Subota, 07.01.2012.

09:18

Srećan Božić, Hristos se rodi

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju veliki hrišćanski praznik Božić - rođenje Isusa Hrista, povodom koga se služe liturgije.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji za božićne praznike boravi na Kosovu, prisustvovaće liturgiji u manastiru Visoki Dečani, na poziv vladike raško-prizrenskog Teodosija.

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, Beograđani će tradicionalno, 21. put, tačno u podne lomiti Božićnu pogaču kod Terazijske česme, tešku 50 kilograma, sa tri zlatna dukata.

Beograđni će prvi put česnicu lomiti i ispred Crkve rođenja svetog Jovana Krstitelja na Voždovcu. Ta pogača biće, takođe, teška 50 kilograma, a u "potragu" za zlatnicima moći da krenu samo deca, jer su zlatnici namenjeni najmlađim sugrađanima.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

SPC Božić slavi tri dana, a na sam dan Božića služi se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

Božić se, kao porodični praznik, slavi u kući. Prethodi mu četrdesetodnevni post, a na dan praznika trpeza je bogata.

Običaj je da se umesi pogača - "česnica", a u testo se stavi novčić od srebra ili zlata. Kada se česnica ispeče, polomi se na delove i razdeli ukućanima. Veruje se da će onaj ko u svom komadu nađe novčić, biti srećan čitave godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: