Utorak, 26.07.2011.

10:33

Đentilini:EU osuđuje potez Prištine

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini osudio akciju kosovskih vlasti na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Kocijančić:EU ne odobrava.

Izvor: B92

Default images

Đentilini je za KIM Radio rekao da Evropska unija ne podržava takve poteze.

"Sinoćna operacija kosovskih vlasti nije bila od pomoći. To nije učinjeno u konsultaciji sa međunarodnom zajednicom i EU to ne odobrava”, istakao je Đentilini u pisanoj izjavi dostavljenoj KIM radiju.

Specijalni predstavnik EU je naglasio da je "sada od suštinske važnosti smiriti situaciju i vratiti stanje stvari tamo gde smo bili".

Đentilini je rekao i da je Euleks spreman da pomogne kosovskim vlastima u postizanju toga.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da EU ne odobrava akcije koje je privremena administracija u Prištini preduzela tokom noći na severu Kosova.

Kocijančićeva je rekla da je dijalog jedini način da se reši pitanje carinskih pečata.

"Akcije kosovskih vlasti nisu nisu preduzete u konsultacijama sa međunarodnom zajednicom i EU ih ne odobrava", izjavila je Kocijančićeva Tanjugu.

Ona je istakla da je sada od suštinske važnosti smiriti situaciju i "vratiti se tamo gde smo bili", dodajući da je Euleks spreman da u tome pomogne kosovskim vlastima.

"Dijalog je jedini put ka rešavanju pitanja carinskih pečata i ponovnog uspostavljanja slobodne trgovine u oba smera", rekla je Koncijančićeva. Podsetimo, kosovske vlasti izdale su naredbu da se specijalne jedinice kosovske policije rasporede na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. U znak protesta, Srbi sa severa Kosova blokirali su put kod Leposavića, a šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borko Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović odmah su se uputili u taj deo pokrajine, gde su najpre razgovarali sa okupljenim Srbima, a potom dva puta sa šefom Kfora, koji je zatim razgovarao sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem. Trenutna sitacija je mirna i čeka se Tačijev odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: