"Kosovski embargo šteti svima"

Srpski kamioni od sada će ulaziti preko Makedonije na teritoriju Kosova. Vuk Jeremić: Embargo neodrživo stanje. BiH najavila žalbu.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 22.07.2011.

13:27

Default images

Kosovski mediji su objavili da srpske firme vrše pripreme kako bi svoju robu na Kosovo uvozili iz Makedonije nakon što je vlada u Prištini uvela embargo.

Prištinski mediji su naveli da skoro sve veće kompanije iz Srbije imaju svoja predstavništva u Makedoniji, te da će uvoz ići preko njih.

"Nakon odluke kosovskih zvaničnika da zavedu embargo na uvoz iz Srbije, veliki deo roba iz Srbije će na teritoriju Kosova ući iz Makedonije", objavljeno je na internet portalima kosovske štampe.

Embargo nad uvozom iz Srbije se za sada sprovodi uspešno na prelazima između Kosova i Srbije, navode kosovski mediji. Propuštaju se samo kamioni sa robom koji su kroz Srbiju prošli u tranzitu i za čiju robu se može dokazati da nema poreklo iz Srbije.

Vlada Kosova je zabranila uvoz robe iz Srbije uz obrazloženje da ni Beograd ne priznaje carinske pečate Kosova, što onemogućava izvoz kosovske robe. Vlada Srbije je to negirala i navela da kosovska roba može ući u Srbiju sa pečatom UNMIK, što je u skladu sa CEFTA sporazumom.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić je ocenio da je odluka prištinskih vlasti o blokadi ulaska robe iz centralne Srbije neodrživo stanje, koje pogađa sve građane koji žive na teritoriji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, i da predstavlja kršenje CEFTA sporazuma.

"Ovo je neodrživo stanje od kojeg svi imaju štetu, a najviše građani Srbije koji žive na teritorii autonomne pokrajine Kosova i Metohije, bili srpske ili albanske nacionalnosti", rekao je šef srpske diplomatije.
Vlada Srbije uložiće oštar protest Evropskoj uniji povodom odluke Prištine da uvede embargo na srpsku robu, izjavio je potpredsednik vlade Božidar Đelić.

"EU, kao sponzor dijaloga, mora intervenisati", rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, odluka Prištine je kršenje elementarnih pravila trgovine i kršenje CEFTA sporazuma, koji je inicirala EU.

Đelić je dodao da je ta odluka i "kršenje fundamenta dijaloga koji je osnovan na dogovoru da neće biti jednostranih akcija koje bi mogle da obezvrede sam taj dijalog".

Visoki funkcioner Stejt departmenta Tomas Kantrimen izrazio je žaljenje zbog odluke kosovskih vlasti da uvedu embargo na uvoz robe iz Srbije, ali je podsetio da su istu meru uvele i srpske vlasti pre više od dve godine.

Za žaljenje je što se kosovska vlada "osetila prisiljenom" da pribegne reciprocitetu u trgovinskim odnosima sa Srbijom, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u intervjuu za Glas Amerike.

Istovremeno, treba znati, rekao je Kantrimen, da je Srbija uvela takav isti embargo na robu sa Kosova pre dve i po godine, a takva odluka je takođe, nelegalna u odnosu na odredbe sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini, čiji je potpisnik i Beograd.

Bosna i Hercegovina najavila žalbu

Bosna i Hercegovina će se žaliti Sekretarijatu CEFTA na odluku vlade Kosova da uvede carine od deset odsto na robu koja iz BiH dolazi na Kosovo, kako bi se što pre preduzele mere da se ova odluka poništi, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.

"Problem je nastao kada su organi Kosova dokumenta koja prate njihovu robu pri izvozu u BiH počeli overavati pečatom vlade Kosova na carini. BiH nije priznala nezavisnost Kosova, tako da njihovi pečati ni carinska služba ne mogu biti priznati u BiH", kazao je Zirojević za banjalučki Glas Srpske.

On je naveo da vlada Kosova nije zvanični potpisnik CEFTA sporazuma, već ga je u njihovo ime potpisao UNMIK, tako da je BiH s punim pravom osporavala njihove pečate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: