Timošenkova štrajkuje glađu

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko stupila je u petak u štrajk glađu protestujući zbog odnosa zatvorskih stražara i lekara prema njoj.

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2012.

14:13

Default images

"Julija Timošenko je stupila u štrajk glađu", izjavio je njen advokat Serhij Vlasenko ispred zatvora u Harkovu, gde je Timošenkova od prošle godine, kada je osuđena za zloupotrebu položaja, prenela je agencija Interfaks.

Bivša premijerka je u petak uveče prebačena iz zatvora u lokalnu bolnicu, a u nedelju je ponovo vraćena u zatvor, podseća AFP. Timošenkovu su ranije pregledali lekari iz Nemačke, koji su ocenili da je potrebno da bude operisana zbog ukleštenja nerava i da je zbog velikih bolova koje trpi nesposobna za sedenje u sudnici.

Vlasenko je izjavio, međutim, da veruje da je ona prebačena u kliniku protiv svoje volje, pošto su nemački lekari, kako je rekao, obavili inspekciju bolnice u Harkovu i zaključili da njeno lečenje tamo ne bi bilo efikasno. Protiv Timošenkove je u petak podignuta još jedna optužnica za proneveru novca i utaju poreza tokom devesetih godina dok je upravljala ukrajinskom energentskom kompanijom, a u sudnicu je donet krevet u kojem bi ona trebalo da leži tokom procesa, dok je ona zatražila da joj se sudi u odsustvu.

Bivša premijerka osuđena je u oktobru prošle godine na sedam godina zatvora zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: