Petak, 14.12.2012.

11:45

Lideri EU potvrdili odluku o Srbiji

U Briselu na Samitu šefova država i vlada EU, usvojeni zaključci šefova diplomatija o Srbiji.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Evropski savet podržava i pozdravlja zaključke Saveta ministara od 11. decembra o proširenju" Evropske unije, piše u zaključcima sa samita EU koji su, kako je rečeno Beti, prihvaćeni bez rasprave.

Oni su, podsetimo, ostavili Srbiji otvorenu mogućnost da, ukoliko postigne dovoljan napredak, otpočne pregovore o članstvu u prvoj polovini iduće godine.

Uoči današnjeg sastanka, finski premijer Jurki Katainen rekao je novinarima da je veoma zadovoljan odlukama šefova diplomatija. On je objasnio i da davanje vremenskog okvira, a ne datuma za početak pregovora znači da Evropskoj uniji treba još vremena.

"Ima puno stvari koje treba uzeti u obzir nadalje. Sledeći koraci (zemalja kandiata) na putu integracija su zaista veliki, a mnoga pitanja su još otvorena. Zato samo i dali vremenski okvir kroz koji treba sagledati ta pitanja. Treba nam još vremena da se pozabavimo time, ali veoma sam zadovoljan", kazao je Katinen.

Lideri evropskih zemalja su juče, prvog dana završnog ovogodišnjeg samita EU, potvrdili odluku o uspostavljanju jedinstvenog sistema nadzora za banke.

Nakon osmočasovne debate, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao je da je najznačajnije dostignuće upravo ta odluka, kojom se "prekida začarani krug banaka i suverenog duga".

Jučerašnja debata je okončana nešto posle dva časa po ponoći, bez konkretnih političkih odluka. Ovo je ujedno i poslednji samit pod predsedništvom Kipra, a kormilo EU će od 1. januara 2013. preuzeti Irska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: