Sreda, 22.09.2010.

16:23

Prepravljali rok trajanja mesa?

Zbog snimka koji kruži internetom vanredna kontrola u marketu “Idea“. Snimak je montiran, nema nepravilnosti, tvrde u “Idei“.

Izvor: B92

Default images

Kada kupujete, više nije dovoljno da obratite pažnju samo na ono što piše sitnim slovima, morate biti na oprezu i proveriti datum na svim etiketama nalepljenim na prozvod.

Zbog snimka koji se pojavio na internetu, o prodaji bajate pečenice u prodavnici “Idea” u tržnom centru “Ušće”, tržišni i veterinarski inspektori jutros su krenuli u vanrednu kontrolu objekata ovog trgovinskog lanca.

Internetom već nekoliko dana kruži snimak, napravljen u “Ideinom” supermarketu u TC “Ušće” na kom se vidi kako je na pakovanju svinjske pečenice drugom nalepnicom prelepljen rok trajanja koji je istekao više od mesec dana. Možete pogledati amaterski snimak sa Jutjuba na kom se vidi prelepljena nalepnica sa rokom trajanja:

Direktorka maloprodaje kompanije “Idea” Snežana Lauš tvrdi da je snimak montiran i zlonameran.

“Mi sumnjamo u autentičnost tog zapisa, i zaista to ne mogu dalje komentarisati”, kaže ona.

Televizija B92 pokušala je još juče da sazna da li neko od nadležnih proverava ovaj snimak.

Načelnik Tržišne inspekcije za grad Beograd Radenko Ćetković rekao nam je da je inspekcija poslata u “Ideinu” prodavnicu, ali da su zatekli zatvorena vrata na kojima je stajalo obaveštenje da je popis u toku.

U prodajne objekte i centralne magacine inspekcija je ušla tek jutros. Snežana Lauš kaže da to nema veze sa dolaskom inspekcije.

“Ne, to je jedan redovan proces i ti čitavi procesi se dogovaraju mnogo ranije. Apsolutno ne. U naše objekte redovno dolaze sve inspekcije u Srbiji”, tvrdi ona.

Kontrola nadležnih u “Ideinoj” prodavnici u TC “Ušće” trajala je više od tri sata. Kontrolisano je mleko, mlečni proizvodi, sveže meso, mesne prerađevine i deklaracije.

Veterinarski inspektor Dušan Ljuština utvrdio je da je sve uredu.

Međutim, i ekipa TV B92 je u rafu našla jedno pakovanje svinjske pečenice na kojem postoje dve nalepnice sa dva različita datuma pakovanja.

Tako da smo proveru sa inspektorom Ljuštinom izvršili na licu mesta.

“Prodavci imaju pravo da menjaju cene. On ima svoje originalno pakovanje, sa originalnom nalepnicom na kojoj stoji datum trajanja. A ovo proizvođač može da menja nalepnicu sa bar kodom kad god menja cenu, ništa problematično”, objašnjava Ljuština.

Na istom snimku prikazana je i situacija u kojoj prodavačica na kasi preko kartice naplaćuje 1.000 dinara više nego što je račun iznosio.

Iako kontrola još traje, rečeno nam je da su već utvrđene neke nepravilnosti. Načelnik Tržišne inspekcije za grad Beograd Radenko Ćetković potvrdio nam je da je utvrđeno da je naplaćeno više nego što je iznosio račun.

Kvalitet mesa i mesnih prerađevina je postao regionalni problem. Hrvatsku je nedavno potresla afera bajatog mesa. Radnik jedne hrvatske fabrike za preradu mesa je otkrio da njegov poslodavac prepakuje konzerve i prerađuje meso kome je istekao rok trajanja. Govorilo se i da se smrznuto meso staro i do deset godina prodaje kao sveže.

Slična afera izbila je prošle godine i u Bosni i Hercegovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: