Ponedeljak, 07.02.2011.

12:14

Stojiljković: Došlo se do ruba

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković ocenio u „Kažiprstu“ B92 da aktuelni i najavljeni štrajkovi znače „da se došlo do ruba“.

Izvor: B92

Default images

Prema njegovim rečima, propuštena je prilika da se blagovremeno obave demokratske reforme i promene.

Stojiljković smatra da je do štrajkova u prosveti i policiji došlo jer je vlada izbegavala da uđe u ozbiljan socijalni dijalog i dogovor, jer svako pregovaranje i ozbiljan dijalog znače ograničavanje sopstvene moći.

"Taj šibicarski odnos i jednih i drugih mora da stane", rekao je Stojiljković, koji je i potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

On je naveo da je "vlast navikla ljude da traže više da bi nešto izvukli, što se prelilo na sve korisnike budžeta".

S druge strane, dodao je on, zaposlenima u privatnom sektoru i klasičnoj industriji već je "slomljena kičma", pa su "ostali samo zaposleni u javnim delatnostima i javnim preduzećima".

Niko ne spominje realna ekonomska i socijalna pitanja, ocenio je Stojiljković, navodeći da za neko vreme, čak i da bude slabog rasta, neće biti oporavka za obične ljude, ni porasta zapošljavanja.

Ističući da verovatno predstoji i štrajk zdravstvenih radnika, Stojiljković je naveo da socijalno nezadovoljstvo ima indirektne veze sa političkim zahtevima, jer je odličan teren za opoziciju da ga iskoristi za miting i iznese kao cilj vanredne izbore.

Stojiljković je ocenio da izbori nisu potrebni pre oktobra ili novembra,"dok ne formulišemo sve odgovore i ne počistimo i ne uvedemo pravila igre".

On smatra da je potrebno ukinuti blanko ostavke, uvesti korektno političko zakonodavstvo, usvojiti zakon o finansiranju političkih aktivnosti, reformisati pravosuđe i omogućiti funkcionisanje institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: