Utorak, 02.11.2010.

22:01

Kosorova o poseti Tadića

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor kaže da dolazak predsednika Borisa Tadića na mesto masovne grobnice na Ovčari doživljava kao poklonjenje žrtvama Vukovara.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

Ona će, s Tadićem i predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, u Vukovaru održati sastanak s predstavnicima udruženja zatočenih i nestalih.

"Dolazak Tadića na mesto masovne grobnice je trenutak kad se zastaje i odavanje počasti hrvatskim braniteljima i civilima, pre svega braniteljima Vukovara, ja to doživljavam i kao poklonjenje žrtvama Vukovara", rekla je ona.

Predsednik Srbije u četvrtak će posetiti Ovčaru kod Vukovara i Paulin Dvor kod Osijeka gde će zajedno s Josipovićem položiti vence na mestima stradanja pripadnika hrvatskog i srpskog naroda, potvrđeno je danas u kabinetu predsednika Hrvatske.

Osim s Josipovićem i Kosor, Tadić će se sastati i sa predstavnicima hrvatskih udruženja zatočenih i nestalih, kao i s predstavnicima srpske manjine.

Tadić je prvi visoki zvaničnik Srbije koji posećuje Vukovar i Ovčaru.

Na poljoprivrednom dobru "Ovčara" 20. novembra 1991. ubijeno je više od 200 hrvatskih civila i zarobljenika.

Tadić i Josipović će nakon polaganja venaca na mestu masovne grobnice na Ovčari položiti vence i srpskim žrtvama u Paulin Dvoru kod Osijeka, gde je krajem 1991. ubijeno 18 civila srpske nacionalnosti.

Predsednik Srbije će krajem novembra doći u zvaničnu posetu Zagrebu.

Mesić pozdravlja posetu Tadića

Stjepan Mesiæ (Tanjug)
Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić pozdravio je dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića u Vukovar i istakao da od zvaničnog Beograda očekuje da Srbima u Bosni i Hercegovini kaže da je njihova domovina BiH, da im je glavni grad Sarajevo i da svoju politiku kreiraju u toj zemlji.

"Ako se to ne kaže, postojaće iluzionisti u Republici Srpskoj koji misle da će se međunarodna zajednica i BiH umoriti i da će oni divljim referendumom izdvojiti Republiku Srpsku iz BiH", rekao je Mesić.

On je pozdravio Tadićev dolazak u Vukovar, kao i njegovu raniju posetu Srebrenici.

Upitan šta misli o Tadićevom dolasku u Vukovar, Mesić je rekao da zvanični Beograd treba da učini isto ono što je i Hrvatska uradila prema BiH.

"Mi smo rekli Hrvatima u BiH: "Vaša je domovina BiH, vaš glavni grad je Sarajevo i svoju politiku morate kreirati u BiH'", rekao je Mesić.

Mesić je, povodom najava Tadićeve posete Paulinom Dvoru, gde je ubijeno 19 srpskih civila, rekao da je saglasan da se dođe na svako mjesto, gde su pale nevine žrtve i da se tim žrtvama pokloni.

"Ali uvek s porukom da se to više nikad ne sme desiti", rekao je Mesić, prenose hrvatski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: