak

wer

pre 11 godina

(Specijalac, 22. april 2013 13:04)

Pa stvarno jesi.. malo.. onako.. specijalan.

Cela ova prica ide sporo i korak po korak, ali NAPREDUJE.
Niko ne ocekuje da se cuda desavaju preko noci, osim vas specijalnih koji bi po ceo dan da guslaju o nekom patriJotizmu.

Mislim to je kod kod vas specijalnih vec postala dijagnoza

Ekatarina V

pre 11 godina

Konačno je doslo vreme da se okrenemo modernizaciji i reformi zemlje. To je ono što ovaj sporazum Srbiji omogućava ,a i sve drugo ucinjeno u predhodnih 8 meseci je dobro postavljen temelj.Neka se Srbija pomeri s mrtve tačke na kojoj je poslednjih 20 godina.

novakovic

pre 11 godina

Pripremite cinije za med i mleko.
(..., 22. april 2013 11:17)

Za sve koji misle da ce (ne)radom da bude bolje, grdno se varaju!! Tek nas priblizavanjem u EU ocekuje ogroman rad, a ne samo sedenje u foteljama i ocekivanje boljih dana, i da ce pare sa neba da Vam padnu!! Odlican korak za Srbiju a i Kosovo!! Sve pohvale!!

DrHouse

pre 11 godina

Datum se ne maze na hleb, plate nisu jutros skocile, med i mleko ne teku... ?! Pitam se sta rade roditelji ove dece, sto deca koja ovo pisu nisu u skoli nego pisu komentare na teme koje nerazumeju ? Draga gospodo, ko god radi nesto u ovoj zemlji zna koliko je tesko tj nemoguce prodati bilo sta u Srbiji jer iz godine u godinu ima sve manje i manje novca. U takvoj situaciji jedini razlog zasto bi neko dosao ovde da ulaze , je mogucnost da ovde otvori fabriku ciju ce proizvodnju prodavati tamo gde ima novca - EU. Zato je ovaj datum vazan daje signal da smo nepovratno na putu da postanemo deo tog velikog trzista

southeasteurope

pre 11 godina

Kao osoba koja je mladost proveo u fasizmom kontaminiranom prostoru proteklih 20tak godina, ja misim da je vrednost ovog dogovora pre svega implicitni, a to jest da su se ratne sekire zakopapale za veoma dogledno vreme. A Srbija, kasnije i Kosovo, od EU integracija nemaju kud zbog same geografije prostora, a ionako u kasnijoj historiji Balkanske zemlje kasne 100ak godina u svim pravcima drustvenog razvoja, sada smo kasnili samo 60ak godina (od 45). Sa Kosovom i njenim drustvom Srbija ima neraskidive veze zbog zajednicke historije, a normalizacija (regulisanje odnosa) zapravo zblizava Kosovo prema Srbiji pre svega u pravnom i ekonomskom smislu.

Gordijev cvor je poceo da se rasplice, 14 godina posle udara macem.

Stranac

pre 11 godina

Ovo se sve moglo desiti vec pre 10 godina, da nisu radikali, danasnji SNS, i socialiste pretili demokratske stranke verbalno i fizicki. Pogledajte na Youtube sta je Nikoloc pretijo. A danas, kad nemaju kud zato sto je zemlja pred bankrot, isti ti se prave kao da nesto dobro rade sa Srbiju - muka mi dodje od ovi likovi na vladi, ali dobro, naj vaznije je da ce Srbija veliki korak napred da napravi.

za dlaku....

pre 11 godina

bas bi me zanimalo da se sada uradi jedno istrazivanje koji procenat ljudi je za put srbije ka evropi... do pre neki dan taj broj je opadao iz dana u dan....

tanjam

pre 11 godina

Znate, ovi komentari tipa "dok mi dođemo na red, EU neće ni postojati" su stvarno van svake pameti. Ljudi, živimo svoj vek svesni da nismo večni, pa opet radimo i stvaramo - zbog svoje dece, zbog njihove dece... Ako bismo živeli rukovodeći se tom iščašenom logikom, onda je i sam život kao takav besmislen, i rađanje novih pokolenja, i svaki napredak.
Nimalo mi se ne dopada pomisao da najbolje godine moje dece odu u nepovrat onako kao što su otišle moje i ostalih pripadnika moje generacije (rođenih negde oko šezdesete), samo zato da bismo mi sad tu isterivali neke svoje sitne političke, klimakterične i ostale ćefove.
Bilo bi lepo, stvarno, da svi skupa, kao nacija, najzad počnemo da gledamo malčice dalje od nosa, šargarepa, kukuruza i slično - osim ako ta šargarepa i kukuruz ne idu za izvoz, pa da ljudima koji se grbe po njivama konačno barem malo svane.

dijaspora

pre 11 godina

Pripremite cinije za med i mleko.
(..., 22. april 2013 11:17)

I koji je datum? Koliko ću ja tada da imam godina?
(Hm, 22. april 2013 11:20)

E sad mi je mnogo lakse, ziv nisam bio celu noc
(shufla, 22. april 2013 11:15)

Pa vi biste i u zemlji debeliji nasli milion mana. Teski ste zgubidani koji ste navikli da vam roditelji serviraju sve ispred nosa i ako nesto malo iskace iz tog vaseg sablonskog dangubarenja, onda je katastrofa. Sve dok mama mesi a tata nosi je u redu. Imate svo vreme ovoga sveta i trosite ga samo za spvdacenje. A mnogo vas je takvih.

Elem, dobra vest za Srbiju. Ako nas bivsi radikali i slobini puleni uvedu u EU znaci da su bili bolji od demorata.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Dusan, 22. april 2013 11:55)

Turska je podnela zahteva za članstvo 14 aprila 1987.
Potpisala Sporazum o carisnkoj uniji 1995 god. A zvanično priznata kao kandidat za punopravno članstvo tek 12 decembra 1999.
PREGOVORI su započeti 3 oktobra 2005 i JOŠ su u toku. Nikakav datum nisu dobili, i prema procenama, još celu deceniju ima da čekaju dok ne uđu u članstvo.

Majkica

pre 11 godina

Podržavam Vladu.Radila je pod pritiskom EU i političkih borbi među strankama u Srbiji,ali je uspela u naporima da pronađe izlaz iz istorijskih zamki.Verujem gospodinu Draškoviću koji je podržao Vladu i aktivno učestvovao u tumačenju Ahtisarijevog plana.Želim našoj miloj zemlji Srbiji,evropsku mirnu budućnost kako bi uspeli da se obnovimo u svakom smislu.

Novinar FPN

pre 11 godina

Dace nam datum vise zato sto im je cim da cemo se opet stoprocentno okrenuti Rusiji iz revolta prema, sada vec vise nego decenijskom je*avanju za ulazak, jer vrse monitoring i vide kakvo je raspolozenje gradjana koji su, ako ne sve skepticniji prema Uniji, onda sve ravnodusniji.

NBG DEMOKRATA

pre 11 godina

Za ove što kažu da pripremimo činije za med i mleko: Ništa ne pada sa neba samo od sebe (ćar) pa neće ni med i mleko bez znanja i motike. Za ove što kažu da su/smo Kosovo (ima i "deo" koji se zove Metohija) prodali: Nismo. Izgubili smo/su ga u ratu (kapituliral! Pardon, pobedili smo NATO, pa ga dali kao fol). Za ove što pitaju a koji će to biti datum eventualnog ulaska u EU i koliko ce oni/mi imati tada godina: Ozbiljne države i narodi rade/stvaraju/planiraju na makro nivou, za buduća pokolenja i generacije. Malo manje sebičnosti, malo više žrtve za našu decu (kad smo već mi/naši roditelji bili dovoljno hrabri/vizionari pa pustili da nas mitologija zavede a političari opljačkaju itd.). I tako dalje i tako bliže...

Branislav M.

pre 11 godina

Koliko je samo neukusan i malouman cinizam u pojedinim komentarima. Nista se ne desava preko noci dragi moji, ni povecanje standarda, a ocigledno ni vasa evolucija.

izmena scenarija

pre 11 godina

Do sada su se kleli da pregovori sa Pristinom nemaju veze sa datumom za pocetak pregovora.Os danas pa narednih bar dve nedelje drzace ih euforija da su dobili ono sto niko nije.
Samo mi nije jasno kako je i Kosovo dobilo od EK preporuku ua pocetak pregovora za stabilizaciju i pridruzivanje, kad nije drzava.Ovo je super vest za nas, ali ne bi covek ziv ostao od njih da je ovo kojim slucajem uradila DS.

Dejan

pre 11 godina

Najzad neki pomak sa mrtve tacke. Cestitam vladi koja je shvatila da mora da igra kako jaci sviraju. To je na ovim prostorima uvek bio problem. Bolje ikad nego nikad.

dijaspora

pre 11 godina

@Magomed
Hrvatska se nalazi na Evropskom putu od 95 godine kad su oni sprovodili reforme i potpisivali prve sporazume sa EU mi smo imali jos uvek Milosevica i politicke nestabilnosti.Srbija izgubila dragoceno vreme i zato sada bice potrebo maksimalno 10 godina da zavrsimo pregovore i postanemo clanica.Pocetak pregovora je velika stvar zato sto je sledeca faza referendum i zakljucak pregovora.

ovde su samo alkohol i nekretnine jeftinije

pre 11 godina

(Siniša, 22. april 2013 12:32)
U Srbiji se NIKAD U ISTORIJI nije zivelo tako kako se zivi danas u upropastenoj Sloveniji. Eto kolika smo sirotinja (uvek bili)

tamerlan84

pre 11 godina

Citam, gledam, slusam na sva zvona izdaja, pa onda nije izdaja. Ljudi, poenta su ljudi. Sve vreme sam bio za to da fokus politike budu ljudi i njihova bezbednost i pravo na perspektivu. U tom smislu prvi put sam
doziveo za poslednjih 20 godina da srpska politika stavi u fokus coveka a ne nekakve fiktivne teritorije i medje.
Ovde je konacno vodjen dialog tako da se brine da ti ljudi dole(narocito onih 2/3 kosovskih srba juzno od reke) dobiju pravo da zive. Treba razumeti strah i onih 40 hiljada ljudi severno od reke, ali isto tako treba biti fer i reci da je apsurdno sada okriviti ovu dvojicu sto su razgovarali sa albancima. Oni su samo radili sa onim sto su imali u rukama, nisu mogli cuda da prave. Sto smo blize jedni drugima i sto vise pricamo i saradjujemo manje ce biti straha i nepoverenja. Samo zajednickim naporima, iskrenom voljom i pruzenom rukom sve nase balkanske zemljice mogu da napreduju. Mi smo upuceni jedni na druge, daleko su SAD i Rusija.

dule

pre 11 godina

Ziveo u EU 13 godina u gradu snova,Hamburgu! I citam ove experte,Turska ovo,ono..Prva poseta Angele Merkel nakon njene prve pobede je bila poseta Vaseljenskom Patrijarhu u Instanbulu!Jedna od glavnih tema kampanje je bila tada striktno protiv ulaska Turske u EU kao muslimanske zemlje!Kandidaturu su dobili da SPD i Zeleni nebi talasali.Kraj vasim analizama!!!Cesto sam ulicama EU isao i dekintiran,potrosim pa ostanem bez para ali posto sam bio vredan znao sam uvek da ce mi gazda Nemac medju poslednjima dati otkaz i ako sam iz Srbije,sa crnom,dugackom kovrdzavom kosom!Nepravde ima kao i svuda,ali je ljudski um otisao korak dalje i stvorio tvorevinu u kojoj me za toliko godina niko nije ni popreko pogledao.Poenta je bas u tome,da radis na sebi,priznas greske i odes korak dalje....Zasto to Srbija nebi mogla kad sam mogao ja tamo sam kao Srbin da zivim lepo i bez problema!

Mrki

pre 11 godina

Vec sam to isto napisao na drugoj vesti, pa da ne ponavljam. Ukratko: Srbija je privredno i ekonomski, a samim tim politicki i vojno slaba zemlja, koja nije u stanju da dobije bilo sta bolje od ovoga sto nam je ponudjeno. Jos smo dobro i prosli! Pamet u glavu, pa izgradimo svoju drzavu sto pre, jer ce se cerupanje nastaviti ako se ne uzmemo u pamet!

MKD

pre 11 godina

Preporuka je jedno,a dobijanje datum nesto drugo.Kao primer je Makedonija koja 5 godine zaredom dobije preporuka za pocetak pregovora,a data NE.Daj boze da Srbija dobije zato sto je odradila svoji posao,a MKD nece nikad zato sto nece da radi prljav posao (promena ime) koji je nametnut za integrisanje u EU,koji nije garant za nisto.Primer su Grcka,Portugal..............a teritorija i ime se gubi za sva vremena..Srecno u EU.

Nesto za nista

pre 11 godina

dori@
"ali cemo dobijati sredstva iz eu fondova i zivece se bolje, ma koliko to vama cudno zvucalo."

Tipican srpski prosjacki mentalitet. Ko vama brani da detetu polomite nogu, uzmete sesir i zajedno sednete ispred crkve ? Dobicete nesto i bez Evrope ! Brani vam tipicna srpska lenjost. Mi necemo da shvatimo da Svaba nece nista da nam da i pokloni moze samo nesto da nam plati. Kosovo, Vojvodinu, Rasku ili Kraljevo. Nas narod nije glup ali nece da shvati da bolji zivot moze da dodje samo od boljeg rada. Naucite nesto, radite bolje, i necete morati da prosjacite.

Siniša S

pre 11 godina

(Siniša, 22. april 2013 12:32)
U Srbiji se NIKAD U ISTORIJI nije zivelo tako kako se zivi danas u upropastenoj Sloveniji. Eto kolika smo sirotinja (uvek bili)
(ovde su samo alkohol i nekretnine jeftinije, 22. april 2013 12:55)

Ja sam malo stariji pa jako dobro znam kako se nekada živelo u Sloveniji, a i radio sam u slovenčkom preduzeću, predstavništvu u Beogradu, vrlo često boravio u Sloveniji. Sve ovo je najmanje bilo potrebno Sloveniji, od svih rebublika bivše SFRJ. Svi su imali posao, dobre plate i miran san. Danas mnogi Slovenci nemaju posao, nemaju siguran posao, rade za strance kao robovi, nemaju miran san jer su u dugovima, a naročito država. Ali, nije ovde tema Slovenija već EU i Srbija. Otvorili smo širom granicu, ukinuli carine i dozvolili uvoz svega i svačega, a bez zaštite domaće privrede - unuštili smo industrijsku proizvodnju, a trgovinu i usluge stimulisali i imamo ovo što imamo - 1 milion ljudi bez posla i isto toliko koji jedva preživljavaju. Ali, to je samo početak, biće sve gore i gore, a dok mi to ukapiramo nema nazad. I na kraju, ne nasedajte na priče stranih lobija, a naročito medija koje finansiraju stranci.

isto Vladimir

pre 11 godina

(VladimirR, 22. april 2013 12:13)
Covece, ne samo da imamo isto ime, nego nam se i iskustva i stavovi podudaraju. Da sam sinoc nesto pio, ladno bih pomislio da sam ja napisao kometnar, i divio se sebi kako sam lepo srocio! Pozdrav imenjaku

jovan

pre 11 godina

Pa hajde da kazemo "pozitivna vest", naravno samo za nekog, vreme ce pokazati za koga i koliko pozitivna...Ako ne zasucemo rukave i ako ne bude manje pronevera , nema nama boljitka , neće niti jadan Nemac ili bilo ko drugi u Evropi da zaradjuje da bi neki narod na balkanu ziveo bolje , to u šta mi verujemo je čista iluzija!!!!!
Mi kao narod smo lakoverni i uvek bili spremni na suzivot, a vreme ce pokazati koliko su bili iskreni drugi oko nas kada su govorili o zakopanim ratnim sekirama na Balkanu !

BilaSvedokHronologije

pre 11 godina

@VladimirR - Svaka cast, generacijo!

Ja cu jos nesto da dodam - oporavak jedne zemlje u socijalnom, ekonomskom, finansijskom, drustvenom I kulturnom smislu je stoljetni proces. Tacno je da vi, ja, svi stariji I ovi malo mladji, necemo mozda uzivati za zivota I jesti iz srebrnih kasika, ali ako nista drugo, ovo vam je sansa da krenete pravim koracima koji ce mozda jednoga dana navesti moju djecu da razmisljaju o tome kako bi bilo lijepo zivjeti u zemlji gdje su im se roditelji rodili, u zemlji iz koje su njihovi roditelji otisli nakon sto su prosli ovu hronologiju dogadjaja koje je Vladimir sa strpljenjem ispisao I zakleli se da se nikada vise nece tamo vratiti ali su svoju djecu svakako isto ucili srpski jezik, kulturu I istoriju potajno se nadajuci da ce se ipak jednog dana neki dozvati pameti I pokrenuti tu zemlju u pravom pravcu I dokazati ove teze da Srbija (I republike bivse YU) mogu da budu lideri u regionu. Jer to, realno, mogu. Imali smo oduvek pametne I inteligentne ljude, prirodne resurse I mnogo drugih zacina koji su potrebni da bi se neko postavio kao lider u necemu. Na kraju krajeva, ne morate da budete lideri - samo radite u tom pravcu I dobili ste bitku. I pocnite jednom da bijete bitke kojih cemo se sa radoscu I ponosom secati, I prestanite da se drzite nekakvih knezeva I nekih podataka koje, istini za volju, niko ne moze ni da dokaze da su se kao takvi I desili I postojali. Istoriju su oduvek pisali pobednici - vi pocnite da pisete o buducnosti!

Licemerje

pre 11 godina

Dugo sam želeo ovo, ali sada sam nekako ravnodušan, verovatno zbog ovolikog cimanja. Imam utisak da je SSP bio nekako upečatljiviji.

Poldi

pre 11 godina

Evo sada vec neki se pitaju za datum ulaska u EU.
E pa gospodo, to ce zavisiti od Srbije same kako brze bude SPROVODILA reforme i prilagodjavala se EU standardu po svim pitanjima. U ostalom, i za dobijanje datuma za pocetak pregovara je sustinski isto tako bilo samo sto smo mi hteli da to vidimo na drugi nacin.

strepnja

pre 11 godina

Malo me hvata zebnja, što će ministri konačnu odluku da donesu na vidovdan. Nikada nam se nije posrećilo, kada se na taj dan dešavao neki važan događaj za Srbiju.

sanja

pre 11 godina

Nece ti datum ili ulazak u EU smanjiti sirotinju, niti ce se od samog datuma bolje ziveti, vec ces ulaskom Srbije u EU dobiti mogucnost da SAM SEBI STVORIS BOLJI ZIVOT, dobices ono sto sad nemas, a to su CVRSTA PRAVILA POSLOVANJA!!!
(Bob Rock, 22. april 2013 12:04)

Dobar vic. Mislite uslove u kojima se npr.postuju zakoni i ustav? Mislite kao u Bugarskoj i Grckoj? Ili jos bolje, jel mislite da ce te zakone postovati politcki naslednici Dacica i Vucica iz danasnje omladine SPS-a i SNS-a?

Neko123

pre 11 godina

Posto vidim da se mnogi odusevljavaju komentarom VladimiR-a, na primer ovo je cista laz:

"Imao sam 23 godine kada je aktuelna drzavna vlast odbila da da vecu autonomiju Kosovu UNUTAR Srbije, zbog cega smo bombardovani."

Zbog toga smo bombardovani je li!? Evo i teksta "sporazuma" u Rambujeu, sa sajta americke vlade:

http://www.state.gov/www/regions/eur/ksvo_rambouillet_text.html

Po tom "sporazumu" Srbija efektivno prihvata da NATO okupira celu njenu teritoriju, na primer:

"6. a. NATO shall be immune from all legal process, whether civil, administrative, or criminal."

"16. The Parties shall provide, free of cost, such public facilities as NATO shall require to prepare for and execute the Operation. The Parties shall assist NATO in obtaining, at the lowest rate, the necessary utilities, such as electricity, water, gas and other resources, as NATO shall require for the Operation."

A evo i izjave Kisindzera koja to sve sumira:

The Rambouillet text, which called on Serbia to admit NATO troops throughout Yugoslavia, was a provocation, an excuse to start bombing. Rambouillet is not a document that an angelic Serb could have accepted. It was a terrible diplomatic document that should never have been presented in that form.

A onda moze se pogledati i sta smo dobili rezolucijom 1244: Kosovo deo Jugoslavije, takozvana "OVK" se rasformira, nase trupe mogu da se vrate na Kosovo u odredjenom broju.. NISTA od toga nije pomenuto / dozvoljeno u Rambujeu!

Akcionar Agrobanke

pre 11 godina

Komisija preporucila ali bice tu jos uslova za Srbiju koji nisu vezani za Kosovo.

Litvanija nije potpisala ni SSP zbog Azotare.

Litvanski investitor je, pozivajući se Sporazum o međusobnoj zaštiti investicija, kojim su strani investitori zaštićeni od šikaniranja ili dovođenja u položaj kao da su nedobrodošli, pokrenuo spor pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Bice tu jos uslova jedan ce biti i resenje Afere Agrobanka i obestecenje njenih Akcionara koje je drzava brutalno opljackala.

Singidunum Pariz

pre 11 godina

Данас је изашао чланак у Фигару "Београд жртвовао Косово на олтару Европе". Србија је жртвовала своју колевку. Свесни сми сви шта се десило, шта то значи, сада треба ићи даље и гледати да нам се због глупости не деси да још нешто не ставимо на тај олтар. Остаје да се види да ли ће нам ова жртва заиста помоћи да напокон станемо на своје ноге, да ојачамо и заузмемо неке будуће позиције које нисмо могли или знали да урадимо у прошлости. Политички нас нико неће вући за нос ако будеми паметни да своју економију што брже подигнемо на највиши могући ниво. Реванша ће бити када Србија буде јача, политика може свашта када кућа није трула. Идемо даље.

New age new era

pre 11 godina

Istina je da ima zemalja u EU koje su pred bankrotom ili su vec u kanalu, ali treba posmatrati njihove primere i gledati gde su se saplitali. Nije a priori nuzno da se takve stvari dogode i nama, i javnost treba podsecati na lose poteze drugih zemalja clanica te tako podstaknuti kreativno resavanje takvih potencijalnih problema. Treba ubrzano dovoditi investitore i davati im povoljne uslove kako bi u sto vecem broju dosli, ali naravno ne i prodavati zemlju. Uz malo mudrosti, prave politike i diplomatije Srbija moze postati jedna zlatna koka za sve. Samo treba mudro i sigurno u sto kracem roku doneti prava uputsva za dalje. Mora se pozitivnim stavnom motivisati javnost i narod da nastave sa okretanjem tocka. Ne sme biti klinova i niti stopiranja, jer ako sada stanemo potonucemo u jos gore blato.

NY

pre 11 godina

Boris Milanovic

Ocigledno je da si bio na hitnom partijskom sastanku. Sve sto si napisao izgovorio juce jedan od celnika vladajuce koalicije. Znaci svi prihvatate a ne razmisljate.Partija misli za vas. Da su odlucili da se svi kolektivno samoubijemo vi bi podrzali.

doctor

pre 11 godina

zao mi je sto se mnogi forumasi ne razumeju u politiku. Jos mi je zalije saznanje da su oni glasaci. Dakle,ovo ce biti lepa vest tek kad gazda(Nemacaka)aminuje! molim objavu kom.Hvala!

ice9

pre 11 godina

A sada da se pozabavite kriminalcima, navijacima, patriotskim organizacijama, lopovima, korumpiranim politicarima, jedino tako cemo biti evropa, dzaba nam evropa ako budemo i dalje grcali u mulju.

nebojsa bg

pre 11 godina

i ja potpisujem komentar Vladimira R.stariji sam od njega godinu dana,ali je to zanemarljivo.ali,dodao bih sledece,poruku ovima koji zaista vide cup zlata iza duge.nisam strucan,voleo bih da neko to bolje objasni,ali znajte da i eu ima neka pravila.mislim da ni gradjani slovenije nemaju pravo da tek tako odu u nemacku i rade,kao da su u svojoj zemlji.postoji i tu neki pravilnik,zemlje prvog,drugog i ostalih redova.ipak..nisam protiv ovog sporazuma.iako se trudim da budem beli listic zbog ociglednog razloga-radim kao tv snimatelj,mnogooo vremena sam proveo u skupstini,sedeo i pio pice u skupstinskom bifeu,za 20 dinara,i slusao i gledao politicare pored mene koji se smeju,uzivaju,puni su para.dakle,jesam liberalno nastrojen,verovatno bih bio glasac demokrata da je djindjic ziv,ipak ostajem neglasac.sta je poenta?upravo to-zelim da vidim,verovatno suprotno vecini,gomilu zakona,i novih uslova koje ce doneti ti pristupni pregovori.pa,da vidimo onda kako ce mrka da organizuje koncerte svalerki,da vidim konacno reformisano pravosudje itd,itd.sve u svemu,voleo bih da vidim neke korake napred,i da vidim kako ce novo vreme pojesti korupciju,ekstremnu desnicu,i sve ono sto nas deli i koci na putu u buducnost.

WAP( work action for politicare )

pre 11 godina

KOSOVSKI PROBLEM? STA NAM JE CINITI? (PRVI DEO TEKSTA)

Ne pripadam ni levici, ni desnici. Nisam za RAT, ali nisam ni za EU. Nisam za USA, ali nisam ni za RUSA. Nisam za GMO, ali nisam ni za DOMACE PRSKANO...

Pod 1. Cime, kako da ratujemo ?(Rusija nece ratovati za nas, primer kada su oruzjem snabdevali Sloveniju 90 tih); 2. Zamislite situaciju kako siptari ipak pristanu da KiM bude sastavni deo Srbije... Pa organizovano i jedinstveno izadju na izbore? Sta onda? Za pocetak najaca opozicija a kasnije u koaliciji sa URS, DS SNS, LDP,SPS... Ljudi generalno problem je kod nas samih, koji je ipak resiv ali u isto vreme i nemoguc jer svako gleda da nekog zajebe (ako bi ja strajkovao na poslu, neko drugi bi to odmah iskoristio...)

Nenad-EU

pre 11 godina

Svaki korak napred je za pohvalu ali treba imati u vidu da je Hrvatskoj od datuma do clanstva trebalo 8 godina i to se u EU smatra za dobro "prolazno vreme". Znaci ako pregovori krenu krajem godine, Srbija bi u najboljem slucaju postala clan EU 2022.

Marko

pre 11 godina

Turska je samo kandidat za ulazak u EU...i nema datum, kao i Makedonija. Turska zbog severnog Kipra a Makedonija zbog samog naziva države. Datum znači ...ma koliko bezveze i trivijalno zvuči...
Ide se na direktne pregovore o svemu što treba urediti u jednoj državi kandidatu uz bespovratnu novčanu pomoć....a pokreću se mnogi točkići u privredi, ekonomiji, POLITICI,....to je proces...od 4-5 godina ...pa može i do 7-8 godina...sve zavisi od države i političara...koliko su spremni.
Koga interesuje može da ''progugla'' koliko su trajali pregovori EU sa nekim današnjim članicama EU.

Slobodan Djakovic

pre 11 godina

Usledice novi uslovi. Koliko me u Srbiji nerviraju slepi protagonisti EU opcije, toliko i ovi kojima je EU kriva za sve. Ovde se svaki problem deli na najmanje cetiri nova problema, jer se nista ne resava i sve je otvoreno. A pitanje je sta ce ostati od EU dok se mi "dovedemo u red".

Onako usput

pre 11 godina

HRVATSKA
03.2003g - podnjela zahtjev za članstvo
06.2004g - dobila službeni status kandidata
11.2004g - dobila datum početka pregovora
10.2005g - otvoreni pregovori tj. započet screening
10.2006g - završen screening i započeti pregovori
06.2011g - završeni pregovori i početak 27 ratifikacija
07.2013g - Hrvatska u EU


SRBIJA
09.2009g - podnjela zahtjeva za članstvo
03.2012g - dobili službeni status kandidata
07.2013g - Samit EU na kojem se odlučuje o datumu otvaranja pregovora

Jako je dugačak put pred vama komšije, tek ste na trećoj stanici...

Zoran

pre 11 godina

Vidim da se postavlja pitanje kada bismo mogli uci u EU? Pa, to iskljucivo zavisi od nas, postoji 35 poglavlja(oblasti kao npr. pravosudje, poreska i socijalna polit., konkurencija, korupcija...) o kojima cemo pregovarati i uskladjivati pravila u pomenutim oblastima sa pravilima u EU. Slovacka je najbrze od novijih clanica zavrsila pregovore o pristupanja(5 god), prosek je negde 7 god. Mnogi ovde komentarisu kako nemamo nikakve koristi od datuma, pa upravo ce kroz reforme za svako poglavlje vlast biti "primorana" da ih sprovodi(necemo biti prepusteni njihovoj opustenosti sto kasnije to bolje) i to ce se videti u svakodnevnici zivota gradjana, resavanju njihovih problema. Sto se tice Turske, ona je specifican slucaj jer se jednim delom prostire na Aziju(dilema dokle ici geografski na sirenje Unije, ali isto tako zbog velikog priliva turskog stanovnistva u Nemacku i Francusku), a Bugarska i Rumunija su usle pre svega zbog politicke odluke, a zapravo nisu ispunile ekonomske kriterijume o pristupanju i zbog toga je EU pogresila i sada od svih novih clanica zahteva strogo ispunjenje kriterijuma kako se to ne bi ponovilo.
Slucaj Grcke- Kada je 2002. u EU uveden evro, postojali su jasni kriterijumi o pristupanju clanica zoni evra, Grcka jos tada nije ispunjavala te kriterijume i danas se pokazalo da je to bila kobna greska po Grcku, a i samu EU. Nije EU idealna, ali pruza mnogo bolje mogucnosti za male zemlje kao nasa.

Dragiša O.

pre 11 godina

Dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju Srbije u EU u praksi znači dobijanje datuma od kada Srbija može predstaviti evropskoj komisiji šta je uradila u integraciji ka EU to jest kapitolu po kapitolu i tu više nema mrdanja ili si ispunio ili nisi.
Sve ovo pre toga je bilo manje više politička stvar, sada dolazi pravi ISPIT!
Pa na kraju kada vam EU potvrdi ispunjenje svih kapitola, tek onda dolazi ono poslednje a to je dobijanje datuma ulaska u EU (a to će biti za jedno 8-12 godina,nadam se) i taj datum je opet politička odluka....pa onda ratifikacija svih 27(28 sa HR) parlamenata članica EU...
Svi oni koji misle da dobijanjem datuma pregovora (rešavanja kapitola) će Srbiji tj. gradjanima svanuti mislim da teško greše.
Ja sam za Srbiju u EU i kao neko ko živi u EU preko 20 god. mogu sa sigurnošću reći da ulaskom Srbije u EU (za 8-12 god) neće u Srbiji nestati korupcija, lopovluk, siromaštvo, lažna sekularizacija države od crkve itd. To nerešava EU ali Srbija, njeni regioni, gradovi, sela, firme i ustanove. EU može samo da zavrne slavinu ako bude korupcija.

Jedino ako sami umemo da se promenimo (u mnogo čemu po uzoru na EU) to je naš spas kao gradjana, naroda i države.
Nikako ne smemo da mislimo da će nas drugi spašavati ako sami na tome ne počnemo raditi.

Sasha

pre 11 godina

Iskreno, baš me briga.
Palim na Novi Zeland za deset dana.

Muka mi je više i od datuma, i od Evrope, i od silnih pljački.
(Dejan, 22. april 2013 17:55)

Gde bre tamo? Pa svi odande gledaju da pobegnu u Australiju. Na NZ su plate mizerija, imas taman toliko da jedes i platis stan. Ako hoces nesto da zaradis direktno u AU, ne gubi vreme sa NZ.

mlekadzija

pre 11 godina

Za sve odusevljene danasnjim saopstenjem neka dobro zapamte danasnji dan. Pa neka ga se sete, ako ga dozive, kad Srbija postane clan EU....Mnogo ste naivni svi vi odusevljeni.

majstor

pre 11 godina

@VladimirR dobro si ro rekao generacijo! samo sto ja nisam imao nade pa sam posle faxa otisao dalje , pa sada iz daljine mogu da citam iste price o izdajnicima, korumpiranim politicarima, sudijama brutalnim desnicarima i vidim da srbija civilozacijski nije odmakla puno od "90"
-ih
nazalost! malo je uglancanija ali moralna kriza je i dalje ista!

Win stone

pre 11 godina

Rusija daleko, pravi zapad jos dalje, Evropa negde izmedju. Svi su na visoj lestvici ekonomije, socialnog razvica, drustvene svesti...a mi gde smo i sta radimo? Slazem se da nam ne treba sve iz EU , sve sa zapada ili iz Rusije.Jasno je da u bilo kojoj od pomenutih sredina postoje stvari koje nas mogu i unazaditi ako ih prihvatimo, ali hajde da od svega nesto naucimo, iskoristimo dobre stvari, a odbijemo lose...ovaj dogovor i pozitivan stav EK pokazuju da smo iskoracili napred i ostavili jedan nezgodan period za sobom. One reci:"zamajac je pokrenut, nema zaustavljanja" bi trebalo da nas motivisu i podgrevaju za nove uspehe i iskorake u kretivnost i odlucnost. Dosta je bilo inata, premisljanja i utvrdjivanja pazara, za sve to vreme mi ostasmo gde smo i bili a svi ostali odose dalje. Tacno je da ima i onih koji su pokupili lose stvari ili nisu plivali kako treba pa im sada nije bas najlepse, ali treba da nam bude ideja vodilja dobra diploimatija kojom se mogu prevazici poteskoce, izbeci lose a doneti dobre stvari u nasu realnost.

VladimirR

pre 11 godina

@Neko123

Ne nazivaj me lazovom, kad u tacki I.3 lepo pise "postujuci teritorijalni integritet i suverenitet Savezne Republike Jugoslavije". Uostalom, isto smo potpisali u Kumanovu i proglasili "pobedom", ali tek posto smo dobili po tamburi. I sad se neki opet kocopere.

@Ostali

Hvala na podrsci, drago mi je da nas jos ima, samo smo se ucutali pred najezdom polusveta.

Ne krsim pravila

pre 11 godina

da li neko ovde moze (ko stvarno misli da se evropska zajednica nece raspasti pre nego sto Srbija udje) da objasni:

1. Kako je moguce da se politicka unija odrzi gde zemlje polako gube suverenitet nad svojim ovlascenjima i zakonima, a da pri tom ne dobijaju nista. sve benefite evropske unije mogu da uzivaju i bez nje samo ako donesu zakone u svojim zemljama za liberalizaciju carine, putovanja itd...

2. kako je moguce da se ekonomska unija odrzi gde cvrcak i mrav zive u istoj kuci? (kuca koja se zove evro)

Србин-патриота

pre 11 godina

Najjača je stvar što ljudi očekuju neko dobro od EU, totalni preporod, a nema ništa bez sopstvene upornosti i rada!

Mestimicno Delimican Tip

pre 11 godina

Citam ove komentare, i.. Svi bi nesto da idu dalje. A zasto ne idete dalje? Zasto ne radi niko nista? Oglasa u vezi posla kol'ko hoces, a ja vidim sve vise punih kafica omladine koja zivi od mame i tate, i ceka Evropu da dodje. Sve vise se nosi 'original' garderoba i to je merilo ko je kakav covek. Ja radim za jednu nemacko-austrijsku firmu, i imam fantasticne uslove za rad, savrsenu platu (cak i trinaestu i regres). Znate zasto? Zato sto sam to postigao svojim radom! Zato sto ne visim po kladionicama, ne valjam nista na crno, ne sedim na fejsu i ne fotosopiram se po ceo dan u cilju menjanja profilne slike svakih sat vremena, ne patim od visine.. Dakle, tek kad svojim radom i trudom pocnete da doprinosite drustvu i svojoj porodici platite struju koju trosite na fejsu, tada ce biti bolje. Ne moze se u Evropu ako svi kao nesto hoce da rade, a niko u stvari nece da radi. Nadam se da ce komentar biti objavljen. Hvala vam. Nadam se da se vidimo u Evropi. Pozdrav.

Mita

pre 11 godina

@ (Stranac, 22. april 2013 19:31)

DS je se plašio Nikolića i radikala, pa nije smeo da pregovara, ma daj molim te! Da je DS zaista hteo ovo mogao je da uradi, nego DS nije želeo da preuzme odgovornost, da su radili više za državu i narod, a manje za sebe, bilo bi bolje i njima a i nama, ne bi dočekali ovo što su sad dočekali!

Zoran

pre 11 godina

I kad udjemo u EU pricekacemo na med i mleko. Ulazak u EU ce doneti druge dobre stvari. Sudstvo ce biti nezavisnije, imacemo manje tajkuna i postenih politicara i biznismena. Ja se tome grcevito nadam.

Veroljub

pre 11 godina

Jako je dugačak put pred vama komšije, tek ste na trećoj stanici...
(Onako usput, 22. april 2013 20:43)

Plus dva puta idemo u svaki razred, ako pogledas razmak izmedju svake od stanica. Posto je vama trebalo 10 godina, nama ce trebati 20. Znaci mozda, ako se ustanovi u medjuvremenu treca EU liga, oni problase tu trecu tzv. zapadnobalkansku trecu ligu i clanove : Srbija, Kosovo, Albanija, Makedonija - godina 2030.

Grofica Eržebet

pre 11 godina

Preporuka, nego šta. Zatim datum, pa članstvo. Samo može li to malo brže. Iscrpili su nas pregovori i ucene. Računa li se taj period u neki rok čekanja. Nešto kao kad se pritvor uračuna u zatvorsku kaznu.