Blagojevićevom saradniku 10 godina

Nekadašnji glavni sakupljač donacija za smenjenog guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića, proglašen krivim za korupciju. Osuđen na više od 10 godina zatvora.

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2011.

00:12

Default images

Kazna biti umanjena za vreme koje je proveo u pritvoru.

Antoan Rezko - Toni takođe je prikupljao sredstva za kampanje Baraka Obame dok je bio senator, ali ne i za njegovu predsedničku kampanju, a Obama nije optužen ni za kakav prestup.

Rezko je proveo tri godine u pritvoru čekajući izricanje kazne pošto je 2008. godine proglašen krivim za prevaru, pranje novca i zaveru za iznudu sedam miliona dolara od profita kompanija koje su htele da posluju sa državom za vreme Blagojevićevog mandata.

Branioci tog nekadašnjeg poslovnog čoveka iz Čikaga tražili su da bude oslobodjen jer je u zatvoru proveo više vremena od ostalih koji su osudjeni ili se očekuje da će biti osudjeni u slučaju Blagojević.

Sudija Ejmi Sent Iv je Rezku kazala da su njegovi "sebični i pokvareni postupci" narušili poverenje ljudi u vlast.

Sudija je dodala da će drugi političari obratiti pažnju na kaznu za korupciju. "Ova kazna mora da pošalje poruku da je dosta stvarno dosta", istakla je Ejmi Sent Iv.

Branilac Džo Dafi je presudu nazvao razočaravajućom, ali je rekao da još nije odlučio da li će se žaliti.

Tužilac Patrik Ficdžerald je ocenio da su tako duge kazne za korupciju neobične.

Ficdžerald je odbio da kaže šta bi kazna za Rezka mogla da znači za Blagojevića koji je za sada samo proglašen krivim za korupciju, a kazna treba da mu bude izrečena u decembru.

Očekuje se da će Blagojević biti kažnjen sa oko 10 godina zatvora za pokušaj prodaje senatorskog mandata upražnjenog kada je Obama postao predsednik SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: