Amfilohije: Po naređenju okupatora

Mitropolit Amfilohije kaže da ako vlast nije u stanju da hitno poništi akate iz Brisela, onda pošteno da na prelazima napiše "po naređenju okupatorskih vlasti".

Izvor: B92, Nedeljnik

Četvrtak, 06.12.2012.

13:46

Default images

Amfilohije je u intervjuu za magazin “Nedeljnik" kaže da skupštine na zahtev vlade trebalo da donese odluke o izvršenoj okupaciji Kosova i Metohije. Komentarišući izjavu partijarha da "ako nas Evropa neće ovakvima kakvi jesmo možemo još 500 godina u 'muci i trpljenju'", rekao da je to stav SPC kroz vekove pa i danas.

"Predsednik Nikolić, sigurno, znade mišljenje Crkve i njen nepromenjeni stav. Taj stav mu je Sinod saopštio ovih dana i pismeno".

Nije međutim jasno da li je taj pismeni stav isto što i pismo Sinoda SPC u kojem je, prema pisanju istog lista - magazina "Nedeljnik", traženo od predsednika i Vlade da odbiju predlog o upravljanju prelazima i izneo svoj plan za KiM, prenosi Nedeljnik.

Te navode je negirao portparol SPC vladika bački Irinej, a ubrzo zatim je i sam patrijarh Irinej negira da je Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio pismo državnom vrhu povodom pitanja Kosova.

Amfilohije je u intervju za "Nedeljnik" između ostalog rekao:

"Stav Patrijarha Irineja bio je i ostao stav Crkve kroz vekove, pa i danas. Imajući takav stav, car Lazar je izabrao Carstvo nebesko, ne zato što je bio protiv "zemaljskog carstva" nego zato što je stavljen pred izbor - između onoga što čovek ionako gubi, zbog prolaznosti, i onoga što je večno i neprolazno. Nije hteo da žrtvuje slobodu, obraz i dušu - za tursku čalmu i punije korito... dok mu dođe "sekira smrti među uši".

Mitropolit Amfilohije ocenjuje i da se nažalost, kosovska drama ne bliži kraju već da se nastavlja na još dramatičniji način. Na pitanje da li su predstavnici SPC pozvani da daju svoje mišljenje o državnoj platformi o Kosovu koju najavljuje predsednik Nikolić, on je odgovorio:

"Predsednik Nikolić, sigurno, znade mišljenje Crkve i njen nepromenjeni stav. Taj stav mu je Sinod saopštio ovih dana i pismeno".

Amfilohije smatra da su "integrisani administrativni prelazi samo još jedan korak ka zaokruživanju granice tzv. nezavisnog Kosova i time vađenju žile kucavice iz nedra Srbije".

On smatra da bi vlada od skupštine trebalo da traži da po hitnom postupku donese odluke o izvršenoj okupaciji Kosova i Metohije i stavljanju van snage svih dosadašnjih akata potpisanih sa Briselom, na štetu suverenosti države.

"Ako Srbija nije u stanju da učini takav čin, dostojan jedne časne zemlje, onda bi makar trebalo da, pri potpisivanju sporazuma, poput ovog o integrisanim prelazima, zapiše ono što je u takvim slučajevima nesrećni Nedić pisao: "Po naređenju okupatorskih vlasti...," kaže za "Nedeljnik" Amfilohije Radović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: