Petak, 19.10.2012.

15:11

Bejrut: Snažna eksplozija, 8 mrtvih

U snažnoj eksploziji u centru Bejruta najmanje osam osoba je ubijeno, a 96 ranjeno. Uzrok najverovatnije auto-bomba. Strahuje se da će broj žrtava biti veći.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Kako prenosi Frans pres, eksplozija je uništila najmanje dve zgrade na trgu Sasin, a trenutno su u plamenu jedna zgrada i nekoliko automobila.

Državna agencija Libana je javila da je, prema prvim izveštajima, iz ruševina izvučeno osam tela. Agencija naglašava da su spasilačke ekipe na terenu.

Eksplozija se dogodila na trgu u četvrti Ašrafija, nastanjenoj pretežno hrišćanima, kada je na njemu bio veliki broj ljudi.
Foto: Beta, AP
Na trgu su i pripadnici Crvenog krsta, koji pokušavaju da evakuišu ljude s mesta eksplozije.

U Libanu je proteklih meseci pve'ana napetost, kao posledica sukoba u susednoj Siriji.

Analitičari svetskih agencija tvrde da ova eksplozija "dodatno približava Liban sukobima u Siriji", dok je iz Sirije ubrzo stigla reakcija i oštra osuda ovog napada.
Foto: Beta, AP
Ministar za informisanje Sirije je rekao da je to "kukavički" i "teroristički" napad, prenela je zvanična novinska agencija SANA.

"Takvi teroristički napadi su neopravdani, gde god da se dese", rekao je ministar informisanja Omran al-Zohbi.

Dosad niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Ovo je prvi napad automobilom bombom u libanskoj prestonici od 2008. godine.

Libanska agencija, navodeći izvor iz službe za civilnu odbranu, objavila je da je eksplozija odjeknula na samo 200 metara od sedišta Hrišćanske partije, Falange, koja je neprijateljski nastrojena prema režimu predsednika Bašara el-Asada u susednoj Siriji.

Najveći napad automobilom bombom od libanskog građanskog rata (1975-1990) dogodio se 14. februara 2005, kada su poginuli bivši premijer Rafik Hariri i još 22 osobe.

Među žrtvama i jedan od šefova obaveštajne službe

Visoki zvaničnik libanske obaveštajne službe Visam al-Hasan jedna je od žrtava ubijenih u današnjem napadu automobilom bombom u centru Bejruta, saopštio je zvaničnik vlade.

Hasan je bio blizak Saadu Haririju, lideru libanske opozicije i protivniku režima u susednoj Siriji, a rukovodio je istragom o ubistvu bivšeg premijera Rafika al-Haririja.

Hasan, šef obaveštajne službe Unutrašnjih bezbednosnih snaga (ISF) takođe je vodio nedavnu operaciju razotkrivanja plana bombaškog napada, koja je dovela do hapšenja libanskog političara povezanog sa sirijskim predsednikom Bašarom el-Asadom.

Tokom istrage o ubistvu Haririja 2005. godine, čiji je on bio blizak saradnik, Hasan je otkrio dokaze koji su ukazivali na to da su sa ubistvom povezane sirijske i libanske proiranske šiitske grupe.

Haririjeve pristalice optužile su Siriju, a zatim i Hezbolah za njegovo ubistvo, što su i jedni i drugi negirali, preneo je Rojters.
Bilo je planirano da Hasan, krajem godine, postane šef ISF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: