Preformulisati Mladićevu optužnicu

Optužnicu protiv Mladića svesti samo na jednu tačku - zločin protiv čovečnosti po komandnoj odgovornosti zbog Srebrenice, smatra bivši sudija Džefri Robertson.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2011.

03:32

Default images

Time bi, po oceni bivšeg sudije za ratne zločine UN, pravda bila sprovedena "bolje nego što je to bilo u slučaju Slobodana Miloševića".

Robertson je u autorskom tekstu za Indipendent naveo da "optužnica tereti Mladića za genocid,koji je teško dokazati i otvoren je za beskrajna tehničko-pravna sporenja, i brojne ratne zločine tokom balkanskog sukoba".

Zato optužnicu treba preformulisati tako da sadrži samo tačku zločine protiv čovečnosti po komandnoj odgovornosti za ubistvo više od 7.000 ljudi u Srebrenici.

Australijski pravni stručnjak smatra da bi "ograničavanje suđenja na ovaj način omogućilo da se sprovede pravda pre neminovnih tvrdnji o
bolesti, starosti i nesposobnosti da Mladić izdrži suđenje".

U članku za londonski list pod naslovom "Greške koje na suđenju Mladiću treba izbeći", Robertson kao primer navodi suđenje bivšem predsedniku SRJ, "koji je preminuo pre nego što je uspeo da iznese odbranu u predmetu tužilaštva koji je trajao neprihvatljive tri godine".

Robertson ističe da je Milošević bio optužen za odgovornost za tri različita rata u rasponu od 10 godina i da je umesto toga mogao da bude "osuđen jednostavno i brzo za etničko čišćenje na Kosovu".

Bivši sudija smatra i da će "stavljanje u središte pažnje ratnog zločina izazvati nelogodnost kod onih koji su mogli da ga spreče - posebno UN koje su odbile da odobre vazdušne napade, koji bi sprečili napredovanje Mladića, kao i holandsku vladu koja je stavila veto kako bi "zaštitila svoj kukavički bataljon" koji je trebalo da štiti Srebrenicu.

"Ništa ne treba da skrene pažnju sa Mladićeve komandne odgovornosti", piše Robertson i dodaje da ukoliko on "insistira da se sam brani, a
zatim pokuša da omete postupak, trebalo bi da ima sposoban tim advokata koji će mu biti nametnut, svidelo mu se to ili ne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: